Ateşte gözlenen sarı renkler, yakıtı tamamen yakabilecek yeterli oksijenin olmamasıyla oluşan is parçacıkların varlığının göstergesidir. Mavi ateş ise bu is parçacıklarının olmadığını, alevin yeterli oksijene sahip olduğunu gösterir.
Mavi alev genellikle tam yanmayı, turuncu alev eksik yanmayı ve karbonmonoksit oluşumunu, sarı alev ise ısıtıcının hiç yakılmaması gerektiği anlamına gelir. Ortamda yeterli oksijen olması halinde yanma sonucu karbondioksit gazı ile su buharı açığa çıkar.
Bir odunu yaktığımızda, odunun bitişiğinde yanmakta olan ateş mavi renktedir. Yanan ateş, kaynağından uzaklaştıkça, alevi oluşturan partiküller soğuduğu için maviden kırmızıya doğru kayar. Bunu bir çakmak veya kibrit yaktığımızda da gözleyebiliriz. Örneğin bir kibrit yanarken ateş, kaynağına en yakınken mavi renktedir.
Yakacak odunlar çeşitli tuzlar içerdiği için çoğu şöminede ya da kamp ateşinde alevlerin rengi sarı ve turuncudur. Başka kimyasal maddeler ekleyerek ateşin rengini değiştirebilir, böylece özel bir olaya uygun hâle getirebilir ya da değişen renklerle eğlenebilirsin.
Kırmızı her ne kadar insanlar için yüksek sıcaklığı ifade etse de soğuğun rengi olarak algıladığımız mavi kırmızıdan daha “sıcaktır”.
İlgili 20 soru bulundu
Ateşin sıcaklığını ise anlamanın en basit yolu ise rengine bakmaktır. Örneğin sarı renk düşük verimde bir yanmayı dolayısıyla daha az sıcaklığı gösterirken mavi renk olması yüksekverimli dolayısıyla yüksek sıcaklık demektir.
Bu durumda, alevin rengi turuncu veya kırmızıya doğru değişir. Bunun nedeni, alevin sıcaklığının düşmesiyle birlikte, alevdeki moleküllerin enerjisinin düşmesi ve daha uzun dalga boylarında ışık yaymasıdır. Bu ışık, turuncu veya kırmızı renkli spektrumda yer almaktadır.
Alevin içerisine bir bileşik bıraktığınız zaman, alev bileşiğin içindeki metal iyonuna bağlı olarak renk değiştirir. Alevin değiştirdiği rengi baz alarak örneğinizde hangi metalin olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Çoğu durumda ateş, sıcak gazların bir karışımıdır. Alevler, esasen havadaki oksijen ile odun veya propan gibi bir yakıt arasındaki kimyasal reaksiyonun sonucudur.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Kötü hissetmeye neden olan ateş, beraberinde halsizlik ve yorgunluk getirebilir. Yaklaşık 41,5°C ve üstü ateş tehlikeli olabilmektedir. Bu yüzden takibi yapılarak ateş düşürmeye yönelik müdahale etmek gerekir.
Mavi ateş veya kükürt ateşi olarak da adlandırılır. Adına rağmen fenomen, aslında volkanik bir patlamadan kaynaklanan gerçek lavdan ziyade lava benzeyen mavi sülfürik bir ateştir. Endonezya'da Kawah Ijen yanardağında düzenli olarak yanmaktadır.
En iyi yanma karışımı; %9 doğal gaz %91 havadır. Doğal gazın tutuşma sıcaklığı (590 ºC - 650ºC), Sıvılaşma noktası -163 ºC, üst ısıl değeri 9.155 kcal/m³'tür. Kükürtlü bileşikler içermediğinden dolayı, yanma sonucunda kükürt oksit gibi zehirli atıklar oluşturmaz.
Yapılan incelemeler sonucu asırlardır sönmeyen bu ateşin sırrı, yer altında depolu olan milyonlarca ton metan gazının açıklıklardan sızarak yeryüzüne yani oksijene ulaşıp alevlenmesidir. Bu alevlenme aynı bölgede birkaç farklı noktada olmakta olup günün bütün saatlerinde seyir keyfi vermektedir.
Ocağın alevi kırmızı renkte yanıyorsa, ocağın yanma havasının yeterli miktarda oksijenle karışmadığı anlamına geliyor. Alev, bu durumda daha düşük sıcaklıklı olduğundan dolayı kırmızı renkte yanar.
Peki, yüksek ateş belirtileri ve ateşin düşmesi nasıl anlaşılır? Üşüme ve titreme ateşin yükselmekte olduğunu, çocuğun pembe görünümü ateşin pik yaptığını, terleme ise ateşin düşmekte olduğunu göstermektedir.
Ateş etrafına ısı ve ışık yayan enerji kaynağıdır, gölgeyi oluşturan temel etmen ışıktır be nedenle ışık kaynağının kendisinin gölgesi olmaz. Aynı şekilde lambalar vb. ışık kaynaklarınında gölgesi olmaz.
Alev, ateş alevi. Alevlenmiş odun.
Ateş, havadaki oksijen ile ahşap veya propan (C3H8) gibi yakıtların arasındaki reaksiyon sonucudur. Diğer ürünlere ek olarak, bu reaksiyon karbondioksit(CO2) duman,ışık ve ısı üretir. Alev yeterince sıcaksa gazlar iyonlaşır iyonlaşma ve sonunda maddenin bir diğer hali olan plazmaya Plazma geçer.
Bazı yakıt türleri başlangıçta çok sıcak bir şekilde yanarlar, sonra ise sıcaklığı azalır görünür. Ancak bu yakıtlar daha düşük sıcaklıkta yanmaya devam ederler, üstelik görünürde alev de yoktur. İşte bu tür yakıtların düşük sıcaklıkta yanması soğuk alev yanması olarak adlandırılır.
"Akkor, beyaz ateş" mânâsında olan bu tâbir fizikte: 1800 derece kadar olan hararette erimeyen cismin sıcaklık hâli demektir.
Yakıtları Ateş kaynağı: başka bir ateşten getirilen bir kor, çakmak taşının çelik veya pirit ile vurulduğunda çıkardığı kıvılcım, veya Kuvvetli sürtünmeyle tahtadan ayrışan sıcak, yarı yanık ve üflemeyle yanıcı karbonize siyah toz olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri