Lahana yapraklı ve gövdeli bir yapıya sahip olduğu için ayıklaması ve haşlaması biraz zordur. Bu yüzden size vereceğimizi püf noktalara dikkat ederek hızlıca haşlayabilirsiniz. Özellikle dolma yaparken lahana yapraklarının haşlayıp yumuşatmak büyük bir kolaylık sağlayacaktır. İşte lahanan haşlamanın püf noktaları...
Özellikle lahana sarması gibi tariflerde yapraklarının bütününün kullanması gerektiği için lahanayı tüm bir şekilde haşlamak gerekiyor.
Peki şoklama yöntemiyle lahana nasıl saklanır? Şoklama işlemini gerçekleştirmek için öncelikle geniş bir tencerede bolca su kaynatıp lahanayı sirkeli suyla yıkayın. Fokurdamaya başlayan suyun içerisine lahanaları koyun ve 2 dakika kadar bekledikten sonra süzgeç yardımıyla alarak hemen soğuk suyun altına tutun.
Lahanayı görseldeki gibi kesin. Kaynayan tuzlu suyun içine atarak yaklaşık beş dakika kaynatın. Süzgeçte fazla suyunu süzdürdüğünüz lahana yaprakları artık sarılmak için hazır.
Lahananın pişerken pek de hoş olmayan bir kokusu vardır. Bunu önlemek için, lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine, biraz ekmek içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için, ekmek içlerini küçük, temiz bir torba içinde koymanız, sonra alıp atmanız da size büyük kolaylık sağlayacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Bir tencerenin içine su koyun. Daha sonra ocağa alın. İçine bir çimdik tuz atın. Kaynadıktan sonra tek tek ayırdığınız lahana yapraklarını suyun içine koyun. 2 dakika kadar beklettikten sonra yavaş yavaş çıkarın.
Lahanalar hafif yumuşayıncaya kadar sekiz - on dakika haşlanır, süzdürülür ve soğuması beklenir. Lahana yeterince haşlanmaz çiğ kalırsa sararken yaprakta kırılmalar olur. Lahanaları haşlarken yaprak yaprak ayrılırsa lahanayı bütün halinde koymaya göre daha hızlı haşlanır.
Beyaz lahanayı yapraklarından ayırın. Bol suda iyice yıkayarak temizleyin.
Lahanalarınızı sarmalık ebata küçültün, iç ekleyerek sarın. Tencerenize dizdiğiniz sarmalara limonsuyu ve küçük doğradığınız sarımsakları ekleyin, dolma seviyesinden 1 parmak eksik sıcak su koyarak, dolma kapağı veya porselen kapak kapatarak 40-50 dk pişirin.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Rüyada lahana yaprağı haşlamak genel olarak kişilerin etrafında kötü niyetli insanlar olduğuna işaret eder. Rüyada lahana haşlamak aynı zamanda da kişilerin rutin dolu bir hayata ve sıkıntısız bir yaşama kavuşacağına delalet eder.
Lahanayı haşlayıp, incecik kıyın. Yoğurt, dövülmüş sarımsak, mayonez, sirke, kıyılmış maydanoz ve kırmızı biber ilave edin. Tuzunu ayarlayıp harmanlayın. Buzdolabında 10 dakika dinlendirip soğuk olarak servis yapın.
Lahana önce yıkanır temizlenir, daha sonra elle bükülerek doğranır. Fasulyeyle beraber veya ayrı ayrı 1 saat haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur. Kazana su koyarak bütün malzeme buna ilave edilir.
Lahanayı ince ince doğrayın. Daha sonra büyük bir kabın içine alın, biraz tuz ekleyip lahanaları ellinizle iyice ovun. İnce kıyılmış dereotunu, maydanozu, mısır, turşu ve rendelenmiş havucu, sarımsağı ekleyin. Üzerine zeytinyağı döküp karıştırın.
Lahananın üst bir iki yaprağı atılarak yıkanır ve ince doğranır.
İçeriğinde bulunan lif kaynağından dolayı, mide ve bağırsak gibi sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar ve korur.
Orta boy bir lahana sarması için tencereye 6-7 su bardağı su koymalısınız.
Zeytinyağlı Lahana Sarması İçi Nasıl Hazırlanır? Zeytinyağlı lahana sarmasının pirinçli iç harcını pişirmeden çiğden saracağız. 2 orta boy soğanı yemeklik incecik doğruyoruz. 3 dal taze soğanı ve 1 tutam maydanozu da yıkayıp ince doğruyoruz. 1,5 çorba kasesi pirinci yıkayıp süzüyoruz.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az olur. Lif açısından zengin olduğu için uzun süre tok tutar.
Lahana suyunda iltihap giderici bir etki bulunur. İdrar yolu enfeksiyonunda ve çeşitli iltihaplarda lahana suyunun içilmesi önerilir.
Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Pişen sarmaları biraz dinlendirdikten sonra servis tabağına alın. Üzerine yoğurt ve kıyılmış dereotu gezdirerek servis edebilirsiniz.
Vurma Lahana - Rize
Suyu bir başka kaba alınıp ezme işine girişilir. Lahanayı ezmek için özel bir kutali (Kepçe uzunluğunda düz yontulmuş ağzı dört parmak kalınlığında ve genişliğinde bir araç) veya kepçe kullanılır ve lahana muhallebi kıvamı alıncaya kadar ezilir.
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde yetiştirilen 50 kilogramlık lahana görenleri şaşırtıyor. İlçe Tarım Müdürü Recep Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en büyük ve en lezzetli lahanasının Elbistan'da yetiştiğini savundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri