Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür.
Alçı atel çıkarıldıktan sonra travmadan sakınmak önemlidir. Tuzlu su spreyleri burnu nemlendirmek ve temizlemek için kullanılır. Bunları ve hangi sıklıkta kullanacağınızı doktorunuz söyleyecektir. Ağır ve erken egzersiz kanamaya yol açabilir.
Burun müdahalesinden 5 ile 7 gün sonra belirgin ödem kalmaz ve şişlikler büyük oranda inmiş olur. Burundaki ödemin tamamen inmesi ve burnun son halini alması ince derili kişilerde 6 ile 12 ay kadar zaman alırken kalın burun derisine sahip bireylerde bu süre daha uzundur ve 1 ile 2 yıl kadar zaman alabilmektedir.
1-2 hafta: Çoğu şişlik ve morluk kaybolur. Burun ameliyatı sonrası atel veya tamponlar genellikle bu süre zarfında çıkarılır. 3-6 hafta: Şişlik daha da azalır, ancak burun ucu hala bir miktar şiş olabilir. 3-6 ay: Burun ucu şişliği belirgin şekilde azalır.
Burun yapısında cilt altı dokularında meydana gelen ödem neticesinde şişlik meydana gelmektedir. Bu ödem sonucunda oluşan burun şişliği ise daha yavaş sürede dağılır. Ameliyattan sonra 6 ay içinde şişlikler iyice azalır. 6-12 ay içinde burunda olan şişlikler tamamen yok olur.
İlgili 42 soru bulundu
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Burun etindeki şişliklerin tedavisinde öncelikle ilaç tedavileri kullanılır. Düşük doz kortizon içeren spreyler, antihistaminik tedavileri düzenli kullanıldığında sorunu azaltabilirler. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda lazer veya radyofrekans ile burun etlerinin küçültülmesi gündeme gelir.
Genel anesteziyle yapılan ameliyat, ortalama 2-4 saat arası sürmektedir. Ameliyat sonrası kanamayı önlemek ve burnun şekline içeriden destek vermek için 2-3 gün tampon uygulanabilir. Ayrıca burnun şeklini muhafaza etmesini sağlayan özel bantlar ve plastik atel 7-10 gün boyunca kullanılabilir.
Burun ameliyatı sonrası burun şekli 1. ayda büyük oranda (%70) belli olur. Ancak burun şeklinin tamamen görülebilmesi için ince derili burunlarda 6-12 ay kalın derili burunlarda ise 2 yıla kadar beklenilmesi gerekmektedir.
Burun ucunun duyarlılığı 1 – 6 ay arasında geri döner. Ancak hastaların yüzde 1'lik oranında burun ucunun bazı bölgelerinde hissizlik kalabilir. Burun ucu sertliği ise genellikle 4 – 6 ay içinde geçer. Burun ucu ameliyatından sonra silikon kullanılmaz.
Başarısız bir burun estetiği sonrası, aşağıdaki belirtiler ve semptomlar olabilir: Estetik Değişiklikler: Burun şeklinde beklenenden farklı veya hoş olmayan değişiklikler görülebilir. Bu, burun ucu asimetrisi, çökme, burun ucunda veya köprüsünde çıkıntılar veya düzensizlikler gibi sorunları içerebilir.
Burun Estetiği Sonrası Şekil Ne Zaman Oturur? Burun ucu şişliği iyileşme süreci doktorunuzun kullanmış olduğu tekniğe bağlı olup yaklaşık 2-3 hafta kadar devam edebilir.
Burun içi yaralarının iyileşme süreci genellikle 7 ya da 14 gün içerisinde iyileşir.
Burun üzerindeki alçı (atel) ve bantlar 1. haftanın sonunda çıkarılır. Burun alçısı bir hafta sonra çıkarıldığında, burnun bir miktar şiş olduğu görülür. Sonrasında 1 hafta daha kalmak üzere burun üzerine ten rengi bantlar yerleştirilir.
Hasarlı bir eklem veya hasar görmüş tendonlarda ise sargı bunların dinlenmelerini sağlar. Alçının çıkarılmasından sonra şişkinlik oluşursa bu şişkinlik gün boyunca artar ve gece en fazla sınıra ulaşır. Bu endişelenecek bir şey değildir, şişkinlik kendiliğinden yavaşça kaybolur.
Burun üzerine konulan atel ise plastik , metal veya alçıdan olabilir. Burun ameliyatı sırasında şekillendirilen kemiklerin uygun pozisyonda iyileşmesini sağlar. eğer atel konulmazsa burunda oluşacak ödem kemik yapıları iterek yer değiştirmeye ve şekil bozukluklarına yol açabilir.
İlk 6 ay içerisindeki burun görünümü aynı şekilde kalmayacak ve burun yapısı gittikçe yerine oturacaktır. Bu nedenle hastaların burun estetik ameliyatı sonrasında sabırlı olması ve ilk 1 sene çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Ameliyat sonrasında ödem ve şişliklerin azalması önemlidir. Genellikle 1-3 hafta arasında bu durumlar belirgin derecede düzelir. Bununla birlikte rinoplasti sonrası burun ucu şişliği ve ödemlerin tamamen geçmesi için 3 ile 6 ay arası bir süre gerekebilir. Bu süre zarfında burun şekli daha net hale gelir.
Kırık burun kemiklerine ilk 48 saat içinde müdahale edilirse yani tampon ve alçı konulursa 7-10 gün yeterlidir. Ancak burun estetiği ameliyatlarında olduğu gibi hasta 3 ay tam kaynama tamamlanana kadar dikkat etmeli ek bir travmadan kaçınmalıdır.
Ameliyattan hemen sonra buruna takılan bantlar ve alçılar; burnu sabitler, şeklini korur ve şişmeyi en aza indirir. Burnun üstüne takılan alçılar genellikle plastik ya da metaldir ve kişiye özel tasarlanır. Bu tip alçılar ameliyattan bir hafta sonra çıkartılır.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Atel, kırık, incinme ve burkulmalar gibi farklı yaralanma çeşitlerinin tedavisinde ilgili noktanın daha fazla zarar görmemesi veya ağrıyı hafifletmek amacıyla zarar gören noktayı hareketsiz tutmak için kullanılır.
Operasyon sonrası sümkürmek kanamaya neden olabilir. Bu nedenle operasyondan sonra en az 1 ay sümkürme yapılmamalıdır. Burun ameliyatı sonrası duş almak için burundaki plastik alçı ve plasterlerin çıkarılması beklenmelidir.
Ödem, burun ucunda daha belirgin olur ve biraz daha uzun sürecektir. Burnunuzda ne kadar iş yaptığınıza bağlı olarak, şişlik miktarı değişebilir. Şişlik, ameliyattan 1-2 hafta sonra en çok dikkat çekecek ve 3-6 hafta sonra ( %80-90 oranında ) yavaşça kaybolacaktır.
Bu operasyon sonrası gerçekleşen ödemin, azalmasına ve lenf dolaşımını hızlanmasına yardımcı olması adına burun masajı önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri