Güneş Tanrıçası Helios ile Ay Tanrıçası Selena'nın kardeşi Eos, Roma mitolojisindeki adı ile Aurora, “Şafak Tanrıçası” olarak bilinir. Rüzgarların, Çoban Yıldızı'nın ve Roma mitolojisinde ışığı getiren anlamında Eosphoros adlı kız çocuğunun yani Lucifer'ın annesidir.
Aurora, Roma mitolojisindeki şafak tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinde gül parmaklı Eos olarak geçer.
Kuzey kutup ışıkları Eylül'den Ekim'e ve Mart'tan Nisan'a kadar olan dönemde kendiliğinden ortaya çıkıyor. Bir başka adı da Aurora Borealis olan bu ışıklar, adını Roma Şafak Tanrıçası'nın adı Aurora'dan ve Yunanca kuzey rüzgârı anlamına gelen Boreas'tan alıyor.
Eos, Yunan mitolojisinde şafak tanrıçası. Helios'un kız kardeşidir. Her gün okyanustan kanatlı dört adet atın çektiği arabasıyla çıkarak Helios'un önünden göğe yükselir ve onun yolunu açar. Yıldızları ve rüzgârı onun yarattığı kabul edilir.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur. Geleneksel ilahi soyağacına göre Helios, yani güneş, Selene'nin erkek kardeşiydi.
İlgili 35 soru bulundu
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Kutup Işıkları, Kuzey ve Güney Kutbu bölgelerinde görülen doğal ışık gösterileridir. Kuzey Kutbu'nda "Aurora Borealis", Güney Kutbu'nda "Aurora Australis" olarak adlandırılır. Bu ışık oyunları, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferindeki oksijen ve azot gazları ile çarpışması sonucu meydana gelir.
Genel anlamda dark elektropop olarak olarak sınıflandırılan müziğiyle Aurora, 9 yaşından beri de şarkılarını yazıyor. Doğadan ve çevreden aldığı ilhamla şahane şarkılar yazıyor bu genç kadın. Dark elektropop olarak isimlendirilen müziği indie pop, synthpop gibi tınılar da barındırıyor içlerinde.
Kuzey Işıkları olarak bildiğimiz “Aurora Borealis” kelimelerinin etimolojik kökeni Yunanca'ya dayanıyor. Bu dilde “Aurora” gündoğumu, “borealis” ise rüzgar anlamına geliyor.
Aurora, ABD'nin Kolorado eyaletindeki bir şehirdir. 1891 yılında Pletcher adıyla kurulmuştur. Şehirde 1942 yılında kurulmuş olan Buckley Hava Üssü bulunmaktadır. Şehrin resmî rakımı 1668 m olmasına rağmen, rakım 1611 metreden 1899 metreye kadar değişmektedir.
Eylül-Mart ayları aralığında görülebilen Aurora Borealis, dünyanın kuzey kutup dairesi içerisinde toprakları olan ülkelerden izlenebiliyor.
Matilda ve Matilde biçimi Türkiye'de Yahudiler arasında yaygındır. Ermenilerde Matild/Matilt kullanılır. Almanca Mathilde ve Mechthild, İngilizce Mathilda, Maud/Maude ve Tilda, Fransızca Mathilde tipiktir.
İsrailoğulları'nın 12 boyundan birinin adı ve Tevrat'a göre Yakup'un 12 oğlunun en büyüğüdür. Batı dillerinde ve Türkiye Yahudilerinde Ruben, İsrail'de Ruven yazımı tercih edilir.
Böylece plazma literatüre maddenin dördüncü hali olarak geçmiştir. Örnek olarak; Aurora olarak da bilinen kutup ışıkları, yeryüzü ve atmosfer arasında oluşan potansiyel fark sonucunda oluşan enerjiyi, iki katman arasında bulunan gaz fazdaki hava moleküllerine vererek hava gaz fazından plazma fazına dönüştürür.
Aurora Borealis'ler Kuzey kutbunda varsa Güney Kutbu'nda da Aurora Australis'ler var. Güney Işıkları da Avustralya'nın Tazmanya Adası'ndan ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden görülebiliyor. Avustralya'nın güneydoğusunda yer alan Tazmanya da, güney ışıklarına ev sahipliği yapan nadir yerlerden biri.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
Kutup ışıklarını görmek için en iyi yer Kuzey Grönland'daki jeomanyetik kutup boyunca uzanan 'Aurora oval' olarak adlandırılan bölge. Ayrıca Kuzey İskandinavya, İzlanda, Grönland, Kuzey Amerika'nın kuzeyi ve Kuzey Sibirya'da yıl boyunca izlenebilir.
Kuzey ve güney kutbunda görülebilen ışımalar olduğu için bu isim verilmiştir. Bu sebepten ötürü kuzey kutup ülkeleri ya da güney kutup ülkelerinde görülür. İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir.
Auroranın esas enerji kaynağı yeryüzünd dolaşan güneş fırtınalarıdır. Manyetosfer ve güneş rüzgârı elektriği ileten plazmadan (iyonlaşmış gaz) oluşmaktadır. Bu yüzden auroralar plazma haldedir.
Afrodit (Grekçe: Ἀφροδίτη), Yunan mitolojisinde aşk tanrıçası. Beden ve ruh aşkını birbirinden ayıran Antik Yunanlar, Afrodit adında iki tanrıçaya sahiplerdi: Afroditlerin biri, "beden aşkı" tanrıçası, diğeri ise "ruh aşkı" idi.
Zeus'un ve Leto'nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti. Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar.
Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar. Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olandır. Bu yüzden insanların kahramanı Perseus tarafından öldürülebilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri