Ayı 50 metre yakınınıza geldiğinde, yere yatın ve yüzünüzü yere değdirin. Ellerinizi başınızın üzerinde kenetleyin. Boynunuzu, kulaklarınızı ve kafanızı koruyun. Bacaklarınızı mümkün olduğunca açın.
'NORMAL SES TONUYLA AYIYLA KONUŞUN'
''Ayı yakınınızdaysa yavaşça geriye dönün. Sakın koşmayın. Sakin olun ve bilinçli hareket edin. Bu davranış ayıyı sakinleştirecek ve sizin bir tehdit oluşturmadığınızı düşünecektir.
Şu hususu kesinlike unutmamak gerekir. Ayı sadece ses ile korkar,ışıktan korkma ihtimali çok düşüktür.Domuz gibi değildir.
Panik yapmadan sakin bir şekilde uzaklaşın. Mümkünse rüzgarı karşınıza alın ve kokunuzun ayıya ulaşmasını sağlayın. Ayılar insan kokusuna gelmezler. 2 ayağa kalktığını görürseniz panik yapmayın, yüksek ihtimalle havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplamaya çalışıyordur.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
İlgili 16 soru bulundu
Ayıdan kaçılmaz. Ortalama hızlarda Usain Bolt 37 km. hızla koşarken, bir ayı 50 km. hızla koşabilir. Yani kaçmayı başarmanız imkânsız! Ayıların koku alma duyuları çok gelişmiştir.
Ayılar genel olarak hem et hem de otla beslenen hepçil hayvanlardır. Bu hayvanların beslenmesinde et, balık ve meyve önemli yer tutar.
Dünyadaki en tehlikeli ayı bir kutup ayısıdır.. En büyük modern ayı Kutup beyazıdır, yüksekliği 3 metreyi geçebilir ve ağırlık - bir ton.
8. Biber gazınızı kullanın. Eğer biber gazınız kullanılabilir şekilde hazırsa, ayıya 4-5 metre mesafeden sıkarak onu kendinizden uzak tutabilirsiniz.
-Sakin olmaya çalışın. Ani hareket etmeyin, boz ayıdan uzaklaşmak için asla koşmayın. Arkanızı dönmeden, yavaşça yürüyerek uzaklaşın. -Boz ayıyla çok yakın mesafede karşılaşırsanız ve üstelik hayvan yoluna devam etmiyorsa, olduğunuz yerde durun, normal bir ses tonunda konuşun ancak kesinlikle gözlerinin içine bakmayın.
"Ayı çiftleşme sorunu yaşarsa strese girer, yiyecek bulamazsa strese girer, yavrusu kaybolursa strese girer, herhangi bir yerinden yaralanırsa strese girer. Strese giren hayvan da dolayısıyla agresifleşir. Agresif bir insanın çevresine verebileceği zarar gibi zarar verebilir. Bu durumlar istisnai durumlardır.
Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir.
Ayılar, tüm etcil hayvanlar arasında en büyük beyin boyutu oranına sahip olsalar da zekalarının tam kapasitesi henüz bilinmiyor. Oakland Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr Vonk Kuzey Amerika siyah ayılarının ilk defa testleri anlayabilecek şekilde eğitilebilen ayılar olduğunu söyledi.
Tek yapacağınız şey, ona sırtınızı dönmeden hatta gözlerine bakarak yavaş ve temkinli adımlarla geriye çekilmek. Uzaklaşabildiğiniz kadar uzaklaşıp yüksek bir kaya var ise oraya tırmanmak. Ölü taklidi yapıp yere yatmak yüz üstü gibi ama hiç tavsiye etmem; çünkü ayılar zeka olarak insana en yakın canlılardır.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Ayıyı öldürmek içinde yivli tüfek ister.
“Ayılar, normal koşullarda insanlardan kaçar. Tehdit unsuru oluşturmaz. Zarar görmediği süre içinde insanlara saldırmaz. Ayı, ihtiyacı kadar olan meyveyi, balı veya diğer sebzeleri aldıktan sonra hemen oradan uzaklaşır.
Bölgeye gelmekte olan ayılar da silah sesine kaçıyor. Bu durum saldırgan ayıyı bulma çalışmalarımızı olumsuz etkiliyor.
Ayı saldırıları için ayı spreyi kullanımı sağlanabilir. Ayı kaçıran sprey de denilen ayı spreyi bireyle temas ettiğinde nefes darlığına ve gözlerde yanma hissine sebep olabilir. Ayı uzaklaştırma spreyi bilinçli püskürtme dışı gerçekleşen püskürme eylemini engellemek üzere güvenlik klipsi barındırır.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
evet evcilleştirilir. Hayvanın omur iliğine yerleşiyor.
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Kutup ayılarını hangi hayvan yer??
kutup ayıları veya normal ayılar kartal çakal kaplan aslan. gibi hayvanlar bunları yer.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur.
evet atar . artvinde büyükler hep anlatırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri