Dr. Mehmet Demiroğlu: "ATAK-2'nin motorları Türkiye'de yapılabilir" - YouTube. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ATAK-2 göklerle buluştu. Helikopterde Ukrayna motoru kullanıldı.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-2'nin ilk kez havalandığını duyurdu.
Amaç: Yerli Helikopterler İçin Yerli Motor Üretimi
AKBEY Mühendislik, KOSGEB desteği ile yürütmüş olduğu “Turboşaft Motor Geliştirme Projesi” ile bu projelerin en önemli bileşenlerinden olan motor sistemlerini yerlileştirmeyi amaçlıyor.
Türkiye'de tamamen yerli olarak tasarlanan ilk helikopter motoru TS1400, yerli helikopter GÖKBEY'de ilk test uçuşunu gerçekleştirdi. GÖKBEY'in yerli helikopter motoruyla ilk uçuşunu Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla duyurdu.
20 milimetrelik 3 namlulu burun topu, 2022'de Atak'a entegre edilecek. Türkiye'nin yerli taarruz ve taktik keşif helikopteri Atak, milli imkanlarla geliştirilen burun topu ile artık daha güçlü olacak. 20 milimetrelik 3 namlulu burun topu, 2022'de Atak'a entegre edilecek.
İlgili 27 soru bulundu
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ATAK-2 göklerle buluştu. Helikopterde Ukrayna motoru kullanıldı. Savaş altında motor nasıl geliyor? Bu konuda motorun ülkemizde de üretilmesi söz konusu.
Atak 2'de kullanılacak olan Ukrayna menşeili Motor Sich tasarımı motorun Türkiye'de üretileceği açıklanmıştır. Atak 2, 23 Nisan 2023'te ilk kez motor çalıştırmış ve 28 Nisan 2023'te ilk uçuşunu yapmıştır.
Akşit, projenin yaklaşık 3 milyar doları aşan bir bütçeye sahip olduğunu belirterek, "Proje kapsamında General Electric lisansı altında ürettiğimiz 2000 beygirlik yaklaşık güce sahip bu helikopter motorları aslında Türkiye'de bir ilk. Türkiye'de ilk defa 2000 beygirlik bir helikopter motoru ürettik.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen ilk yerli genel maksat helikopteri Gökbey, milli helikopter motoru TEI-TS1400 ile havalandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı İsmail Demir, Twitterhesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türk savunma sanayiinde önemli bir kilometre taşı!
ATAK-II'nin bilgisayar ortamında hazırlanmış (CGI) ilk görselleri Ekim 2017 sonunda TUSAŞ tarafından kamuoyu ile paylaşılmıştı. ATAK-II için ilk aşamada boş ağırlık 6 ton, azami kalkış ağırlığı ise 8 ton olarak ön görüldü bu çerçevede 2,000shp güç kapasiteli iki turboşaft motor yeterli gücü sağlayabilecekti.
Temel Kotil, T129 ATAK Helikopterlerinin üretim lisansının 2028'e kadar geçerli olduğunu talep gelmesi halinde ise üretimin devam edeceğini söyledi. TUSAŞ'ın ayda 2 adet T129 ATAK Helikopteri üretebildiğini aktaran Kotil, helikopterin pallerinin TUSAŞ'ta yerli olarak üretildiğini de belirtti.
Kara Kuvvetleri Komutanlığına 1 adet daha T129 ATAK Faz-II teslim edildi. Böylece Kara Kuvvetlerine teslim edilen ATAK sayısı 58 oldu. Envanterde yer alan ATAK helikopterlerden 51'i Faz-I, 7'si de Faz-II konfigürasyonunda yer alıyor.
TUSAŞ tarafından yüksek yerlilik oranıyla üretilen T129 ATAK Taarruz Helikopteri için yerli motor çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.
T129 ATAK'ta Üretim Devam Ediyor
Şu ana kadar Türk güvenlik güçleri tarafından siparişi verilen 83 adet helikopterden 74'ü teslim edilirken, yakında Jandarma'ya 3 adet helikopter daha teslim edilecek.
Atak 2, çeşitli hava koşullarına uygun olarak tasarlanmış olup taarruz, yakın hava desteği, hava-yer ve hava-hava muharebesi gibi çeşitli görevler için ideal bir seçenektir. Ayrıca, müşterek taarruz operasyonları ve silahlı keşif ve gözetim gibi önemli görevleri de başarıyla yerine getirecek şekilde dizayn edilmiştir.
En zorlu iklim ve coğrafyalarda dahi, yüksek irtifa ve yüksek sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında etkin bir şekilde faaliyet gösterebilecek olan T625 GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, millî imkân ve kabiliyetler kullanılarak tasarlanmakta ve üretilmektedir.
T70'in detaylarını anlatan Jandarma Pilot Yüzbaşı Göktuğ Bezci, "Gövdesi ve motoru en önemli parçaları olmak üzere tamamen milli ve yerli.
Pakistan ve Filipinler'in Atak helikopterine ilgisi ihracat sözleşmesine dönüştü. Pakistan ile 30, Filipinler ile 6 helikopter için sözleşme imzalandı.
ATAK helikopterlerimizi yurt dışında ilk kez Filipinler'e teslim ediyoruz.
TUSAŞ, T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri (ATAK-II)'nin prototip üretim faaliyetlerine başladı. Helikopterin, Mart 2023'te ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor.
Bu doğrultuda; ATAK helikopterinin birim maliyeti, 50 milyon dolara tekabül etmekte.
Maliyeti yaklaşık 5,9 milyon Amerikan dolarıdır. Maliyet bakımından piyasadaki en pahalı taşıma helikopterlerinden bir tanesidir. Helikopterler temel olarak Sikorsky'nin Stratford, Connecticut'da bulunan tesislerinde üretilir. Ayrıca lisanslı olarak Polonya, Güney Kore ve Japonya'da üretilmektedir.
Halihazırda Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde 57, Jandarma Genel Komutanlığı envanterinde 13, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde 3, Filipinler Hava Kuvvetleri envanterinde iki T129 ATAK helikopteri bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri