Haspa, yakıştırılamayan nitelikler taşıyan kadın veya kızlar için küçümseme maksatlı kullanılan bir sözcüktür. Halk arasında iyelik eki alarak "haspam" şeklinde kullanılır. Kızlara ya da kadınlara takılmak için şaka veya alay yollu söylenen söz olarak tanımlanmaktadır.
Türk Dil Kurumuna göre haspam, uygunsuz ve yakışıksız nitelik taşıyan kızlar ve kadınlar için kullanılmakta olan bir kelimedir. Kadınlara hakaret içeren bir kelimedir. Kullanımı ve söylemi uygun olmayan bir sözcüktür. Haspa kelimesi de tıpkı haspam kelimesi gibi kullanılmakta olan ama şaka yollu söylenen bir kelimedir.
Kelimesinin Doğru Yazımı Nedir? Cevap: Haspam!
Ellam kelimesi galiba anlamına gelmektedir. Malatya, Sivas ve Kayseri gibi şehirler de yaygın olarak cümlelerin sonunda ellam kelimesinin kullanımına rastlanır. Herhalde ve galiba anlamlarına gelen kelime tabi ki manasında da kullanılabilmektedir.
Etimoloji. Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
Cevap: Bakımsız, Dağınık, Pis (Kimse, Kılık Vb.)
TDK sözlük anlamı kılıksız, uyuşuk, sümsük kimse demektir. Bu şeklide nitelendirilen kimselere ise sünepe denilmektedir.
Ukala sözcüğü Türk Dil Kurumu açısından, 'Kendini akıllı ve bilgili zanneden, bilmişlik taslayan kişi' olarak anlatılabilir. Aynı zamanda karşısındaki kişiyi küçük gören ve kendisini daha üstün zanneden insan tavrı olarak da söylemek mümkün.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Terbiyesiz, toplum içinde, insanlara saygısızca davranan kimse anlamına gelir.
Laubali genel olarak aşırı samimi olan kişilere söylenen bir sıfattır. Bazen konuşmalarında ciddiyet olmayan, senli benli konuşan kişiler için de laubali ifadesi kullanılır.
TDK'YA GÖRE MÜBEŞŞİR NE DEMEK? Muştu veren, müjde getiren (kimse), İyi ve muştulu haber getiren.
Uzun boylu kişilere endamlı ya da levend endam denir.
Samıt kelimesinin susan ve konuşamayan kişileri ifade etmek için kullanılmakta olduğunu söylemek mümkün olmaktadır.
Pimpirikli kelimesi genellikle, çok kuşkulu olan ve gereksiz yere çok fazla titizlik gösteren kişiler için kullanılıyor. Kişilerin gereksiz bir şekilde bir durumdan kuşku duyması durumunda, pimpirikli kelimesi ön plana çıkıyor.
TDK Sözlük sitesinde paspal kelimesinin anlamı şu şekilde geçmektedir: - Dağınık, pis ve bakımsız kimse.
Pürneşe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Neşeli.
Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu ikileme, uzun boy anlamına gelir. Kelimenin sıfat hali boylu poslu şeklinde yazılır. Boylu poslu ise hem uzun boylu hem de gösterişli, dikkat çekici demektir.
endam - Nişanyan Sözlük. Farsça andām اندام “1. eklem, uzuv, kol ve bacak, 2. (mecazi) boy-pos, bedenin bütünü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Farsça handām “eklem, uzuv” sözcüğünden evrilmiştir.
arapçada, gündüz anlamına da gelir. gogıla yazıp sörç edince garşınıza hatcenin çıktığı kelime. vücudun proporsiyonuyla yakından ilgilidir. bir kadın çok uzun boylu olmayabilir, ama eğer endamlıysa, bacakları uzunsa mesela, olduğundan daha uzun görünecektir.
mükerrem teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı
(Osmanlı Dönemi) Hürmet ve tâzim edilen. İkram olunmuş. Muhterem.
Anlamı: "Musahhar," bir şeyin veya birinin egemenliği veya kontrolü altında olan veya bağımlı durumda bulunan anlamına gelir. Bu kelime, bir kişinin veya bir kurumun yönetiminde veya denetiminde olan bir şeyi ifade etmek için kullanılır.
Mücellit ustası eskilerde el işçiliğiyle ayrı sayfalar halindeki kitabı ya da defteri dikerek bir bütün haline getiren sonrasında kapaklarını, kaplarını birleştiren ve süslemelerini yapan zanaatkardır.
Sarf ettiği sözlerin karşı tarafı incitip incitmeyeceğini düşünmeyen, genellikle aklına estiği gibi konuşan kişilere patavatsız denir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Laubali kelimesi, olumsuzluk bildiren La eki ve ubali kelimelerinden oluşmuştur. Ubali, umursamak, önemsemek, ilgilenmek anlamına gelirken, laubali, aldırış etmeyen, en ciddi konularda bile şaka yapabilen, umursamaz ve gayrı-ciddi demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri