Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde, yazı dilinde, resmiyette Türkiye Türkçesi kullanılmaktadır. 1999 yılına kadar Kosova genelinde resmiyeti olan Türkçe, Aralık 2010 itibarıyla Kosova'da Prizren, Mamuşa, Gilan, Mitroviça, Priştine ve Vıçıtırın Belediyesi kapsamında Türkçe resmî dil statüsüne sahiptir.
Kosova Cumhuriyeti'nin resmî dilleri Arnavutça ve Sırpçadır. Bunun yanında, Kosova Anayasası'nda Boşnakça, Romca (veya Romanca) ve Türkçe de belediye statüsünde resmî dil hüviyeti elde edebilir ve bu diller toplamda toplumun yaklaşık %5'i tarafından konuşulmaktadır.
Gazetede yer alan habere göre, nüfusun yüzde 93'ü Arnavut, yüzde ,5'i Sırp, 1,8'i Boşnak, yüzde biri de Türk. Bu verilere göre Kosova'da nüfusun yüzde 96'sını Müslümanlar oluşturuyor.
Kosova'da insanların konuştukları diller arasında İngilizce, Boşnakça, Romanca, Arnavutça ve Sırpça da bulunuyor. Resmi dil statüsünde yer alan diller arasında ise Arnavutça ve Sırpça kendine yer buluyor.
Nüfus ve Kültürel Yapı
Şehirde Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar, Sırplar ve Romlar yaşamaktadır. Şehir, başkent olması sebebiyle, çok etnikli bir yöne sahiptir. Kosova'nın geneli de çok etniklidir ancak Priştine, birçok yönüyle Kosova'nın diğer şehirlerinden ayrılır.
İlgili 29 soru bulundu
Osmanlı döneminde Türkler
Artık, Kosova'daki Türklük, kökleşmiş ve sistematize olmuştu. Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki egemenliğinin bitirildiği yılda, 1913 Londra Konferansı sırasında Kosova nüfusunun % 40-45 oranı Türklerden oluşmuştur ve Türkçe bu dönemde egemen dildir.
Arnavutlar Paleo-Balkan kökenlidir. Bu kökenlerin yalnızca İliryalılara, Trakyalılara veya diğer Paleo-Balkan halkına atfedilmesi tarihçiler ve etnologlar arasında hala bir tartışma konusudur.
Ülkemiz ile Kosova arasında konsolosluk ilişkileri 13 Ocak 2009 tarihinde imzalanan “Türkiye ile Kosova arasında Vize Muafiyeti Anlaşması” çerçevesinde yürütülmektedir. Sözkonusu anlaşma uyarınca, iki ülke vatandaşlarının 6 ay içinde 90 günlük seyahatleri vizeden muaftır.
Kosova'nın tek resmi para birimi Euro'dur.
Siyasi İlişkiler
Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde çok iyi düzeyde seyretmektedir.
Kosova da merkeze yakın ve aynı zamanda toplu ulaşım konusunda rahat bir konumda olan evlerde yaşamak isteyen kişiler ortalama olarak 250 ile 400 euroluk bir kira bedelini gözden çıkarmalıdırlar. Bu tarz bir bölge de ev satın almak için ise genellikle 30000 ile 40000 euro gibi bedeller ile karşılaşılabilmektedir.
Kosova'daki yaşam giderleri, özellikle yeme, içme ve barınma konularındaki rakamlar ülkemize kıyasla bir hayli ucuzdur. Isınma ve ulaşım masrafları da özellikle bölgede eğitim alan Türk gençleri için çok ucuz olduğundan ailelerin bütçelerini de sarsmamaktadır.
Kosova'da asgari ücret 35 yaş altı çalışanlar için 170 Avro, 35 yaş üstü çalışanlar için ise 190 Avro tutarındadır. Kosova İstatistik Ajansı'nın 2021 yılında yayımlanan raporunda, 2019 yılında ortalama aylık brüt maaşın 370 Avro olduğu, Bilgi ve İletişim sektöründe ise bu tutarın 600 Avro'ya ulaştığı görülmektedir.
Arnavut alfabesi (Arnavutça: Alfabeti shqip), Arnavutça'nın yazımında kullanılan alfabedir. Latin alfabesinden uyarlanmış olup 36 harften oluşur.
Kosova Tarihi
Kosova'da yaşam ve özellikle geceleri hareketli ve eğlenceli geçmektedir. Meydanlara taşan eğlenceleri sabah saatlerine kadar sürmekte, halk hep birlikte eğlenmektedir. Ailelerin ve gençlerin korkusuzca gece dışarı çıkabilmesi mümkündür.
Kosova, karasal iklimin etkisi altında bulunmasına rağmen bölgede üzüm hasadı oldukça fazladır. Bu sayede ülkede şarap oldukça popüler bir içecek haline gelmiştir. Özellikle Sefa, Daka, Stonecastle, Cabernet Sauvignon gibi çeşitli markalar, hediyelik olarak da tercih edilmektedir.
Enerji, madencilik, tarım, gıda işleme, bankacılık, bilişim teknolojisi, ahşap ve ağaç ürünleri, tekstil, otomotiv ve inşaat Kosova ile işbirliğine elverişli, rekabet gücü olan ve önem verilen sektörlerdir.
Vatandaşlığa kabul yoluyla Kosova vatandaşlığının kazanılması talebi, yetişkin yaştaki yabancı kişi tarafından başvuru sahibinin Kosova Cumhuriyeti'nde ikamet ettiği yere göre Medeni Durum Ofisinde bizzat sunulur.
-Oturum izni nasıl alınır? Kosova'ya en az 2 yıl geçerliliği olan bir pasaportla direk geçiş yapılabilir. Vize alınmasına gerek yoktur. Ülkede sürekli kalarak eğitim alacak öğrenciler eğitim aldıklarını gösteren öğrenci belgeleriyle oturum iznine başvururlar.
Normal, Resmi, Diplomatik ve Seyahat Belgesi olarak dört pasaport tipi bulunmaktadır. 25 € başvuru ücreti gerekmektedir. Avrupa Birliği, Kosova ile 19 Ocak 2012 tarihinden itibaren vize muafiyeti için müzakereler yürütmektedir.
Resmi Dili
Arnavutluk'ta resmî dil olarak Arnavutça kullanılmaktadır. Bu dilin dışında ise ülkede Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca konuşulmaktadır.
Arnavutça'nın, Toska lehçesi ülkenin güney kesiminde, Gega lehçesi ise ülkenin kuzey kesiminde konuşulmaktadır. Tip olarak da bu iki lehçeyi konuşan insanlar farklılık gösterir. Gegalar ince uzun, Toskalar ise kısaca boylu ve daha tıknazdır.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri