19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bu gün, İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
"İstiklali siz koruyacaksınız" dedi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün her sözünde, her adımında gençler vardı. 19 Mayıs 1919, "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla yürütülen Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı olarak tarihe geçti. Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı bugünü gençlere armağan etti.
Şurada Paylaş! 19 Mayıs bugün tüm Türkiye'de coşku ile kutlanacak. İlk defa 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanan Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her sene çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihindeki önemli olaylardan biri Atatürk'ün Samsun'a ayak basışıdır.
Atatürk, 19 yaşında 1900'da Harp Akademisine girmiştir. Atatürk'ün Akademi Sicil No.'su 317-8'dir. (toplamı 19'dur.) 19 Aralık 1904′ de bağımsız düşüncelerinden ötürü yıldız sarayına çağrıldı.
İlgili 20 soru bulundu
Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın yeğeni Sadık Öke, NTV'de Atatürk'ün ikizler burcu olduğunu ve 21 Mayıs'ta doğduğunu açıkladı.
19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.
1919 - Mustafa Kemal Paşa'nın 9. Ordu Müfettişi olarak Anadolu'ya Samsun'dan ayak basması ve Millî Mücadele'yi başlatması.
Atatürk, bağımsızlık ve aydınlanma meşalesini yaktığı 19 Mayıs'ı gençlere armağan etti. Çünkü onun için gençler bu ulusun geleceği ve ümidiydi. Gençlere, istiklali koruma görevi verdi. Milli mücadelenin ilk adımı, Atatürk'ün kendisini adadığı bağımsızlığa sahip çıkacak olan gençliğin en özel simgesi oldu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 tarihi istiklal mücadelemizin başlangıcı olarak bütün dünyaya ilan edilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a Çıkışı
Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlandırılması için Osmanlı Hükûmeti tarafından Mustafa Kemal görevlendirilmiş ve kendisine 9. Ordu'nun müfettişliği verilmiştir. Bunun üzerine müfettiş görev bölgesine Bandırma Vapuru ile ulaşmış ve bir hafta boyunca Mantıka Palas'ta kalmıştır.
16 Mayıs 1919 Cumartesi günü, İstanbul'dan kalkan, Kaptan İsmail Hakkı (Durusu) idaresindeki Bandırma Vapuru, Dokuzuncu Ordu Kıt'aları Müfettişliğine atanan Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) ile mahiyetini Samsun'a götürüyordu. Atatürk, Samsun ve çevresinde asayişi düzenlemekle görevli idi.
İkinci evliliğinden 2 çocuğu daha olan Sakine Hanım soyadı kanunu ile birlikte 'Baturay' soy ismini aldı. 1976 yılında hayatını kaybeden Sakine Baturay, bu süre zarfında çocuklarına ve yaşadığı yerdeki yakınlarına 19 Mayıs 1919'da Atatürk'ü Samsun'da karşılayanlar arasında olduğunu ve tek kadın olarak yer aldığını ...
Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, 19 Mayıs tarihinde gerçekleşen bir olay olarak bilinir. 1919 yılının 19 Mayıs tarihinde Samsuna çıkan Mustafa Kemal Atatürk, bu olay sonucunda Kurtuluş Savaşı'nı fiilen başlattığı anlamına gelmektedir.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2017 yılından itibaren, 20 Mayıs tarihini Dünya Arı Günü olarak kabul etmiştir.
19 Temmuz: İslam yeni yılı - Islam
Bu gün, İslami takvime göre 1445 yılı, Hz.
19 Mayıs; Samsun iline 33 km, Bafra ilçesine 17 km uzaklıkta, Samsun-Sinop Karayolu üzerindedir. İlçenin yüzölçümü 363 km2'dir. Samsun ile Bafra arasında Kızılırmak nehrinin oluşturduğu deltanın doğu ucunda yer alan ilçenin denizden yüksekliği 10 metredir. İlçenin genel konumu ova durumundadır.
Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışı, 1927 yılında önce Samsun'da yerel olarak kutlanmaya başlandı. Adı Gazi Günü'ydü. Bir yıl sonraysa 1928'den itibaren Türkiye'nin dört bir yanında Jimnastik Şenlikleri olarak kutlandı.
16 Mayıs 1919 Cuma günü öğleden sonra İstanbul Galata Rıhtımından Mustafa Kemal Paşa ve maiyetindekilerle hareket ederek 19 Mayıs 1919 Pazartesi sabahı saat 08:00'da Tütün İskelesi'nden Samsun'a ulaştırmak suretiyle Millî Kurtuluş Mücadelesinin efsane gemisi haline geldi.
Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkmış ve İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı'nı başlatmıştı.
Mevcut bilgilere göre Atatürk'ün baba soyu Konya / Karaman'dan göçürülerek Makedonya'ya gelmişlerdir. Manastır Vilayeti'ne bağlı Debre - i Bala Sancağı'nın Kocacık Nahiyesi ( Köyü)'ne yerleşen takriben 1830'larda Selanik'e göçmüştür. Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi burada takriben 1839'da dünyaya gelmiştir.
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet'in taşıdığı “kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan "Kocacık"ın da gösterdiği üzere; Mustafa Kemal'in baba ta- rafından soyu Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan "Kızıl-Oğuz yahut "Kocacık Yörükleri, Türkmenleri" nden gelmektedir.
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri