Çocuklar ateş sırasında genelde iştahsızlık oldukları için her zaman tükettiği besinlerde ısrar etmeyin; devam sütü, yoğurt, ayran ve çorba gibi sıvı gıdalarla besleyin.
Ateş düşürmeye çalışırken su içeren ve enerji veren besinlerden yararlanılabilir. Ateş düşürmeye yardımcı olan besinler arasında yeşil gıdalar, kuru yemişler, kekik çayı, yeşil çay, zerdeçal, zencefil, çilek, mandalina, kekik, pancar, elma püresi yer alır.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
-Ateşli çocuğun her saat başı bir bardak sıvı almasına özen göstermek gerek. Taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları, içine biraz limon sıkılmış su verilebilir. Bebeklerse normalden daha sık emzirilebilir. -Çocuk iştahlı değilse yemeye zorlamayın.
İlgili 23 soru bulundu
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Sirkeli su, alkol, kolonya ve soğuk suyunda ateş düşürme konusunda faydası olmadığı gibi damarları büzerek kan dolaşımının periferde azalmasına neden olur ve iç ateşin daha çok yükselmesine neden olur.
Ateşin Düşürmek İçin En Etkili Yöntemler
Evlerde ateşi, düşürebilmek için uygulanacak yöntemler şunlardır: - Ilık su ile duş almak ateşin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. - Ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. - Bol sıvı ve mutlaka bol bol su içilmelidir.
Grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, ateş şikayetini meydana getiren en sık etkenler arasında yer alır. Grip şikayeti dışında ilaç kullanımı, inflamasyon (iltihaplanma), aşı sonrası veya diğer çeşitli faktörler de yüksek ateş nedenleri arasında yer alır.
Çocuklarda eğer ateş düşmüyor ise en fazla 3 gün içerisinde doktora gitmek gerekir. Özellikle evde gerekli uygulamalardan sonra 39 derecenin üzerinde hala duruyorsa, bu durumun kritik olduğunu söylemek gerekir. O yüzden üç gün geçmeden hemen çocuk hastaneye götürmeli ve uzman doktor kontrolünde tedavi alınmalıdır.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Kavun, karpuz, çilek ve üzüm en çok tüketilen yaz meyveleri arasında yer alıyor. Peki, yaz meyveleri neye iyi geliyor? İşte yaz meyvelerinin bilmediğiniz faydaları... VİŞNE: Vişne susuzluğu giderir, ateşi düşürür, uyku düzensizliğine iyi gelir, kanser hastalıklarını önler, bağışıklığı güçlendirir.
Eğer ateş çok yüksek değilse ve çocuğunuz kendini kötü hissetmiyorsa, ilaç vermeden önce ılık bir duş (29-32 °C) aldırın. Bulunduğu odayı serin tutun (21-22 °C civarında olmalı), mümkün olduğunca ince ve pamuklu giysiler giydirin. Üzerini soyup; el ve ayaklarını sıcak tutun. Yaygın olarak ateş düşürücüler verilir.
Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Uykudan uyanıp geçici olarak konuşamama ve yüzde çekilmelerle seyreden havaleler çocuklarda sık olan bir çeşittir. Dalgınlaşma, ağız şapırdatıp yutkunma ve bazı otomatik hareketler de havale bulgusu olabilir. Beraberinde şuurda bulanma, şaşkınlık, hayal görme olabilir.
Ateş Yükselmesi Her Zaman Enfeksiyon Kaynaklı Değildir
Elmi; “Sıklıkla enfeksiyon kaynaklı ortaya çıksa da ateşlerin tümü enfeksiyonlara bağlı oluşmaz, enfeksiyon hastalıklarının tümünde de ateş görülmez” dedi.
Ateş görülse bile sıklıkla 2 gün içinde düşer. Çocuğun genel durumu iyidir.Bademcik iltihabında ise titremeyle yükselen ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı , halsizlik ön plandadır. Çocuğun genel durumu bozuktur.
Ateşi olan çocukta yan etkileri daha az olduğundan öncelikle parasetamol içeren ateş düşürücüler (calpol, parol, minoset vb.) tercih edilmelidir. Parasetamol 4 saatten sık olmamak kaydıyla günde 4 kez (her seferinde kg başına 10-15 mg dozunda) kullanılabilir.
Limon yöntemi, ateş düşürücü ilaca destek amaçlı olarak kullanılabilir. Ayrıca limon, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyen C vitamini deposu olduğu için tercih edilmelidir.
Vişne ve suyu, asitleşen kanı temizlemeye yardımcı olarak ateşi düşürücü özelliği bulunan, A vitamini ve potasyum bakımından zengin. Baltimore'daki John Hopkins Hastanesi'ndeki de dahil olmak üzere yapılan birçok araştırma, vişnedeki antosiyaninlerin iltihaplanma ve ağrıyı önemli ölçüde azalttığını ortaya koyuyor.
Sıcak veya ılık bir su ile küvette yıkanın
Ateş düşürmeye sıcak bir banyo suyu ile başlamak en iyisi. Ateşi olan kişinin sıcak suya girdikten sonra sıcaklığı yavaşça düşen su ile vücut sısı da düşecek ve rahatlayacaktır. Ama dikkat edin suyu çok da soğuk tutmayın, hızlı bir ısı kaybı yarardan çok zarar verebilir.
Özelikle grip ve nezle gibi kış mevsiminde sık görülen hastalıklarda Vicks kremi hastanın sırtına sürülür. Havlu ile kapanan sırt gece boyu kremi emer. Ateşi düşüren ve terleten krem sayesinde birçok hasta bir sonraki gün çok dana enerjik başlar. Mentol, en doğal ağrı kesicilerden biridir.
Ateş düşürücü etkiye sahip olan soğan, dilimlenerek ayak tabanına yerleştirildiğinde mucizevi bir etkiye sahip oluyor. Düşmeyen ateşe en doğal çözümü yine soğan sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri