Ay tutulması İspanya'da 3 Mart 2007'deki ay tutulmasının hızlandırılmış görüntüsü. Dünya, Ay ve Güneş'in bazı değişik durumları kısmi Ay tutulmasını sağlar. Bu durumlarda Ay'ın üzerine Dünya'nın tam gölgesi değil, kısmi gölgesi düşer. Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar.
Ay döngüsü esnasında yaklaşık 3 gün tam dolunay, ve gene yaklaşık 3 gün hiç görünmez. Bu duruma göre ayda 6 gün, bizim konumumuza göre aynı hizaya gelmiş olurlar. İşin içine Dünya'yı katarsanız, Ay ve Güneş tutulmaları gerçekleşir. Ortalamada senede iki kez Ay, iki senede bir ise Güneş tutulması olur.
Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.
b) Ay, dolunay evresinde iken; • D < 0.740 gün ise kesinlikle bir Ay tutulması oluşur, • 0.740 gün < D < 0.885 gün ise bir Ay tutulması oluşma ihtimali vardır, • D > 0.885 gün ise bir Ay tutulması oluşamaz. Genel olarak ifade edilecek olursa, 1 takvim yılı süresince (365.25 günde); 1) En az 2 tutulma oluşabilir.
Tutulmalar, her bir düğüm için her 12 ayda bir tekrarlanarak ay takvimine göre gruplar halinde listelenmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'de 2023 yılın ilk ay tutulması, 5 Mayıs 2023 tarihinde 18.15-22.30 saat dilimi arasında gerçekleşti. Parçalı Ay (Kanlı ay) tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak olan tutulma, saat 01.26'da sona erecek.
Büyük Okyanus'un batısı Asya'nın kuzeydoğu ucunda tutulma devam ederken Ay batacak. Avustralya Asya'nın büyük kısmı Yemen Madagaskar Afrika'nın en doğu ucunda tutulmanın tamamı izlenecek. Afrika en kuzeyi hariç Avrupa ve ülkemizde Ay tutulmuş doğacak. Ülkemizden izlenemeyecektir.
Ay Tutulması: Dünya, Güneş ile Ay arasına girdiği zaman Dünya'nın gölgesi Ay'ın üzerine düşer. Bu durumda Ay Tutulması olayı gerçekleşir. Ay tutulması sırasında Ay dolunay evresindedir.
Ay, Dünya etrafındaki yörüngesini yaklaşık bir ayda tamamlar. Ancak Ay tutulması her ay düzenli olarak gözlenmez. Bu durumun nedeni Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzleminin tam olarak çakışmamasıdır.
İstatiksel anlamda baktığınızda, Güneş Tutulması veya Yeniay evrelerinde deprem yığılmaları sözkonusu değildir.
Süper Kanlı Ay Tutulması, oldukça nadir bir olaydır. Son olarak, 2019 yılında gerçekleşmişti ve bir sonraki beklenen tarih ise 2033'tür. Ay tutulmaları genelde yılda iki kez gerçekleşir, ancak Kanlı Ay Tutulmaları çok daha nadirdir ve genellikle birkaç yıl arayla gerçekleşir.
Bu yılın ilk ay tutulması, Türkiye'de 5 Mayıs 2023 tarihinde, Türkiye saatiyle 18.15 - 22.30 arasında gerçekleşti. Parçalı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak bu tutulma, 01.26'da sona erecek.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL OLUR? Ay yeni Ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasına girdiğinde Güneş tutulması gerçekleşir. Bu sırada Güneş diski örtülür ve Ayın gölgesi yeryüzüne düşer. Her 29,5 günde Ay yeniay evresine gelmesine rağmen, her ay Güneş tutulması gerçekleşmez.
Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer.
Yerberi'de bir dolunay göründüğünde, normal bir dolunaydan biraz daha parlak ve daha büyüktür (en sönük göründüğü ayından yaklaşık (% 17 daha büyük ve % 30 daha parlak görünür). Bu görünen yeni ayın biçimi Süper ay olarak adlandırılır.
Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş ışınlarının Dünya'ya ulaşmasını engelleyip Dünya'ya gölge düşürmesi olayıdır. Ay'ın gölgesi tüm Dünya'ya gölge düşürecek kadar büyük değildir. Dolayısıyla Ay'ın gölgesi, Dünya'nın belirli bir kısmına düşebilir.
Ayın Kırmızı Olması Depremin Habercisi Mi
Bu tür renklenmeler genellikle Ay'ın alçak bir konumda doğduğu veya battığı zamanlarda gözlemlenebilir. Bu fenomen, tozlu veya partikül yüklü bir atmosferin ışığın saçılma yoluyla farklı renkleri yansıtmasından kaynaklanır.
Ufuk çizgisi hizasındayken Ay'dan yansıyan ışığın atmosferde aldığı yol uzadığı için, dalga boyu kısa olan mavi ışığın neredeyse tamamı saçılır ve Ay kırmızı-turuncu renkte görünür.
Ay tutulması; Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika bölgelerinde görülecek, Türkiye'den ise tutulma yalnızca kısmi olarak gözlemlenebilecek.
Ay tutulmasından en sert etkiyi alan ve en çok etkilenecek burçlar; akrep, boğa, aslan ve kova olacak. Yumuşak etki alan burçlar ise; yengeçler oğlak ve başaklar olacak. Yandan hafif etki alan burçlar ise; yaylar ikizler ve teraziler olacak.
GÜNEŞ TUTULMASI 2023 NE ZAMAN? Bu yılın ilk güneş tutulması 20 Nisan'da gerçekleşmişti. Hibrit Güneş tutulması olarak adlandırılan bu tutulma Türkiye'den görülmüştü. İkinci tutulması ise halkalı tutulma olarak meydana gelecek. 14 Ekim 2023 Cumartesi günü halkalı Güneş tutulması meydana gelecek.
Parçalı Ay tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.00'de başlayacak bu tutulma, 01.26'da sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri