Fazla sulanan Atatürk çiçeği mantar oluşumuna ve bitkinin ölümüne sebebiyet verir. Saksı tabağında su bırakmamaya özen gösterin, saksı tabağında su bırakırsanız çiçek ya mantarlanır ya da ölür. Atatürk çiçeğinin sağlıklı bir şekilde yetişip büyümesi için yeterince güneş ışığı almasına dikkat ediniz.
Dökülen yaprakların saksıdan uzaklaştırılması gerekir. Atatürk çiçeği budama işlemiyle birlikte daha uzun ömre sahip olabilir. Dalların üzerinde bulunan çiçekler solduktan sonra bitkinin tekrar çiçek açabilmesi için solan çiçek ve yapraklar kesilerek budanır.
Bu çiçeğin bakımı için ideal ortam sıcaklığı 10 ile 19 derecedir. Güneş ışığına doğrudan maruz bırakmamanız gereken Atatürk çiçeği, aydınlık ortamlardan hoşlanır. Pencerenizin iç pervazlarında doğrudan güneş ışığına maruz kalmayan hafif serin bir ortam oluşturarak çiçeğinizin bakımını burada yapabilirsiniz.
Sulama işlemi, her bitkide olduğu gibi Atatürk çiçeğinde de doğru uygulanmalıdır. Az miktarda ya da çok miktarda yapılan sulama, Atatürk çiçeğinin sağlıklı büyümesini engeller. Bu çiçek, çok fazla su sevmez. Yaz aylarında haftada 2 kez, kış aylarında ise haftada 1 kez sulanması yeterli olacaktır.
Unlu Bit Hastalığı
İnatçı ve hızlı yayınlan bir hastalık olan unlu bit, halk arasında pamukçuk hastalığı olarak da biliniyor. Genellikle Atatürk çiçeği, karanfil, difenbahya gibi çiçeklerde rastlanıyor. Nemin neden olduğu unlu bitler, bitki özsuyu ile besleniyor.
İlgili 25 soru bulundu
Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:
Gün ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmez. Ancak aydınlık ortamlardan hoşlanır. Güneş ışığı alan (ancak bu güneş ışığının çiçeği yakmaması önemli) bir yere konumlanması oldukça önemlidir. Güneş ışığına çok maruz kalırsa yaprak rengi solar ya da kurur.
Örneğin beyaz yaprak biti nasıl yok edilir sorusunun cevabı, ev imkânlarında uygulanabilecek kadar kolay ve sağlıklıdır. Beyaz yaprak bitlerini yok etmek için sirke kullanılabilir. Özellikle; çiçek yağı, elma sirkesi ve su karışımı sayesinde yaprak bitlerini azaltabilirsiniz.
Atatürk bitkisi çiçeklerini kış aylarında açıp ilkbahar aylarındaysa çiçek ve yapraklarını döker. Bu dönemde yaprakların dökülmesinin ardından budama yapman gerekir. Budamada çıkan dalları mineral bakımından zengin bir toprakta köklendirerek Atatürk çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsin.
Güneş ışığı, ortam sıcaklığı ve nem:
Aynı şekilde güneş ışığına doğrudan maruz kalmayı sevmeyen bitki, aydınlık ortamlardan hoşlanıyor. Hem hafif serin hem de doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak bir ortam olarak pencerelerin iç pervazları bu bitki için en ideal alanları oluşturuyor.
Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.
Atatürk çiçeği nisan ayında budamaya ihtiyaç duyar, bu dönemde tüm kuru ve sararan dalları temizlendiği zaman bitkinin çiçekleri uygun şartlarda tekrar açar. Bürgü ya da brakte denilen özel yaprakları vardır.
Atatürk çiçeği özellikleri
Ortasında ise küme halinde sarı çiçekleri bulunuyor. Bitkinin üst kısımlarında yer alan çanak yapraklar bazen kırmızı yerine pembe ve beyaz renklerde de olabiliyor. Bu göz alıcı bitki, bakımı zor gibi görünse de püf noktalarına dikkat edildiğinde uzun süre hayatta kalabiliyor.
Bu yüzden kullanılan diğer bir adı da Noel yıldızıdır. Çiçeğin, yıldız şeklinde yaprak deseni Betlehem Yıldızı'nı ve kırmızı rengi, İsa'nın çarmıha gerilişi ile kurban edildiği sırada akan kanı temsil eder.
Belli dönemlerde saksı değişimi yapmanın çiçeğin sağlığı açısından önemli olduğunu duymuşsunuzdur. Atatürk çiçeğinin büyüme şekline göre saksının boyutunu yükseltebilir ve yılda bir kez değişim yoluna gidebilirsiniz. Bu değişimin özellikle köklerin hava alması için yapıldığınız unutmamanızda fayda var.
Çok hızlı yayılım gösteren bir çeşit olduğundan dolayı hastalanan bitki diğer bitkilerden çabucak uzaklaştırılmalıdır. Şayet bit miktarı çok az ise bir hortum yardımı ile ya da bitkiye soğuk duş yaptırılarak arındırılabilir.
Atatürk çiçeği, bakımına özen gösterildiğinde uzun süre canlılığını koruyabilir. Özellikle kış aylarında dikkatli bakım gerektirir. Doğrudan ışık almayan aydınlık bir ortam ve 18-24°C arasında ılıman sıcaklık ister. Hava akımını ve soğuğu sevmez.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir. Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Köklerin fazla suya maruz kalması çürümeye yol açar ve bu gibi durumlarda kök, gövde ve yaprağa su taşıyamadığı için yapraklarda sararma görülmeye başlar. Bu yüzden yaprak sararması görülen bitkilere daha fazla su vermek bitkinizin ölmesine neden olacaktır. Hava akımı alan noktalardan uzak tutmakta fayda var.
Yosunu sulama suyunuza ekleyerek çiçeklerinizin beslenmesini destekleyebilirsiniz. Muz Kabuğu, Fasulye ve Balık Karışımı: Muz kabuğu, fasulye ve balık artıkları çiçekler için potasyum, azot ve diğer mineralleri sağlar. Bu karışımı toprağınıza ekleyerek çiçeklerinizin sağlıklı büyümesini teşvik edebilirsiniz.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor. Sadece 1 yemek kaşığı toz şeker serpmek yetiyor.
Yaprak biti nedir diye merak ediyorsanız yaklaşık 2 mm uzunluğunda olan yaprak bitleri, siyah, beyaz, sarı, yeşil, kahverengi ve kırmızı renklerde bulunabiliyor. Yapraklar, tomurcuklar, sap ve çiçeklerde rastlayabileceğiniz küçük böcekler, bitkilerin öz suları ile beslenerek hayatta kalıyor.
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır.
En bilinen etkili yöntemlerden biri sirkeli su karışımı kullanılmasıdır. Bitkilerin üzerine sprey yardımıyla sirkeli su sıkılması yaprak biti temizleme işlemi için en etkili yöntemler arasında yer alır. Buna ek olarak çiçek yağı, elma sirkesi ve toz biber karıştırılarak yaprak bitleri uzaklaştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri