Türkiye'de 30/03/2012 tarihinde uygulamaya geçen 6287 sayılı yasa gereği zorunlu eğitim dört (4) yıl süreli ilkokul, dört (4) yıl süreli ortaokul ve dört (4) yıl süreli lise eğitimini kapsamaktadır.
İlköğretim dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkân veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşur.
Sekiz Yıllık Kesintisiz Zorunlu Eğitim
4306 sayılı kanun 1997 - 1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. Böylece 28 Şubat kararları, 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek sekiz yıllık kesintisiz bir ilköğretim sürecinin yasallaşmasını sağlamıştır.
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) '' Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
İlgili 30 soru bulundu
Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır.
Sınıf) Gelişim Özellikleri
Bu yaşlarda çocuklar normal olarak ilköğretim dördüncü ve beşinci sınıflarda bulunmaktadırlar.
Okula devamsızlık hakkı 2023
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere deprem bölgesi olmayan 70 ilde ise okula devam zorunluluğu devam ediyor.
İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür. Her veli çocuğunun 6 yaşından 15 yaşına kadar zorunlu eğitim almasını sağlamaktan sorumludur.
Açık ortaokul ve açık lise okuyan öğrenciler, zorunlu eğitimlerini tamamlamış olacak. Bu durumda öğrenciler ilköğretimin birinci kademesinde okula gitmek zorunda olacak; ancak ikinci kademeden (5. sınıf) itibaren hiç okula gitmeden 'açık ortaokul' ve 'açık lise' ile zorunlu eğitimini dışarıdan tamamlayabilecek.
4+4+4 sistemiyle zorunlu hale gelen lise eğitimiyle ilgili MEB'den önemli bir uyarı geldi. Çocuğunu liseye kaydettirmeyen veliye günlük 15 TL para cezası verilecek. Israr eden velilere 500 TL idari ceza uygulanacak.
Ortaokul bittiğinde de sistemden ayrılamayacak, çünkü ona bir ortaokul diploması verilmeyecek. Karne verilecek, o karneyle liseye başlayacak. Zorunlu olarak liseye kayıt olacak. Lise öğretimini tamamladıktan sonra lise diploması alacak.
Okula başlama yaşının düşürülmesi
Bu kanundan önce 72 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlaması zorunluydu. İlgili kanuna göre, 60 ayını tamamlayan çocukların zorunlu olarak ilkokula başlaması gerekmektedir.
Eğitim yılının 180 iş gününden az olmaması şartı dikkate alındığında ailenin bir yılda ödeyeceği rakam 96 bin TL'yi aşıyor. Kanuna göre günlük 15 TL para cezası ise 180 günde sadece 2 bin 700 TL yapıyor.
Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.
DEPREM OLAN İLLERDE OKULA GİTMEK ZORUNLU MU? Deprem olan ve OHAL ilan edilen bölgelerde okullarda devam zorunluluğu bulunmuyor.
Veliler artık okul yönetimi ya da öğretmenden randevu almadan okula giremeyecek. Karar yeni eğitim öğretim döneminde uygulanmaya başlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmeliğine göre ortaokul 5,6,7 ve 8'nci sınıfta kalma bulunmuyor. Ortaokulda yıl sonu ortalaması 45 puandan düşük olan öğrencilerin sınıf geçmesine veya sınıf tekrarına kalmasına Şube Öğretmenler Kurulu (ŞÖK) karar veriyor.
M sınıfı sürücü belgesi alma yaşı 16 dır. 16 yaşını doldurmuş vatandaşlarımız sürücü belgesi almak için başvuruda bulunabilir. M Sınıfı sürücü belgesi hangi arçalar kullanılabilir? İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
Örnek doğum tarihleri şu şekilde; 01.01.2006: Çocuğunuz 164 aylık olduğundan 1. Sınıfa kaydı zorunludur. Mecburi ilköğretim çağında olup herhangi bir sebeple okula kaydı yapılmamış okuma yazma bilmeyen çocukların kayıtları birinci sınıfa yapılır. 01.01.2007: Çocuğunuz 152 aylık olduğundan 1. Sınıfa kaydı zorunludur.
C sınıfı için ehliyet alma yaşı 21'dir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
4 gün okul 3 gün tatil kararı alındığına dair asılsız haberler ortaya atılsa da henüz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konuya ilişkin olarak bir açıklama gerçekleştirilmedi. Bu nedenle 4 gün okul 3 gün tatil onaylanan bir karar değildir.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri