Gözün içindeki lens 40 yaşından sonra deforme duruma geldikten sonra artık görevini yerine getiremez. Özellikle yakını gördürtemediğinden dolayı operasyonla alınır. Yerine özel geliştirilmiş her mesafeyi net gösteren bir mercek yerleştirilir, buna kalıcı akıllı lens denir.
Akıllı Lens Kimlere Uygulanır? Akıllı Lenslerin iki temel kullanım alanı vardır. Birincisi katarakt ameliyatı yapılan hastalarda, ikincisi ise kataraktı olmayıp da gözlüksüz hem uzağı hem de yakını görmek isteyen hastalardır. Hangi amaçla yapılırsa yapılsın, akıllı lens operasyonunda yapılan işlem aynıdır.
Hastanın gözlerinde yakın, uzak ve orta mesafede net bir görüş sağlayan akıllı lensler ayrıca ömürlük akıllı lens olarak da isimlendirilirler. Bu akıllı merceklerin önemli niteliklerinden biri, ara mesafelerde sağladığı netliktir.
Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Akıllı Lenslerin kalıcı olma özelliği ise akıllara renklisi varsa kalıcı olarak göz renginin değiştirilebileceği düşüncesini getiriyor. Ancak Akıllı Lensler kontakt lensler gibi değildir. Tak- Çıkar özelliği olmadan göz içine yerleştirilen şeffaf lenslerdir. Yani renk seçeneği bulunmamaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Akıllı lens kaç yaşında takılabilir? Akıllı lens uygulanması için normal şartlarda ilk uygulama yaşı kırk olarak önerilmektedir. Uygulama zorunluluğunun bulunması durumunda ileri derece göz hastaları için daha erken yaşlarda akıllı lens ameliyatı yapılabilmektedir.
Akıllı lens olarak bilinen trifokal lensler, üç odaklı lenslere verilen isimdir. Hastaların göz tedavisinde akıllı lens kullanıldığında tedavi sonrası gözlük kullanma gereksinimi olmaz. Bu kişiler gözlüksüz olarak kitap okuyabilir ya da uzaktaki yazıları rahatlıkla görebilirler.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Akıllı Lenslerin (göz içi lens) kullanım ömrü ne kadardır? Akıllı Lensler (göz içi lens) ömürlük lenslerdir. Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Akıllı Lensler ömürlüktür ve kalıcıdır, kontakt lensler gibi tak-çıkar olayı bulunmamaktadır.
Hastaların tercih ettiği başlıca markalar arasında Amerikan Alcon ve Tecnis, ve Alman Zeiss markaları ön plana çıkar. Bu tür lens markaları aynı zamanda hastaların uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanabilecekleri ürünler olarak gerek sağlık gerekse de kalite olarak ön plana çıkar.
Akıllı Lens Ameliyatı Kaç Saat Sürer? Akıllı lens ameliyatı normal şartlarda 7-8 dakika kadar süren bir ameliyattır.
Ameliyatta kullanılan ilaçlar ve ışıklar nedeni ile ilk birkaç saat görme bulanıktır. Daha sonra bir miktar kornea ödemi oluşur, buda bir iki gün görme bulanıklığı yapabilir. Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir.
- FAKİK GÖZ İÇİ LENS İMPLANTASYONU (PIOL) Kişiye özel yapılacak tetkikler sonucunda bazı durumlarda miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme bozukluklarının tedavisi Lazer Göz Ameliyatları ile gerçekleştirilemez.
Kalıcı Akıllı Lens Ameliyatı
Ameliyat yapılırken hastanın gözüne 2mmlik bir kesi atılır. Bu kesiden işlevini yitiren göz içi lens FAKO yöntemi ile alınır. Yerine uzak, yakın ve orta mesafede hastaya kaliteli görüş sağlayan Kalıcı Akıllı Lens yerleştirilir. Operasyon sonrasında hastanın gözü bandajlanır.
Premium Akıllı lensler, hem miyop, hem hipermetrop, astigmat gibi görme problemlerine hem de katarakta aynı anda çözüm sunan göz içi merceklerdir. Tıbben Trifokal mercek adını verdiğimiz premium akıllı lensler halk arasında ömürlük lens, üç odaklı mercek gibi isimlerle de anılır.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına akıllı göz içi mercek takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Göz içi mercekler, özellikle katarakt sebebiyle gözün doğal merceğinde geri dönüşü olmayan bozulmalarda kullanılır. Farklı görme bozukluklarında da yakın-uzak, yakın-orta-uzak gibi mercekler kullanılabilir. Ameliyat sırasında doğal mercek çıkarılarak yerine yapay bir mercek yerleştirilir.
Akıllı mercekler üç odak bozukluğunda da kullanılır. Kısacası miyop, hipermetrop, astigmat gibi görme problemlerini ortadan kaldırır. Bu üç bozukluk için ayrı ayrı kullanılan gözlüklerin kullanımı akıllı lens takılması sonrasında ortadan kalkar ve hastanın gözler büyük oranda genç yaşlardaki zamanları gibi olur.
Katarakt Ameliyatı Fiyatları 2023. Ülkemizde Sosyal güvenlik kurumu katarak ameliyatı için hastanelere 1100 TL civarında bir ödeme yapmaktadır.
Akıllı lens renkli olabilir mi? Akıllı lensler kontak lensler gibi korneanın üzerinde bulunmazlar. Göze rengini veren tabaka göz merceği değil iris tabakasıdır. Akıllı lens ameliyatı sonrasında mevcut göz renginizin değişmesi söz konusu değildir.
Bahsi geçen bu göz içi lensler farklı çeşitlere sahip olup, odak noktalarına göre adlandırılmaktadır. Bunlar monofokal (tek odaklı), bifokal (iki odaklı) ve trifokal (üç odaklı) lenslerdir.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Akıllı lens ameliyatı yapan hastaneler tarafından hastalara önerilenler; dinlenmesi, ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması, araç kullanmaması, bandajlar açıldıktan hemen sonra su ile temastan kaçınılması, dışarı çıkılması gerekiyorsa güneş gözlüğü kullanması, havuz ve denize girilmemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri