9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
Dil bilgisi kurallarına göre Türkçede birleşim isimler ayrı değil bitişik yazılır. Ancak her kuralda olduğu gibi bu kuralda da belli başlı istisnalar vardır. Türkçede somut olarak yer bildiren tüm kelimelerde ''altı'' ve ''üstü'' sözcükleri ayrı yazılır.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb.
TDK'ya Göre Yüzüstü Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk dil kurumuna göre yüzüstü kelimesinin yüz üstü şeklinde yazılması yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Doğru yazılışı ise yüzüstü olarak ifade edilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
koltukaltı: Gizli ve küçük (yer). Bugün TS'de (TDK 2011: 1465) ayrı yazılan ve iki anlamla temsil edilen koltuk altı sözcüğü vardır. An- cak yazarın kullandığı söz, anlam ve yazım yönüyle TS'den ayrılmakta- dır. TS'ye bitişik yazılan ve yukarıdaki anlama gelen koltukaltı sözcüğü eklenmelidir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
5. Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.
Bu kurallara göre somut olarak yer belirtmekte olan alt ve üst sözcükleri ile oluşan birleşik kelimeler ve terimler ayrı olarak yazılmalıdır. Yeraltı TDK yazım kurallarına göre hem ayrı hem de bitişik yazılabilen bir birleşik kelimedir.
Böyle dilimizi en doğru bir biçimde kullanmamıza yardımcı olmaktadır. Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir. Hiçbir zaman ayrı yazılmaması gerekmektedir.
Her ne kadar iki ayrı anlamı olan sözcükler ayrı yazılsa da bazı kalıplaşmış kelimeler bitişik yazılışı doğru kabul edilmektedir. Başıboş sözcüğü de bitişik yazılması gereken kelimeler arasında sayılmaktadır. TDK'ya göre başıboş sözcüğü birleşik yazılmalıdır.
TDK'ya göre katetmek kelimesinin doğru yazılışı "katetmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bir kesim günümüzde hala bu sözcük grubunun bitişik yazılması gerektiğine dair bilgi verir. Özsaygı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu açısından bu Kelimenin doğru şekilde yazılışı 'öz saygı' olarak ayrı biçimde gerçekleşmesidir.
Öngörü kelimesinin yazılışı en fazla ön görü şeklinde kelimenin yazılış ile karıştırılmaktadır. Öngörü kelimesi yazılırken en fazla yapılan yazım yanlışı, kelimelerin ayrı ayrı yazılması olmaktadır. Ön görü şeklinde yazılan kelime, yazım yanlışına örnek verilebilir. Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır.
Farklı amaçlar altında cümle içerisinde kullanırken bu iki kelimeyi bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir. Yeşil Zeytin Nasıl Yazılır? Bu iki kelime bir araya gelerek bitecek şekilde ele alınır ve yazılır. Yani doğru şekilde yazılışı yeşilzeytin olarak bütün şekilde değerlendirilir.
Bu kelimenin birleşik yazılıp yazılamayacağı oldukça fazla sorgulanır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''cezaevi'' şeklindedir. Eğer ceza evi şeklinde yazılırsa yanlış bir kullanım olur.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri