ilke ve inkılapları yürürlüğe konduğu zaman başörtüsü yasağı bulunmadığına ve ilk yasak 1981 tarihinde. yürürlüğe konduğuna göre, başörtüsü Atatürk ilke ve. inkılaplarına aykırı değildir.
sorduğun soruya gelecek olursak, 1935 yılında bir kısım milletvekili, çarşaf ve peçenin yasaklanması için bir kanun teklifi vermişler iseler de, bunu haber alan Atatürk, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'ya emir vererek bu kanun teklifini geri aldırmıştır. Bu şekilde çarşaf ve peçeyi yasaklayan bir kanun kabul edilmemiştir.
1977-78 eğitim döneminde açılan Sakarya Kız İmam-Hatip Okulu yönetimi okula başörtülü devam etmek isteyen 215 öğrenciyi disipline vermiştir. 1982 - YÖK, yayınladığı kıyafet genelgesi ile türbanı yasakladı. 1984 - YÖK, kıyafet genelgesindeki başörtüsü yasağını kaldırdı.
20 Aralık 1982'de, Yüksek Ögretim Kurumu (YÖK), kıyafet genelgesiyle, dershanelerde başörtüsü takılmasını yasaklamıştır. YÖK 1982'de kıyafet genel- gesi ile başörtüsü yasaklamasına rağmen 1984'te yasağı kaldırmıştır.
2007: YÖK Yasağı Kaldırıyor
2002 seçimlerinde yeni hükümeti Ak Parti kurdu. 2007'de YÖK başkanının değişmesinin ardından üniversitelere başörtülü öğrencilerin girebilmesine dair ilk olumlu gelişmeler yaşanmaya başladı. Aynı yıl rektörlüklere gönderilen talimatla yasak kaldırıldı.
İlgili 15 soru bulundu
AKP ve MHP'nin birlikte Meclis'e sunduğu "başörtüsüne anayasal güvence" öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine TBMM Anayasa Komisyonu'nda başlandı.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Anayasa'nın din ve vicdan hürriyetini düzenleyen 24. maddesi ve aile ve çocuğun korunmasına ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngören teklif, kamu ve özel sektör dahil hayatın hiçbir alanında, dini inancı nedeniyle başörtüsü veya kıyafeti nedeniyle hiçbir kadının ayrımcılığa tabii tutulamayacağını öngörüyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 28 Şubat darbesi sonrası devlet kurumlarında başlatılan kılık kıyafet yönetmeliğinden dolayı görevine son verilen başörtülü memurlara müjdeyi verdi. Buna göre, öğretmenler derslere başörtüsü ile girebilecekler.
Suriye. Suriye'nin yüksek öğrenim bakanı olan Gıyas Bereket, hükümetin üniversitelerde yüzü örtünen kadınları yasaklamasını 2010 yılında ilan etti. Yasaklanmış giysiler arasında niqab, ancak yüzü kapatmayan hicab veya ilgili giysiler yasak olmadı.
Teklifte ne denildi? Kadının kıyafetinin; bireylerin yaşam tarzı, inancı ve etnik aidiyetinin siyasetin konusu olmaması gerektiği vurgulanan teklifte, şu ifadelere yer verildi: "Geçmişte yaşanmış bazı baskıcı uygulamalar toplumsal hafızamızda olumsuz izler bırakmış, ayrıca siyaseten istismar aracı olagelmiştir.
Eski Yunan toplumlarında kadınlar, M.Ö 6. yüzyıldan itibaren başlarını diplaks/himation, şal, eşarp, bone (sakkos) gibi değişik örtülerle kapatmıştır. Roma devletinde dindarlık ve hayâ kavramları genellikle başı örtülü kadın veya tanrıça biçiminde sembolize edilmiştir.
Geleneğe göre bir kadın, kavganın en şiddetli anında başörtüsünü çıkarıp yere atarsa, şiddeti ne olursa olsun çatışma anında duruyor. Bejan Matur da bu geleneği hatırlatarak “Kürt halkının Zana'nın başörtüsüne ihtiyacı var.
Ayrıca Kur'an için "şanı büyük" ve "en eksiksiz kitap", Muhammed için "peygamberimiz efendimiz hazretleri" ve "Allah'ın birinci ve en büyük kulu" demiştir.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Camilerde halka okunan Arapça hutbelerin halk tarafından anlaşılmadığını ifade etmiştir. Halkın söyleneni anlayabilmesi için okunan hutbelerin kendi dilinde yani Türkçe olmasını istemiştir. Namaza davet çağrısı olan ezanın da Türkçe okunmasını istemiştir.
Genel olarak bu âyetlerin örtünmenin mükellef, hür ve baliğ olan bütün Müslüman kadınları kapsadığı ve hükmen farz olduğu üzerinde ittifak edildiği görülmektedir.30 Müfessir Sâbûnî (ö. 2021) bu konuyu şöyle değerlendirmektedir: “Kâfir kadınlara örtünme farz değildir.
İlkokul sonrasında başın örtülmesi serbest bırakıldı Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik'te yapılan değişiklikle beşinci sınıftan itibaren başörtüsü serbest bırakıldı. (Değişiklik: 22/9/2014-2014/6813 K.)
İlkokullarda ve okul öncesi eğitim kurumlarında kız öğrencilerin başörtülü bir şekilde okumasına engel olan kılık kıyafet yönetmeliği AKP hükümeti tarafından 22/09/2014 tarihinde yapılan değişiklikle yürürlüğe girdi.
MADDE 24- Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Devletin sorumlu olan ilgili görevliye rücu hakkı saklıdır. Madde 41 – Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.
Başörtüsüne anayasal güvence sağlayacak düzenleme hazır. Anayasa değişikliği teklifi, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Teklifle anayasanın 24 ve 41'inci maddelerinde değişiklik yapılması teklif edildi.
Evet, Kuran'da açık ayet var: “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Ziynetlerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar.
Sünnî Dört büyük Sünnî düşünce mezhebi (Hanefî, Şafii, Maliki ve Hanbelî) kadınların yakın aile üyeleri dışındaki karşı cinsten insanlar yanında saçlarını, elleri ve yüzü hariç tüm vücudunu örtmesinin zorunlu olduğu konusunda fikir birliği içindedir.
Kur'ân'da tesettürle doğrudan ilgili olarak A'râf Sûresi 26-27, Nûr Sûresi 30-31, 60, Ahzâb Sûresi 33 ve 59. âyetler zikredilmektedir. A'raf Suresi 26. Ayet: “Ey Âdemoğulları! Size edep yerlerinizi örtecek giysi ve süslenecek elbise verdik. Asıl hayırlı olan ise takvâ elbisesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri