Erkek atlara aygır, dişi atlara kısrak yavru atlara ise tay denilmektedir. Atın Yavrusu Nedir? Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır.
Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir. Küçük başlı ve kısa kulaklıdır. Yelesi ve kuyruk ucu uzun kıllıdır.
En küçük atlar, cins kuruluşları tarafından midilli yerine minyatür atlar diye isimlendirilir.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Yılkı, tabiatta serbest dolaşan yabani atlar. Eski metinlerde sıkça geçen yılkı kelimesi bazı araştırmacılara konu olmuştur.
İlgili 31 soru bulundu
Atın yavrusuna tay denilmektedir. At zaman içerisinde büyüme göstererek cinsiyetine göre aygır ya da kısrak olmaktadır.
İğdiş at, kısırlaştırılmış erkek ata denir. Bir at hadım edildiğinde, testisleri çıkarılır ve böylece artık üreyemez. Bir at üreme amacıyla kullanılmayacaksa, muhtemelen kısırlaştırılacaktır ve iğdiş edilmiş olarak adlandırılacaktır.
Eşeğin yavrusu nedir tüm detayları ile derledik. Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
Yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış ve iğdiş edilmiş olana ise beygir denir. Ömürleri yaklaşık olarak 20- 30 yıl kadar olan kısrakların gebelik dönemi 11 aydır. Doğan yavrular 3 yaşına kadar "tay" olarak adlandırılmaktadır.
sıbıç, sıbiç eşek yavrusu, sıpa (Beyceli *Fatsa –Or.)
Tem Eğitim Sistemi Tayların temel eğitiminin (tay kırma) yapıldığı ve aynı zamanda sabah akşam yürüyüş eğitimlerinin (bineklerinin) yapıldığı minimum 2 aylık bir süreci kapsayan dönemdir..
En eski şekli ile atın insanoğlundan 50 milyon yıl önce var olduğu kabul edilir. Erkek ata aygır, dişi ata kısrak, yavrusuna tay, kastre edilene iğdiş, başıboş dolaşana hergele ya da yılkı denir.
Yılkı , tabiatta serbest dolaşan yabani atlara denir. Hayvana ihtiyaç duyan ancak kışları hayvanı besleyebilecek maddi gücü olmayan çiftçiler bu atları kendi kendine yiyecek bulması için doğaya salar.Bu uygulamaların yapıldığı yerlerde yabanda gezen çok at olduğundan tekrar aynı at ertesi sene yakalanamayabilir.
Nal; at, eşek, öküz ve benzeri yük hayvanlarının tırnaklarına çakılan, tırnağın aşınmasını önleyen bir çember veya levhadan yapılan, ayağın şekline uygun demir parçasına verilen ad. Nallar nalbant adı verilen meslek üyeleri tarafından üretilir.
At ahırı ve barınaklarına tavla denir. Tavlalar, çevrenin atlar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacı ile inşa edilen binalardır. At yetiştiriciliğinde başarı tavladan başlar.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
1 yaşına gelene kadar bütün at cinslerine tay denilir. Ortalama bir tay günde 5 kg yem yerken dışkılama süresi ortalama 2 gün sonra olur.
Dilbağı koşu esnasında dilin nefes borusuna kaçıp nefes alıp vermesini zorlaştıracak durumu engellemek için kullanılan bir aksesuardır. TJK tarafından deklare edilmeyen bir diğer aksesuar MEKSİKA BAĞI'dır. Bu bağ dilbağına gerek kalmadan tamamen atın ağzını kapatarak burnundan nefes almasını sağlayan bir düzenektir.
Atlar vahşi hayatta bir tehditle karşılaştıklarında şaha kalkarlar.
Merkep, eşek demektir. Kırsalda geçmiş dönemlerde eşeğe verilen bir isim olan merkep günümüzde kullanılmamaktadır. Arapça kökenli bir sözcük olan merkep geçmişte yaygın kullanılan bir hayvan ismidir. Eşek pek çok kişi tarafından yük ve binek hayvanı olarak kullanılmış bulunmaktadır.
Sığırın doğumundan altı aylığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına buzağı veya süt danası; altı aylıktan bir yıllığa kadar olan erkek ve dişi yavrularına dana; boğaya gelmemiş, 1-2 yaşında dişi sığır ya da buzağıdan büyük, ortalama 12 aylıktan ilk buzağısına sahip oluncaya kadarki dönemdeki dişi sığıra düve; bir ...
İneğin yeni doğmuş yavrusuna buzağı denir. 12. yüzyıldan beri kullanılmakta buzağı kelimesi, bazı yörelerde ''buzak'' şeklinde telaffuz edilir. Buzağılar doğduktan sonra 1 ya da 2 saat içerisinde ayağa kalkar. Tüm çiftliklerde 2 hafta boyunca buzağılar annesinden ayrı bir bölmede tutulur.
Aygır, atların bir kısmına verilen bir isimdir. Aygır olarak belirlenen atlar, hadım edilmemiş yani kısırlaştırılmamış olan erkek atlardır.
İğdiş etmek TDK sözlüğüne göre sıfat olarak verilmektedir. İğdiş kelimesi Farsça ikdiş kelimesinden dilimize geçmiştir. İğdiş kelimesinin TDK sözlük anlamı erkeklik bezleri çıkarılarak veya burularak erkeklik görevi yapamayacak duruma getirilmiş (hayvan ve özellikle at) olarak verilmektedir.
İğdiş, at, eşek gibi yük hayvanlarının cerrahi bir operasyonla erkeklik bezlerinin alınması demektir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen bu operasyon ile hayvanlar kısırlaştırılır. Kelime mecazen, kısır döngü anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri