Hayır, mantolama şart değildir. Yalıtımsız binalarda Enerji Kimlik Belgesi alabilir. Enerji Kimlik Belgesi uygulaması için Binalarda Enerji Performansı yönetmeliğine göre 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı alan binalar yeni bina olarak adlandırılır.
Binamıza dış cephe mantolama yaptırırken belediye izin belgesi almalıyız ki sonra sıkıntı olmasın!
Kanun hakkında detaylı bilgiye; mantolama kanunu resmi gazete linkimizden erişebilirsiniz. Aslında kanunun belirttiği müeyyideler; ısı yalıtımı olmayan binalara ceza olarak değil, enerji kimlik belgesi olmayan yapılara ceza şeklinde açıklanmalıdır.
Mantolamada kullanılan malzemeler nelerdir? Mantolama imalatı esnasında kullanılan malzemeler genellikle ısı yalıtım levhaları, yapıştırma harçları, ısı yalıtım sıvaları, dekoratif dış cephe kaplama sıvaları, donatı sıvaları, fileler ve plastik mantolama aksesuarlarıdır.
Sonuç olarak ülkemiz için bir strateji planı olan bu uygulamalar efektif biçimde sürmekte ve yapı sahiplerinin uygulamaları yaptırmaları zorunlu tutulmaktadır. Bir başka deyişle; mantolama zorunluluğu kalktı mı? sorusunun cevabı, kesinlikle hayır olacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
2- Mantolama denilen bu levhalar Yangın Yönetmeliğine aykırıdır.. Yanıcı bir maddedir.. Yeter ki bir yerden küçük bir ateş görsün, içten içe hızla yanıyor ve binayı sarıyor.. bazı binalarda yangın sırasında gördüğünüz binanın kenarlarından çıkan o simsiyah zift yanığı gibi dumanın nedeni budur.!
Zorunlu olan binaların enerji kimlik belgesi alması. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama olmayan binalara da bu belgeyi verecek. Ancak her bina enerji kimlik belgesine göre sınıflandırılacak. Enerji değeri düşük yani yalıtımsız olan binalardan daha yüksek emlak vergisi alınması gibi bazı yaptırımlar uygulanacak.
Dış cephe ısı yalıtımı yapılan konut, yaklaşık yüzde 15 değer kazanıyor. Tüketicinin satın aldığı 500 bin liralık konuta ortalama 7 bin 500 liralık ısı yalıtım uygulaması yapıldığında konutun değeri 75 bin lira artıyor.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
Hala yürürlükte olan kanuna göre Isı Yalıtımı (Mantolama) zorunluluğu devam etmektedir. Sonuç olarak 2017 yılı itibari ile enerji kimlik belgesi olmayan binaların alım – satım ve kiralamaları yapılamayacak üstelik daha yüksek vergiler ödemek zorunda kalacaklardır.
Aynı şekilde eski binalara da yürürlüğe giren Yeni Yapı Denetim Kanunu ile 2017 yılı itibari ile yalıtım yapma zorunluluğu getirilmiştir. Yeni ve eski tip bina farketmeksizin dış yalıtım yanında katlar arası ısı ve ses yalıtımı da olması gerekmektedir.
Kat maliklerinden birinin isteği üzerine Mantolama, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. “Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarında mantolama işlemi “faydalı değişiklik” kapsamında değerlendirilmektedir. Bu sebeple oy birliği değil oy çoğunluğu yeterli olacaktır.”
Bu durumda masraflar nasıl paylaşılacak? Olması gereken şudur, binada ortak kullanım alanları (cephe, rögar, merdiven boyu boya vs, elektrik ve aydınlatma işleri, bahçe düzenleme vb.) tüm yerlerin masrafları arsa payına göre kat malikleri arasında bölünerek pay edilir ve ödenmesi istenir.
Tadilat Ruhsatı alabilmek için belediyeden bir takım evrak teslim edilmeli ve onaylatılmalıdır. Evrakların tamamını teslim ettikten sonra ilgili belediyeye müracaat edilmelidir. Belediye bir süre içerisinde değerlendirme yaptıktan sonra onay sürecine yönlendirmektedir.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Yapıların temel gerekliliği olan ısı yalıtımı ( mantolama ), binanızdaki mevcut ısıyı korur ve ısı tasarrufu sağlar. Binanın içini kışın sıcak, yazın serin tutar. Sıcağı dışarı çıkarmaz, dışarıdan gelen soğuklara karşı korur. Ekonomik olarak tasarrufu sağlar.
Mantolama için ise en doğru zaman bahar ve yaz aylarıdır.
Örneğin 5cm kalınlıkta bir eps ısı yalıtım levhası ile 100 m2 alan yapacaksak. 5 cm kalınlıktaki bir paketin 5 m2 alan kapatacağı bildiğimiz için, 20 paket eps ısı yalıtım levhası (strafor) almamız gerekmektedir.
DOĞRU: Mantolama, doğru ürün ve uygulamayla rahatlıkla yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlıyor. Mantolama sisteminin uygulandığı yapılarda elde edilen tasarrufun oranı, bina tipi, bina kullanım özellikleri, yalıtım kalınlığı, yalıtım bütünlüğü, iklim gibi birçok parametreye bağlıdır.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Mantolama uygulaması özellikle kış aylarında önemli bir yalıtım sağlar. Bu uygulamalar, yaz aylarında sıcak havayı dışarıda bırakırken, kış aylarında ise dondurucu soğukların ev içerisine girmesine engel olur. Mantolamanın enerji tasarrufu sağladığı, birçok çalışma ile ortaya konmuştur.
Hayır, mantolama şart değildir.
Yeni binalarda 'Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine' göre yürürlükteki Isı Yalıtım Standartlarının yakalanması zorunludur. Enerji Kimlik Belgesi Performansı sonucu D ve altı olan yeni binalarda iskan ruhsatı verilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri