Pirinç yutmanın herhangi bir zararı görülmemiştir. Eğer bu yöntemi deneyecek kişilerin nişastaya karşı alerjisi varsa pirinç yutmaktan vazgeçebilirler. Zayıflamak için daha farklı sistemleri deneyebilirler. Çiğ pirinç yutmanın sağlık için bir sakıncası gözlenmemiştir.
Çiğ pirinç yemenin kanıtlanmış herhangi bir zararı bulunmamakta.
Zayıflama diyetlerinde olduğu gibi direkt olarak kilo verdirmeyen ancak çiğ olarak yutulduğunda iştah kapatma etkisi olan pirinç, sabahın erken vakitlerinde tüketildiği zaman gün boyu iştah kesmeye yardımcı olacaktır.
Pirinç içerdiği E ve B vitaminleriyle yağsız ve yeterli tüketildiğinde bilinenin aksine bir çok fayda sağlıyor. Fakat bu vitaminleri çok pişirerek öldürmemek, az pişirerek de hazımsızlığa yol açmamak gerekiyor.
Pirincin diyette tüketilebilecek en sağlıklı yöntemi pirinç lapası şeklinde tüketilmesidir. Pirinç lapa olarak yendiğinde içindeki yağ yakma özelliklerini kaybetmez ve tüketildiğinde daha hızlı yağ yakılmasını sağlar. Kilo verme noktasında Pirinç destek veren bir besin olabildiği gibi kilo aldırması da mümkündür.
İlgili 33 soru bulundu
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
Pirinç yutmanın herhangi bir zararı görülmemiştir. Eğer bu yöntemi deneyecek kişilerin nişastaya karşı alerjisi varsa pirinç yutmaktan vazgeçebilirler. Zayıflamak için daha farklı sistemleri deneyebilirler. Çiğ pirinç yutmanın sağlık için bir sakıncası gözlenmemiştir.
Pirinç sindirilmemiş bir biçimde bağırsaklara ulaşan dayanıklı nişastayla doludur. Bu tür nişasta normal bağırsak hareketlerine yardımcı olan faydalı bakterilerin büyümesini tetikler. Ayrıca, bu çözünmez pirinç Arsız Bağırsak Sendromu (IBS), ve ishal gibi koşulların etkilerinin azaltılmasında çok faydalıdır.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
PİCA YA DA PAGOPHAGİA
Bu bozukluğa sahip kişiler kum, boya, kağıt, pişmemiş pirinç gibi maddeleri yemek isterler. Pagophagia buz yeme ve yutma isteği olan hastalar için tanımlanmış bir hastalık. Pica ve Pagophagia demir eksikliğinin belirtileridir.
Bu diyet yapılırken en çok kullanılan malzeme beyaz pirinç olmaktadır. Pirinç, etken maddeleri ve bol lifli olması sayesinde lapa halini aldığında yağ yakma özelliği taşımakta olduğundan kilo vermenizi hızlandırır.
Vücut yağ kaybettiğinde, yüzünüzden de yağ kaybedersiniz. Düzenli egzersiz ile birlikte, kilo vermek için besinsel olarak dengeli bir diyet takip ederek, yüzünüzde bulunan fazla yağı azaltabilirsiniz. Uygun diyet için uzmana danışın. Kardiyovasküler egzersizler ve kuvvet antrenmanı kilo kaybı için etkili olabilir.
Pirinç, evlerde en çok tüketilen besinlerden biridir. Ancak yanlış bir şekilde saklandığında ve ortamdaki nem yükseldiğinde pirincin içerisinde kurt ve bit benzeri böcekler görülebilir.
Oldukça zengin bir besin kaynağı olan pirinç yağla tüketildiği zaman enerjiye dönüşeceğinden kilo aldırır. Fazla tüketildiği zaman tip 2 diyabete sebep olur. Kan şekerini yükselterek seker hastalığı oluşmasına zemin hazırlar. 1 porsiyonda 250 kalori vardır. Pirinç pilav olarak sık sık tüketildiğinde şişmanlatır.
Yani çiğ pirinç zehirlenme ve hazımsızlık yapabilir. Bağırsakta sindirilmeyen lektinler bağırsak duvarına zarar verir buda ishal ve kusma yapabilir. Ancak pişirildikleri zaman lektinler etkisiz hale getirilirler.
Son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir. Zira pirinç tarlalarında kullanılan zehirler ve böcek ilaçları nedeniyle paketlenen pirinç tanelerinin üzerinde arsenik izine rastlanıyor.
Nişasta açısından zengin bir besin olan pirinç, içerdiği kalori miktarı ile çok iyi bir enerji kaynağıdır. Ayrıca, B1, B2, C ve E vitaminleri ile sodyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor minerallerini içerir. Vücudu kuvvetlendirir ve vücuda enerji verir. Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür.
Pirinç kabızlık yapar mı? Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Pirinç yemek sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir.
Beyaz pirinç, Türk mutfağının vazgeçilmez öğelerinden biri olurken, aynı zamanda pek çok ana yemeğin yanında pilav olarak servis edilmekte olan bir gıda ürünüdür. Ancak her ne kadar beyaz pirinçten vazgeçemiyor olsanız da sağlıklı beslenmek için esmek pirinç tercih etmelisiniz.
Pirinç kalsiyum, fosfor ve D vitamini için iyi birer kaynak. Bu nedenle de kemik gelişimi, cilt ve tırnak sağlığı için faydalı. Pirinç hazımsızlığı önler ve özellikle ishal durumunda en etkili besinlerden birisi. İshal bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen bir problem.
Pirinçte kuvvetli kas ve kemik yapısını güçlendiren protein, karbonhidrat, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E, B1 ve B2 vitaminleri bolca bulunur.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri