Denizli Ege denizine yakın bir il olmasına rağmen iç kesimlerde yer alması sebebiyle deniz ile herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Ancak Göl ve Pamukkale travertenlerinin bulunması sebebiyle yüzölçümleri oldukça büyük göller yer almaktadır.
Ege bölgesinin tarihi ve kültürüyle en önde gelen şehirlerinden olan Denizli, adından da anlaşılacağı üzere bir kıyı kenti desek yalan olur. Çünkü Denizli'nin Ege Denizi ile herhangi bir bağlantısı yok.
Denizli iline yakın olan ve denize girilebilecek olan yerler arasında ilk sırada Muğla gelmektedir. Özellikle günübirlik olarak gidilebilecek Muğla'nın Akyaka plajı çok sık tercih edilmektedir. Bunun dışında Marmaris'te denize girilebilecek pek çok yer de bulunmaktadır.
“Tengiz” kelimesi eski Türkçe'de “deniz” demektir. “Tengüzlü” ise bugünkü imlâsıyla “Denizli” demektir. Netice olarak yukarıda ifade ettiğimiz açıklamalarda belirtildiği gibi, kesin bir ad veremiyoruz. Kanaatimizce “Tonguzlu” ve “Tenguzlu” kelimeleri zamanla ağızdan ağıza değişerek “Denizli” şekline gelmiştir.
Evet Eskişehir'de deniz yok ama çok enfes bir su kaynağı var. Eskişehir'in Çifteler ilçesinde, Sakarya Nehri'nin doğduğu nokta. Sakaryabaşı olarak da biliniyor.
İlgili 32 soru bulundu
Bilecik (hiçbir denize kıyısı yoktur.)
Bölge genişliği ise, 120180 km arasında değişen bir şerit şeklindedir. Batıda Köyceğiz taraflarından başlayarak, doğuda ise, Hatay ilinde sona erer. Akdeniz'e kıyısı olan illerimiz ise şunlardır; Antalya, Adana, Mersin ve Hatay'dır. Karadeniz Bölgesi: 1695 km kıyı şeridine sahiptir.
Denizli'nin eski adı “Ladik” ya da “Lazik” idi. Bu kelime Laodikeia kelimesinden gelmektedir ve Türkçe'de bir anlam ifade etmemektedir. Yukarı Menderes Vadisinde (bugünkü Denizli şehrinin 6 km kuzeyinde) bulunan Laodikeia şehrinin Türklere geçişi sırasında “Ladik” ismi de miras kalmıştır.
Türkler göle 'deniz' derler. Denizli adı da söylendiği gibi domuzlardan değil, bu gölden gelir. Domuzlu, Tonguzlu, Tengizli şeklinde kelimeler uydurma. Bölgede 11. yüzyıldan itibaren Türk vardır.
Marsa Alam gerçekten büyüleyici bir cennet! Muhteşem mercan resiflerini ile ve dünyanın en sıcak denizi ile meşhur.
Isparta ilimizde turistik gezi yerlerinin bulunmasına rağmen deniz kıyısı olmayan ilimizdir. Isparta'da Deniz ve Göl Var mı? Değerli ve gezilip görülmesi gereken şehirler arasında yer alan Isparta ilimiz de deniz bulunmamaktadır.
Pamukkale ilçesinde yapılabilecek çok sayıda aktivite mevcuttur. Bu aktiviteleri gerçekleştirmek için gidilmesi gereken mekanlar; Pamukkale Travertenleri, Hierapolis Antik Kenti, Karahayıt Kırmızı Suyu, Pamukkale Natural Park, Antik Yüzme Havuzu, Bağbaşı Yaylası, Çamlık Parkı, Zeytin Yaylası'dır.
Sanayisi, turizmi, ticareti ve hizmet sektörü çok gelişmiş olan Denizli, Türkiye'nin en kalkınmış kentlerinden biridir. Anadolu Kaplanları'nın başıdır. Dünya'da tekstilin en önemli başkentleri arasındadır. Ayrıca Serinhisar ilçesi de Türkiye'nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85 civarını karşılamaktadır.
İl topraklarının yaklaşık %47,1'ini dağlar, %28,2'sini ovalar, %23,2'sini platolar ve %1,5'ini ise yaylalar oluşturmaktadır. Batı Anadolu'nun ve Denizli'nin en yüksek dağı Honaz 2571 m. yüksekliğe sahiptir.
Kentin adı antik kaynaklarda daha çok “Lykos'un kıyısındaki Laodikeia” şeklinde geçmektedir. Diğer antik kaynaklara göre ise, kent MÖ. 261-263 yılları arasında II. Antiokhos tarafından kurulmuş ve kente Antiokhos'un karısı Laodike'nin adı verilmiştir.
Denizli'nin ilçeleri 19 tanedir. Merkez ilçeler: Merkezefendi. Pamukkale.
Denizli, Türkiye'nin bir ilidir. Merkezi Denizli olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarıyla 1.051.056'dir. Tekstil sanayi, metal, gıda ürünleri ve yöreye has Denizli horozu ile meşhurdur.
Denizli'nin en büyük ilçesi olan Pamukkale, 2023 yılında hem nüfus hem de turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Pamukkale ilçesinin nüfusu 2023 yılı itibarıyla 347,926 kişiye ulaşmıştır.
İl topraklarının %47' si dağlar, %28' si ovalar, %23' ü platolar ve %2' si yaylalardan oluşmaktadır. İl 28 0 30'- 29 0 30' doğu meridyenleri ile 37 0 12'- 38 0 12' kuzey paralelleri arasındadır. Genellikle Akdeniz basıncının tesiri altına girer. 11868 km 2 genişliği olan ilde nüfus yoğunluğu 64' dür.
Denizli'nin meşhur yemekleri arasında; Yen Böreği, Kuyu Kebabı, Yaprak Sarma, Arabaşı, Zeytinyağlı Patlıcan Gömme, Katmer, Çiğ Dolma, Patlıcanlı Kapama, Çaput Aşı, Biber Tatari, Börülce Böreği, Cızlama, Sucuklu Un Karıştırması, Cerpleme, Pekmezle Kabak Aşı, Hamur Dolması ve Yoğurtlu Köfte yer almaktadır.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk ve en sıcak deniz suyu sıcaklıkları belli oldu. Buna göre yapılan ölçümlerde en soğuk deniz suyu Akçakoca'da ölçülürken, ikinci sırada Zonguldak üçüncü sırada ise Bartın'da ölçüldü.
Ölüdeniz- Fethiye
2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilen Ölüdeniz'i ilk sıraya koymamak haksızlık olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri