İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler. Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor.
Pitozis‐hemipitozis, blefarospazm, katarakt, Afaki, görmeyi zamanla azaltabilecek hastalıklarda (katarakt, makula dejenerasyonu, retinopatiler gibi) progresif hastalıklar. kişilerin, sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.
Örneğin ehliyet aldığınız dönemde gözlük kullanmıyorsanız yani o dönem gözle ilgili bir şikayetiniz yoksa ehliyet yenilemek için aile hekiminiz sizi bir göz hekimine yönledirebiliyor. Söz konusu sağlık merkezinde ilgili hekim yoksa bir devlet hastanesinden önce randevu almanız ve teşhis edilmeniz gerekiyor.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
Sağlık raporu ücreti devlet ve üniversite hastanelerinde değişiklik gösterebilir. Ehliyet için sağlık raporu ücreti 2022 yılı için; Tek Hekim 90 TL, iki Hekim 130 TL, Sağlık Kurulu ise 215 TL olarak belirlenmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Ehliyet için sağlık raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde alınabiliyor. Sağlık raporu üzerine kaşe ve imzasını atan doktor, raporu onaylayarak teslim eder.
Başvuru yapan kişinin eğer ciddi bir sağlık problemi yoksa aile hekimi tarafından yapılan muayene sonucunda sürücü olur raporu verilmektedir. Gözlük kullananların raporlarına “gözlük kullanmak kaydıyla” geçerlidir ifadesi yer alır.
Göz muayenesi ise aile hekimliği koşullarında yapılamayan bir muayenedir.
Eğer bir kişiye total görme engelli diyorsak, o kişi tamamen görmüyor olmalı ve rapor oranı % 85 ve üzeri olmalıdır.
Ehliyet Fotoğrafı Çekilirken Gözlük Takmak
Göz sağlığınızın durumu sürücü belgenize ve sicilinize işleyeceğinden herhangi bir sorun yaşamamanız adına fotoğraf çektirirken reçeteli gözlüğünüz yoksa çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu doğrultuda, “işe giriş göz raporu nereden alınır?” diye soran kişilere verilecek yanıt, sağlık raporlarının alınabilmesi için öncelikle aile hekimlerine gidilmesi gerektiğidir. İlgili sağlık ocaklarında sağlık taramasının yaptırılması sonrası işe giriş sağlık raporu sonuçları işletmeye teslim edilmektedir.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Ehliyet yenileme için sağlık raporu e-Devlet üzerinden alınamıyor. Ancak platform üzerinden rapor almak için gerekli olan kişisel sağlık bilgi formu oluşturulabiliyor.
Peki, sağlık raporu için doktora giderken yanınızda götürmeniz gerekenler neler? Kimliğiniz ve 2 adet biyometrik fotoğrafınız kesinlikle yanınızda bulunmalı. Bunun yanı sıra lens ya da gözlük kullanıyorsanız yanınıza almanız faydalı olabilir.
Gözlük numarası için herhangi bir kısıtlama bulunmaktadır. Gözünüzün derecesi kaç olursa olsun gözlükle düzeltilebildiği için sağlık raporu almaya dolayısı ile araç kullanmaya engel değildir. Yalnızca ehliyetinizde gözlüklü yazacağı için aracınızı kullanırken gözlük takmak zorundasınız.
Verir elbette fakat unutmayın doktorun yanından çıkarken size rapor vermesini isteyin.
Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Tek gözü olanlar veya protez göz kullananlar sürücü belgesi alabilir. Mutlaka diğer gözünüzün periyodik olarak göz muayenesini yaptırın. Göz protezi ile ilgili sağlık sorunları ile Oküloplastik Cerrahi adı verilen bilim dalı ilgilenir.
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Aile Hekimi Neden Sağlık Raporu Vermiyor? Aile hekimliğinden sağlık raporunun alınamamasının iki farklı sebebi mevcuttur. Bunlardan ilki, kişilerin kendi aile hekimlerinden sağlık raporu almamalarıdır. Diğeri ise kişilerin ihtiyaçları olan sağlık raporunun aile hekimliğinden alınmamasıdır.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
Bir de eğer göz doktorunuz,"göz kuruluğu" tanısıyla rapor çıkartırsa sadece o zaman aile hekimiz yazabilir. Onun dışında ödemez. Fakat göz doktorunuzun rapor çıkartmasının da bir anlamı yok, çünkü sgk göz damlalarını en fazla 3 ay ödüyor, diğer ilaçlar gibi 1 yıllık raporlar çıkartamıyorsunuz.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Özel hastaneler 6 ayrı işlem yerine 1-2 işlem yaparak raporu düzenliyor. Bu da daha düşük bir ücret ödenmesine yol açıyor. Özel hastanelerde alınan sağlık raporu için ödenene ücret ise 50-70 lira arasında değişiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri