Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Derslerin tamamlanmasından sonra Edevlet ( https://edevlet.kosgeb.gov.tr ) üzerinden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” kısmından belgenize ulaşabilirsiniz.
KOSGEB girişimcilik belgesi almak için internet üzerinden başvuru yapılmalıdır. Programa kabul edilen adaylar, eğitimlere online olarak katılım sağlayabilir. Söz konusu sertifikayı almak için şu adımları takip edebilirsiniz: KOSGEB e-Akademi adresine tıklayın.
Muafiyet tutarında her yıl değişiklikler yapılabilir. Genç girişimcilere destek veren yardım paketi aynı zamanda Bağ-Kur sigorta primlerini de kapsar. 2023 senesinde göre genç girişimcilerin 1 yıl boyunca ödemeleri gereken primi ( Toplamda 41,433, 12 TL, aylık 3,452,76 TL) devlet hazinesi karşılar.
KOSGEB'in e-Hizmetler menüsünden “Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi Sorgulama” alanından veya lms.kosgeb.gov.tr adresinden belgenize ulaşabilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
KOSGEB eğitimini aldıktan sonra alacağınız sertifika ile ömür boyu şirket kurabilirsiniz. Ancak şirket kurduktan sonra destek alabilmeniz için, kuruluştan sonraki 2 yıl içerisinde başvurmanız gerekmektedir. İsterseniz eğitimden 10 yıl sonra şirket kurun önemli değil. Sadece şirket 2 yaşını geçmeden başvurunuzu yapın.
Program kapsamında yapılacak geri ödemeler; programın tamamlanma tarihinden itibaren 12 ayı ödemesiz olmak üzere, 4'er aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk taksitin geri ödeme tarihi, programın tamamlanma tarihinden sonraki 12 aylık süreyi takip eden ilk iş günüdür.
Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır.
Genç girişimci desteği başvurusu ilgili kamu kurumlarına ve kuruluşlarına yapılır. Günümüzde dijital platformların yaygın olarak kullanılmasıyla, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de başvuru yapılabilir. Gerekli şartlar taşındığında, vergi dairesine verilen dilekçenin ardından bir onay belgesi alınır.
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış ve 35 yaşını doldurmamış girişimci esnaflara, KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankamıza sunmaları durumunda azami 300.000 TL ve 5 yıla kadar vadeli Genç Girişimci Kredisi, imkânı sunulmaktadır.
Genç Girişimci Desteği'nden faydalanan girişimciler; 3 yıl süreyle 75.000 TL'ye kadar geçerli olan gelir vergisinden muaf olur.
Vergi dairesine verilen dilekçeniz onaylandıktan sonra size iletilmiş olan “Genç Girişimci Desteği 'nden faydalanabilir” belgesini ikamet ettiğiniz yere en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek destekten faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Kendi işini kurmak isteyen 18-29 yaş arasında olan gençler için güzel bir fırsat olan genç girişimci desteği, 3 vergilendirme dönemini ve 1 yıl SGK(4b) primlerinden muaf olmayı kapsıyor.
Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Genç girişimci istisnası ile ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilere vergi avantajı sağlanmaktadır.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
Genç girişimci desteğinden yararlanmak için 18 – 29 yaş aralığında bulunmanız gerekiyor. 18 yaşından küçük 29 yaşından büyük olan kişiler bu destek kapsamında bulunmuyor. Şirket kuruluşu yaparken şahıs şirketi ya da adi ortaklık şirketi kurulması gerekiyor.
2023 genç girişimci desteği almak için ise girişimcilerin, belirli bir plan ve istikrar dahilinde kendi yönetmeliklerini çıkarmaları gerekir. Başvuru süreci ise Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülür ve tüm başvurular online olarak gerçekleştirilebilir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanamaz? 01.06.2018 tarihinden önce işe başlayanlar, Başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup şirketini kapatmış kişiler, Anonim veya limited şirket kuran kişiler bu teşvikten faydalanılamaz.
KOSGEB hibe şartları arasında genellikle yaş sınırı bulunmamaktadır.
Bir şahıs şirketi kurduğunuzda, herhangi bir gelir kazanmıyor olsanız ve aynı şekilde bir gider masrafınız olmasa bile devlete bazı vergileri ödeme yükümlülüğünüz vardır. Bu vergilerden birisi de şahıs şirketi aylık giderlerinde her ay düzenli olarak ödemeniz gereken Katma Değer Vergisidir.
Vergi mükellefi 1. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşmadığı için Gelir Vergisi ödemez. 2. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşan miktarın 10.000 TL'nin vergisini öder. 3. dönemde ise kazanç istisnasını geçen 5.000 TL'nin vergisi öder. Her dönem kendi içerisinde değerlendirilir.
Covid 19 salgını nedeniyle gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere KOSGEB tarafından tamamı faizsiz ve 3 yıl geri ödemesiz kredi verilecek.
SGK veya vergi borcum olması destek almama engel mi? Hayır.
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan (2022 Eylül) itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk geri ödeme taksiti 2024 Eylül'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri