Adlar beş durumda bulunur. Bunlara adın durumları (ismin halleri)denir. Bunlar: Yalın durum : ev (ek almamış) -i durumu : evi (belirtme durumu) -e durumu : eve (yönelme durumu) -de durumu : evde (bulunma durumu) -den durumu : evden (ayrılma durumu) Adın durumları eklendikleri kelimeye göre değişikliğe uğrayabilir.
“On(da), biz(de), ben(de)” gibi kelimelerde ise bitişik yazma kuralı mevcuttur. Bunlar bulunma durumu eki almış isim örnekleri arasında yer alır. Eğer “onda” yerine “on da” veya “sende” yerine “sen de” şeklinde yazılırsa buradaki ekler bağlaç olarak kullanılmış olur.
Belirtme / Yükleme Hâli: İsmin “-ı, -i, -u, -ü” belirtme hâl eklerinden birini almış biçimidir. İsmin bu hâline, “i hâli” de denilmektedir. Cümlede bir nesneyi belirttiği için “neyi?” sorusu ile bulunabilir. Belirtme durumu eki, sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar.
Kısaca cümledeki ismin görevini ve anlamını belirlemektedir. Hal ekleri kendi içerisinde 5 farklı çeşide ayrılır. Bunlar yalın hali, belirtme veya yükleme hali, yönelme hali, bulunma hali ve ayrılma halidir.
İlgili 43 soru bulundu
İ) İsmin -i hâli (Belirtme durum eki): ev-i, kim-i; İsmin -e hâli (Yönelme durum eki): nere-y-e, kim-e; İsmin -de hâli (Bulunma durum eki): nere-de, kim-de; İsmin -den hâli (Çıkma durum eki): nere-den, kim-den; (Akbayır, 2006: 51-52).
Yalın halde isimler kesinlikle hal eki almaz. İyelik, bildirme veya çoğul ek alabilirler ve bu durum yalınlıklarını bozmaz. Cümlede özne ve yüklem konumunda bulunabilen yalın haldeki isimler, belirtisiz nesne görevinde de kullanılır.
İsmin çıkma hali (den hali): Burada ile isim (den, dan, ten, tan) eklerini alarak değerlendirilir. ''Bugün İstanbul'dan ayrılıyoruz.''
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Cümlenin ögeleriyle eylem ve özne arasında anlamca bağlantı kuran eklere durum ya da hal eki denir. Durum ekleri kendi içerisinde dört ana başlıkta toplanır. Yönelme ekleri -e ve -a, belirtme ekleri, -ı ve -i, ayrılma ekleri -den ve -dan, bulunma ekleri ise -de ve -da'dır.
Bu yüzden ek, "1'de, Bir'de" şeklinde yazılır. Benzer örnekler: "9'da, Dokuz'da" "5'te, Beş'te"
UYARI: Da / de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil). Kitabın kapağına da dikkat et (Kitabın kapağına'da dikkat et değil).
İsim çekim eklerinden biri olarak kullanılan "Hal eki" isim ve isim soylu sözcüklere gelerek çok fazla sayıda cümlede görev ve anlam kazandıran nitelik ortaya koyan ekler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Örneklerimizde görüldüğü üzere hal ekleri birleşik yazalır.
İnsan isimleri yani genel başlık altında özel isimler, kendilerine gelen hal eklerinden kesme işareti ile ayrılır.
Ev, okul, araba, sehpa, kapı, bardak, tahta vs. Önemli Not: Birleşik kelimeler ve yalın eki almış kelimeler de ismin yalın halini değiştirmezler. Örnek: Kalemlik, akıllı, tanksavar, gecekondu vs.
İsim (Ad) Çekim Ekleri. İsim (Ad) Çekim Eklerinin Özellikleri, Türleri, Görevleri, Örnekleri. İsimlerin ve isim soylu kelimelerin sonuna gelerek onları diğer isimlere, edatlara, fiillere bağlayan; cümle içindeki görevlerini belirleyen, ait oldukları kişileri belirten ve isimlerin çeşitli durumlarını bildiren eklerdir.
Ayşe'siz kelimesi anlamsızdır. Doğrusu Ayşesiz. Bu ek çekim eki. Çekim eki özel adın sonuna gelirse kesme işareti kullanılmaz.
Ünlü veya ünsüz tüm insan adları ve soyadları özel isimdir. Hem adın hem soyadın ilk harfi büyük harfle başlar: Murat, Aslı, Zeki Müren, Ünlüsanlar vb. Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Özel isimlere getirilen 'sevgi ekleri', yaygın olarak kesme işaretiyle ayrılmakta. Oysa 'iyelik' ekleri dışında kesme işaretinin kullanılmaması gerektiğini düşünüyorum. Tıpkı 'Ömercik / Ayşecik' örneklerinde olduğu gibi 'Aliciğim' sözcüğünün de kesmesiz yazılması gerekir.
Kelimenin hal eki dışında farklı bir ek alması durumunda yalın hali olma özelliğini değiştirmez. 2- Belirtme veya Yükleme Hali: Belirtme hali geldiği sözcüğü belirtili nesne haline getirmektedir. Aynı zamanda ismin -i hali olarak da bilinmektedir. Belirtme hal ekleri ise -ı, -i, -u, -ü olarak ifade edilebilir.
İsim çekimi ekleri, isimleri fiillere veya isimleri isimlere bağlamak suretiyle kelimeler arasında geçici ilgiler kuran eklerdir. İsimler ve isim soyundan kelimelerin çekiminde işlek olarak kullanılır. Çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve hâl ekleri olmak üzere dört gruptur.
Eklendiği ismi cümle içinde diğer isimlere veya fiillere bağlayan ya da onların çokluk, soru veya iyelikli hallerini yapan eklere isim çekim ekleri diyoruz.
Hal eki cümle içinde adların sahip oldukları anlam ve görevleri belirler. Hal ekleri yönelme, bulunma, belirtme, yalın ve ayrılma hali olarak 5'e ayrılır. Burada sadece ismin yalın halinde ek bulunmaz. Diğerlerinde hal eki alınmalıdır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır. 1- Bu yaz iki hafta boyunca Mersin'de kalacağım. 2- Daha önce hiç İngiltere'de ya da başka bir Avrupa ülkesinde bulundunuz mu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri