Taraklı ayak, baş parmağın biraz aşağısındaki kemiğin dışa doğru eğilmesi ile görünür oluyor. “Ayaklarım taraklı” diyebilmek için kemiğin çıkıntısının rahatsız edecek düzeyde olması, nasır, tahriş gibi sorunlar yaratması gerekiyor. İleri düzey taraklı ayakların ise baş parmak hareketlerinde zorlanma görülüyor.
Ayak parmaklarının bulunduğu bölüm normalde de topuğa göre biraz daha geniştir, ancak fark olmasından fazlaysa taraklı bir ayağa sahipsiniz demektir. Tarak kemiklerinin genişliği ayaklarınızın daha geniş görünmesine neden olur ve genel anlamda geniş ayakkabılar tercih etmeniz gerekir.
Ayak Taraklı Mı Nasıl Anlaşılır? Bir ayağın taraklı mı yoksa değil mi olduğunu anlamak için gözlem yapmak yeterlidir. Ayaklarınız standart bir ayağa göre daha geniş yapıdaysa taraklı olduğu söylenebilir. Tarak kemiği büyük olan ayaklar uzunlamasına değil genişlemesine büyük olmasıyla dikkat çeker.
Ayağınızdaki tarağı ölçerken bunu bir mezura ile kolayca halledebilirsiniz. Ayaklarınız yere basarken mezura yardımıyla tarak bölgenizi ölçebilirsiniz. Yeni bir ayakkabı ayağınıza üstten çarparsa, bunun nedeni ayağınızın üst kısmının yüksek olmasıdır. Ayağınızın yüksek kısmına Contourpie denir.
Taraklı ayaklar için en uygun ayakkabılar genellikle geniş burunlu ve geniş tabanlı olanlardır. Bunlar arasında ortopedik ayakkabılar, geniş burunlu spor ayakkabılar ve geniş tabanlı sandaletler bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Taraklı ayaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız cerrahi müdahale yaptırmanız sizin için tek seçenektir. Ancak doktora giderek kemik açınıza ve ne kadar ilerlediğini kontrol ettirerek bir müdahale planı yapabilirsiniz.
Ayakkabının ayağa uygun olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır. İlk olarak ayakkabı ayağı sıkmamalı ancak aynı zamanda ayağı tam olarak kavramalıdır. Ayakkabı giyildiğinde, ayak ve ayakkabı arasında en az bir parmak boşluğu olmalıdır. Ayrıca, ayak parmakları ayakkabı içinde rahatça hareket edebilmelidir.
AYAK TARAK KEMİKLERİ (Ossa metatarsalia)
Ayak tarak kemikleri 5 adettir. Başparmaktan küçük parmağa doğru 1'den 5'e kadar numaralanır (MT 1-MT 5). Bu kemiklerin her biri küçük birer uzun kemiktirler ve herbirinin bir gövdesi ile iki ucu vardır. Bunlar üstte ayak tarak kemikleriyle, altta ayak parmaklarıyla eklem yapar.
Kağıda bir topuk dibinden bir de ayak başparmağı önünden kağıt atın. Daha sonra bu iki çizgi arasını metre veya cetvel yardımıyla ölçerek ayak numarasını bulabilirsiniz.
Hafif topuklu bot ve çizme giyin. Eğer ayaklarınız büyükse, bot ve çizmelerde ayak tabanında ağrılar ve sorunlar yaratabilir. Bunun için çok yüksek topuk yerine hafif bir topuklu bot ve çizmeleri tercih etmelisiniz. Doğru çizme, ayak ile bacak arasında denge kuracağı için ayağınızı büyük göstermeyecektir.
Akromegali nedir? Akromegali; el, ayak ve yüz kemikleri gibi vücudun uç noktalarının büyüdüğü nadir görülen ancak ciddi bir durumdur. Vücut yüksek seviyede büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkar. Akromegali herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir, ancak genellikle orta yaşta teşhis edilir.
Normal bir taban çukuru ile şerit, ayağın ön kısmının genişliğinin yarısı kadardır. Eğer çukur tabanınız varsa, sadece ince bir şerit ayağın önünü topuk ile birleştirir. Eğer düz taban iseniz, şerit ayağın önü ile aynı genişliktedir ve uzayan gözleme gibi görünen bir ayak izi yaratır.
Çocuklarda ayak boyu 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilmektedir. Genellikle ergenlik döneminde, vücut gelişimi tamamlanmaya başlayan Çocukların ayak gelişimi de tamamlanma aşamasına gelir. Çocukların ayak gelişiminde ve ayak boyu uzamasında çocuk ayakkabıları seçimi oldukça önemlidir.
Ayak ve ayak bileğinde meydana gelen çıkıklar, genellikle travma, düşme veya sporla ilgili yaralanmalar sonucu oluşur. Ayakta çıkık, bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilecek ciddi sonuçlara yol açar. En belirgin belirtisi şiddetli ağrıdır. Ağrı genellikle ani ve keskin olup, yaralanma bölgesinde yoğunlaşır.
Sultan Kösen (d. 10 Aralık 1982, Mardin), Guinness Rekorlar Kitabı'na göre yeryüzünün yaşayan en uzun insanı. Boyu 2 metre 51 santimetre'dir. Aynı zamanda 27,5 cm ile yeryüzünün “en büyük ellerine” ve 36,5 cm ile “en büyük ayaklarına” da (60 numara ayakkabı) sahiptir.
Boş bir kağıdın köşelerini bir zemine bantla sabitleyin. Ayaklarınızın baş parmak kısımlarını ve topuk kısmının sonunu sabitleyin ve kalemle güzel bir şekilde iki tarafından da çizin. Ortaya çıkan mesafeyi ölçün ve en doğru şekilde ayak numaranızı bulun.
Tarak Genişliği
Ayağın yere değdiği en geniş yerdeki eni bulunur. Bu iç ve dış milolar arasındaki uzaklıktır.
Ayakta meydana gelen tarak kemiği kırıkları; ani burkulma, düşme, yük binmesi, ayak üzerine ağır bir cisim düşmesi gibi nedenlerle kırılmaktadır. Tarak kemiği kırıkları, genelde profesyonel sporcuların başına çok gelmektedir.
Tarak kemiklerinin uzun ve geniş olmasının sonucunda ayağın ön kısmı daha büyük görünebilir. Taraklı ayak genetik etkenler, yanlış ayakkabı kullanımı, ayak kırıkları ve çeşitli kazalar sonucunda tetiklenebilir. Taraklı ayak ayakkabı seçimi bu açıdan oldukça önemlidir.
En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır. Gün sonuna doğru ayaklarınız şişeceğinden, ayakkabı almak için en uygun zaman dilimi gün sonudur. Yüksek topuklu ayakkabılar kadar babetler de ayak sağlığınız için uygun değildir. İdeal topuk yüksekliği 3-4 cm olmalıdır.
-Ayakkabının orta kısmıyla parmak arasındaki bölüm bükülebilmeli, orta kısım bükülmemelidir. -Ayağın ön kısmındaki genişlik ayağa tam uymalıdır. -Parmaklar yürürken öne kaydığı için ön tarafta bir parmak boşluk olmalıdır. Aksi takdirde yürürken parmaklar öne kayar ve sıkıntı oluşur.
Bir ayakkabının büyük olduğunu anlamak için ayakkabının ucunda ne kadar boşluk olduğuna bakılmalıdır. Ayakkabı içerisinde yer alan ayağın en uzun parmağı ile ayakkabının ucu arasında bir parmak genişliğinde boşluk olması gerekmektedir. Fazla oluşan boşluk ayakkabının kullanıcı için büyük olduğu anlamına gelmektedir.
Bu uygulamalar rahatlama sağlamakla birlikte tedavi edici değildir. Benzer şeklide parmak arası makara ya da gece ateli uygulamalarının kemik çıkıntısını düzeltmediği ve hastalığın ilerlemesini durdurmadığı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri