Atatürk Çiçeği Budama İşlemi Bahar itibariyle yapraklarını dökmeye başlayan Atatürk çiçeği için en uygun budama zamanı yine bu süreçtir. Özellikle mayıs ayı itibarıyla çatal gövde üzerinden zayıf ya da cansız yaprakların temizlenmesiyle yapılan budama işlemi, bitkinin dayanıklılığı adına oldukça önemlidir.
Çiçeğin büyüyebilmesi için 10-19 derece sıcaklık idealdir. Aydınlık ortamlardan hoşlanan bu bitki, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu yüzden hem serin, hem de güneş ışığına maruz kalmayan pencerelerin iç pervazları, Atatürk çiçeğini yetiştirmek için en ideal alanlardır.
Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:
Hem hafif serin hem de doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir ortam olarak pencerelerin iç pervazları bu bitki için en ideal alanları oluşturuyor.
Atatürk çiçeği yaprakları kızarmıyor ise, Eylül ayının başlamasından itibaren günün yarısında kesintisiz olacak bir şekilde karanlıkta tutulmalıdır. Kızarması için karanlık bir odaya ya da ışık almayan bir örtüyle ışıktan korunması gerekir. Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması aldığı ışık ile alakalıdır.
Dökülen yaprakların saksıdan uzaklaştırılması gerekir. Atatürk çiçeği budama işlemiyle birlikte daha uzun ömre sahip olabilir. Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır.
İlgili 24 soru bulundu
Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.
Az miktarda ya da çok miktarda yapılan sulama, Atatürk çiçeğinin sağlıklı büyümesini engeller. Bu çiçek, çok fazla su sevmez. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır. Kısacası sulama esnasında hassas davranılmalıdır.
Peki Atatürk çiçeği balkonda yetişir mi? Bitki için elverişli ortam mevcutsa Atatürk çiçeği balkonda da yetişebilir. Ama az önce de belirttiğimiz gibi sıcaklığın çok soğuk ya da çok sıcak olmaması gerekir.
Bu yüzden kullanılan diğer bir adı da Noel yıldızıdır. Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Atatürk çiçeği, renkli ve hoş görünümüyle bulunduğu ortama şık bir ambiyans sağlar. Bu nedenle dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilir. Güzel görünümü ile dikkat çeken Atatürk çiçeği, evlerde veya sıkça tercih edilen bir çiçektir. Hava akışını temizleyen, oldukça faydalı olan bu çiçek bir süs bitkisidir.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Suda köklenen çiçekler; telgraf çiçeği, kurdele çiçeği, pothos sarmaşığı ve dua çiçeği olarak sıralanmaktadır. Bu çiçek çeşitlerini kolaylıkla suda köklendirebilirisiniz. Çiçeklerin suda köklenmesi için suyun bazı niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Atatürk çiçeği ani oda değişimlerinden hoşlanmaz ve yeni ortamına uyum sağlayana kadar yapraklarını dökebilir. Bizim tavsiyemiz hava akımının olmadığı, en az 20 derece oda sıcaklığına sahip bir odada konumlandırmanız.
Kırmızı, beyaz ve sarı yaprakları bulunan Atatürk çiçeğinin yapraklarının renkli olması çoğu zaman yaprakların çiçek sanılmasına neden olur. Bitkinin çiçekleri oldukça küçük boyutlarda olup sarı renklidir.
Kökten ayırarak çoğaltma; bu çoğaltma yöntemi en çok tercih edilen yöntemdir. Fazla köklenmiş çiçeğinizin verdiği yavru kökleri ayırarak daha küçük bir saksıya almalısınız. Yavru kök, uygun ısı ve ışık alarak hızlı gelişecektir. Suya koyarak çoğaltma; bu da oldukça pratik bir yöntem.
Modern Saksıda Antoryum (ATATÜRK Çiçeği)
Buz çiçeği güneş ışığını çok sever. Buna rağmen yarı gölge alanlarda da rahatlıkla gelişimine devam edebilen bir çiçektir. Kış aylarında kuruyan yapraklarının budanması çiçeğin gelişimine fayda sağlaması bakımından önemlidir.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Kış aylarında saksı bitkileri üşür ve şoka girerler. Yaprakları ve gövdesi yumuşamaya ve eğilmeye başlar. Bu durumu çoğumuz susuzluk olarak algılarız ve su verip bitkilerimizin daha da fazla zarar görmesine neden oluruz. Aynı şekilde, aşırı güneşe çıkarılan bitkilerin yaprakları yanar ve toprakları sıcaktan sertleşir.
Çiçeğinizin böceklendiğini fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken, onu diğer çiçeklerden ayrı tutmaktır. Sonraki adımsa görünen böcekleri bez veya peçete yardımıyla temizlemektir.
Sıcaklık İsteği: Gelişme ve çiçeklenme döneminde 18-20 °C, kış aylarında ise sıcaklığın 10 °C'ın altına düşmemesi gerekir. Sulama: Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır. Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.
Serin ve gölge ortamları çok seven çiçek, en iyi gelişimi bu ortamlarda göstermektedir. Direk gelen güneş ışığından özellikle korunması gerekmektedir. Özel bir süs bitkisi olan sıklamen çiçeği ekim- nisan ayları arasında çiçek açmaktadır. Yaz ayları ise çiçek için dinlenme dönemi olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri