Kanuni Sultan Süleyman'a da yapıldığı, iç organlarının çıkarıldığı bilinmektedir. Kaynaklarda ve resmi kayıtlarda Atatürk'e otopsi yapıldığına dair bir bilgi yok.
Mehmet Kâmil Berk, Atatürk'ün çenesini ipek mendille, ayak başparmağını ise bandajla bağladı. Cenazesi erteleneceği için cenazesi, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) bu amaçla gelen patolog Prof. Lütfi Aksu tarafından mumyalandı.
Tarih: 9 Kasım 1953.
Atatürk'ün naaşının bozulmaması için 15 yıl önce “tahnit” denilen işlem uygulanmıştı. Naaşa, şırıngayla özel bir formül enjekte edilmiş; ve üzerine iki küçük ilaç şişesi Atatürk'ün koltuk altlarına yerleştirilmişti. Bunun sebebi İslam'a göre, defin için naaşın korunması şarttı.
Ata'nın gül ağacından tabutu, 4 Kasım günü, geçici kabrinden çıkarılıp müzenin holündeki mermer katafalka konulmuştu. Bir hafta boyunca sırayla öğrenciler, subaylar ve generaller katafalk başında nöbet tutmuştu. Bunun üzerine tabutun vidaları söküldü. Tahta tabutun içinde madeni bir sankuda bulunuyordu.
Ata'nın kabri 40 tonluk yekpare mermerden yapılan sembolik lahtin yaklaşık 7 metre altındaki mezar odasında bulunuyor.
İlgili 22 soru bulundu
Ulu Önder Atatürk'ün mezarının etrafına ise ülkemizin tüm illeri, KKTC ve Azerbaycan'dan getirilen toprakların bulunduğu pirinç vazolar yerleştirilmiştir. Mezar Odası'na girebilmek için ise Genelkurmay'dan özel izin alınması gerekiyor.
Yapılan bu geçici mezarda tabutun altına tüm ülkeyi temsilen “Ankara toprağı” konulmuş, tabut bu toprağın üzerine yerleştirilmiştir. Atatürk'ün naaşı, 1953'te Anıtkabir'e nakline kadar burada kalmıştır.
Bir çeşit kimyasal sıvı naaşın bozulmaması için Atatürk'ün vücuduna zerk edildi. İşlemin ardından naaş kurşundan bir tabuta konularak gül ağacından yapılmış özel bir tabuta yerleştirildi. Tabut 15 yıl sonra, 9 Kasım 1953'te heyet tarafından açıldığında, naaşın bozulmadığı görüldü.
Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."
Mustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
12 Eylül Darbesi sonrasında, Millî Güvenlik Konseyinin 10 Kasım 1981'de yürürlüğe koyduğu kanunla birlikte Anıtkabir'de Atatürk'ün yanı sıra yalnızca İnönü'nün mezarının kalması yasalaştı.
Öncelikle şunu belirtelim; Anıtkabir'e girişler ücretsizdir. Herhangi bir para ödemeden ya da kart kullanmadan Anıtkabir'i ziyaret edebilirsiniz. 1 Kasım - 31 Ocak tarihleri arasında 09:00- 16:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Mustafa Kemal Atatürk'ün naaşının bulunduğu tabut 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e naklinden bir gün önce açıldı.
Vefatından yıllar önce "Milletim beni nereye isterse oraya defnedebilir" demişti Ulu Önder Atatürk. O'nun ebedi istirahatgahı için kurucusu olduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin kalbinde Anıtkabir inşa edildi.
anitkabir insaati icin 40 milyon tl harcanmis. bu da 24 ton altin ediyormus. gunumuzun altin fiyatlari ile, 1 kilo altin 38000 dolar.
Selanik'te Atatürk Evi, arşiv kayıtlarına göre, Selanik'in Koca Kasım Paşa mahallesi, Islahhane caddesi üzerindedir. Ev, bodrumu ile birlikte üç katlı ve bir avlu içerisindedir. Evin mülkiyeti 1878 yılı başlarında Ali Rıza Efendi ve eşi Zübeyde Hanım'a geçmiştir.
Fiyatlar çok uygun. Tuvaletler tertemiz. Arabasız gelenler için dış kapıdan servis var. Olumsuz birşeyle karşılaşmadım.
Ölüm saati tam olarak 09:05'te, yani sabahın 09:05'inde vefat etti. Bu nedenle "9'u 5 geçe mi öldü" ifadesi, Atatürk'ün ölüm saatiyle ilgili doğru bir ifadedir. Bu tarih ve saat, Türkiye'de her yıl "Atatürk'ü Anma Günü" olarak anılmaktadır, ve bu saatte sirenler çalınarak bir dakikalık saygı duruşu yapılır.
Anıtkabir'e girişte yasak olan tek kıyafet kara çarşaf. Anıtkabir'e girişte resmi kıyafet zorunluluğu ya da herhangi bir kısıtlama uygulanmıyor. Çevreyi rahatsız etmeyen ve genel giyim-kuşam kurallarına uygun her tür kıyafetle Anıtkabir'e ziyaretçi kabul ediliyor. Kabul edilmeyen tek kıyafet ise kara çarşaf.
Bayındırlık Bakanlığı, Anıtkabir inşaatı için 1946'da 1.791.872 lira harcarken 1947'de bu miktar 452.801 liraydı. 1947 Yılı Bütçe Kanunu'nda yapılan değişiklikle Anıtkabir inşaatı ödeneğinden 2 milyon lira, Millî Savunma Bakanlığına aktarıldı.
O'nun yüceliğini her yönüyle temsil edecek, ilke ve inkılâpları ile çağdaşlaşmaya yönelik düşüncelerini yansıtacak bir anıtmezar yapma fikri, Atatürk'ü kaybetmenin derin hüznü içindeki Türk milletinin ortak isteği olarak belirmiş ve yapımına karar verilmiştir.
MERT İNAN İstanbul - Bu defin işlemi sırasında tüm şehirler ile Atatürk'ün doğduğu evin bahçesi, Kore'deki Türk şehitliği, Suriye'deki Süleyman Şah Türbesi ve Kıbrıs olmak üzere 105 yerden getirilen vatan toprağı Ata'nın mezarına konuldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri