AB doğal gazın yüzde 38'ini Rusya'dan alıyor İkinci sırada ise yüzde 18,6 ile Norveç var. Cezayir ise yüzde 7,2 ile üçüncü sırada. Rusya doğal gazına alternatif olarak gösterilen Katar'ın payı ise 2020 sadece yüzde 4,1 oldu.
Bazı ülkelerde ise doğal gazın payı sıfır. Oldukça soğuk iklime sahip İskandinav ülkelerinden İsveç'te doğal gazın payı sadece yüzde 1,5. Bu oran Norveç'te yüzde 2,1; Finlandiya'da yüzde 3 ve Danimarka'da yüzde 11,5. AB ortalaması ise yüzde 21,9.
TürkAkım projesi ile Rus gazı Karadeniz üzerinden Avrupa'ya iletiliyor. 935 kilometrelik doğal gaz boru hattı yıllık 31 milyar metreküp gaz taşıma kapasitesine sahip. Dev proje, 2020 yılında devreye girdi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
İlgili 43 soru bulundu
Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü 500 üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır. 710 milyar metreküplük doğal gaz Türkiye'nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.
Güney Gaz Koridoru'nun "belkemiği" niteliğindeki TANAP'tan geçen yıl Türkiye'ye 5,8 milyar metreküp ve Avrupa'ya 11,3 milyar metreküp gaz sevk edildi. Boru hattının faaliyete geçtiği günden bu yana ise Türkiye'ye toplam 20,5 milyar metreküp, Avrupa'ya da 19,5 milyar metreküp gaz taşınmış oldu.
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Rusya'dan geçen yıl İngiltere'ye doğalgaz, petrol ve kömür ithalatı toplam 4,5 milyar sterlin değerindeydi. Avrupa İstatistik Ofisine (Eurostat) göre, 2020'de Rusya'dan yapılan ithalat, AB'de kullanılan gazın yüzde 39'unu, petrol ithalatının yüzde 23'ünü ve kömür ithalatının ise yüzde 46'sını oluşturuyordu.
Doğal gaz rezervi açısından 4. sırada olmasına rağmen küresel enerji piyasalarında geçen yıl en fazla doğal gaz üreten ülke 920,9 milyar metreküple ABD oldu. Yani, geçen yıl piyasaya sunulan doğal gazın yüzde 23,1'i ABD'de üretildi. ABD'yi 679 milyar metreküplük üretimle Rusya izledi.
Cingolani bugün Senato'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarının son 10 yılda 20 milyar metreküpten 29 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Cingolani'nin açıklamasına göre İtalya halen doğalgaz ihtiyacının yüzde 95'ini ithalatla karşılıyor. Bunun yüzde 40'ını Rusya sağlıyor.
Japonya'yı 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin izledi.
Fransa Enerji Düzenleme Komisyonunun (CRE) yaptığı yazılı açıklamada, 2022-2023 kışı için gaz stoklarını doldurma kampanyasının tamamlandığı, bu kapsamda ülkedeki gaz stoklarının yüzde 99'unun üzerinde dolu olduğu ifade edildi.
Almanya Gaz Depolama Girişimi verilerine göre, Almanya'da 25 şirket tarafından işletilen 47 yer altı gaz depolama tesisi bulunuyor. Bu tesislerin toplam kapasitesinin 26 milyar metreküp seviyesinde olduğu belirtiliyor.
BAFA'nın Ocak-Ekim 2021 verilerine göre Almanya'nın ham petrol ithalatının yüzde 34'ü Rusya'dan yapıldı. Alman Kömür İthalatçıları Birliği VDKi'nin verilerine göre ülkedeki termik santrallere ve çelik üretimine giden taşkömürünün yüzde 53'ü Rusya'dan geldi.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl doğalgaz talebinin %99'undan fazlası ithalat yoluyla karşılanırken, en fazla doğalgaz ithal edilen ülke Rusya oldu. KPMG ve Enerji IQ tarafından ortak hazırlanan, Türkiye'deki enerji sektörünün 2021 yılı görünümünü ortaya koyan “Enerji Sektörel Bakış” raporu yayımlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1 sondaj sahasında 58 milyar metreküplük yeni keşfin müjdesini açıkladı. 540 milyar metreküp olarak tespit edilen doğal gaz rezervinin ise 652 milyar metreküp olarak güncellendiğini duyurdu. Böylece toplam rezerv son keşif ve güncellemelerle birlikte 710 milyar metreküpe ulaştı.
Türkiye, Rusya ile imzalanan anlaşma çerçevesinde 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına erteledi. Reuters'e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynağa göre, anlaşma kapsamında 4 milyar dolara kadar enerji ödemesi gelecek yıla ötelenebilecek.
Türkiye, Azerbaycan gazını Avrupa'ya taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans- Adriyatik Boru Hattı (TAP) ile 2 kez kazanıyor. Türkiye doğalgaz arzını güçlendirirken yılda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık taşıma geliri de sağlıyor.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2027'ye kadar Avrupa'ya gaz ihracatını ikiye katlamayı planladıklarını belirterek, "Bize ve ortaklarımıza en az 100 yıl yetecek kadar doğal gaz rezervimiz var." dedi.
'Azerbaycan'da, bugünkü teknoloji ile kanıtlanmış 1,5 milyar ton petrol ve 2,2 trilyon metreküp doğal gaz rezervleri bulunduğunu'' ifade eden Aliyev, şöyle devam etti: 'Azerbaycan'ın yıllık petrol üretimi 50 milyon ton düzeyinde bulunmaktadır.
ÜCRETSİZ DOĞALGAZ NE ZAMAN BİTİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim müjdesi olarak açıkladığı ücretsiz doğalgaz kullanımında sona geliniyor. 24 Nisan 2023'ten 31 Mayıs 2023'e kadar olan 38 günlük ücretsiz doğalgaz 1 Haziran itibarıyla ücretli olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri