Ayak kokusuna neden olan uçucu bir kimyasal molekül izovalerik asit; eski kaşar, pecorino, parmesan gibi sert peynirlerde bulunuyor. Aynı zamanda küflü peynirlerde de bulunabiliyor. Bu molekül, peynirlerin kokusunun oluşmasında etken rol oynayan bir madde.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Ülkemizde en çok beyaz peynir, koyun peyniri, keçi peyniri ve kaşar peyniri tüketilmektedir. Ayrıca Kars gravyeri, İzmir tulumu, Hatay peyniri, Ezine peyniri gibi yöre ile özdeşleşen peynir türlerimizde ülke çapında yaygın bir şekilde tüketilmektedir.
Olgunlaşması tamamlanmamış tüm peynirlerde belirli derecede ekşimtırak koku algılanır. Çünkü süt , pıhtı ve peynirdeki laktozun yıkımlanması sonucu laktik asit oluşur. Ancak peynirin olgunlaşması sırasında söz konusu asit geniş ölçüde parçalanır ve koku nüansı peynirler tüketim olgunluğunu kazanıncaya kadar kaybolur.
İlgili 29 soru bulundu
Küflü peynir Kars ve Ardahan yöresinde yaygın olarak üretilir. Bu yöreye ait peynirlerin ünü dünyaca bilinir.
Dünyada ortalama 3 bin çeşit peynirin olduğundan söz ediliyor. Türkiye'de de 190'dan fazla.. Türkiye'nin her yerinde evlerde, tesislerde üretilen onlarca peynir türü ile adeta bir “peynir cenneti”...
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen Fransa'nın ünlü Rokfor peyniridir. Yöresel peynirler açısından zengin bir ülke olan Türkiye'de Kars, Erzurum, Erzincan, Konya ve Ardahan illerinde Türk damak tadına uygun küflü peynir üretimi yapılmaktadır.
Bunun için Dünyaca ünlü Mayo Clinic'in çok net bir cevabı bulunmaktadır: süzme/çökelek peyniri, krem peynir ve rikotta peyniri gibi "yumuşak peynirler" ile biçilmiş, ezilmiş, kesilmiş, parçalanmış, dilimlenmiş peynirler üzerinde küf varsa, kesinlikle o peynir hiçbir şekilde tüketilmemelidir!
Bonus Blue Cheese inek sütünden üretilmiştir. Blue Cheese yani mavi rokfor peyniri, Danimarka'nın dünyaca ünlü küflü peyniridir. Yumuşak kremsi bir yapıya ve oldukça güçlü bir tada sahiptir.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Keçi peyniri ile ilgili en sık sorulan sorulardan biri de keçi peyniri kokar mı? sorusudur. Keçi peynirinin kendine özgü bir kokusu vardır. Bu koku bazı insanları rahatsız edebilir.
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir.
Üç çeşit beyaz peynir vardır: klasik inek beyaz peyniri, klasik keçi beyaz peyniri ve klasik koyun beyaz peyniri.
Dil Peyniri : Mozarella peyniri ile çok benzer bir peynirdir. Tuzsuz ve son derece lezzetli bir peynirdir. Hellim Peyniri : Hellimin içinde başta keçi sütü olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Kıbrıs'ta yüzlerce yıldır üretilen bir peynir türüdür.
Türkiye, peynir çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ülke olup, 150'den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır.
Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerinin sütü ile üretilen gerçek Erzincan Tulum Peyniri kokmaz ve genzi yakmaz.
Bakterilerin yanı sıra mantar enfeksiyonu da ayakta ağır bir kokunun oluşmasına neden olur. Kullanılan bazı ilaçlar, ergenlik veya hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler; obezite, stres ve hipertroidi gibi metabolik hastalıklar da vücudun daha fazla ter üretmesine yol açarak ayak kokusunu tetikler.
Ayak kokusu, bakterilerden ve mantarlardan dolayı oluşum gösterebilmektedir. Bu bakterilerden ve mantarlardan kaynaklı olarak ağır bir koku oluşabilmekte ve kişinin rahatsız hissetmesine neden olabilmektedir. Bazı ilaçların kullanılması, ergenlik dönemi ve hamilelik ayakta koku oluşmasını sağlayabilmektedir.
Ayaklarınızı her akşam bir müddet karbonatlı suyun içinde bekletin. Karbonat ayaklarda kokuya neden olan zararlı bakterilerin atılmasını sağlayacak. Ayrıca ayakta varsa mantar gibi oluşumları da engelleyecektir. Bu şekilde karbonat ayak kokusunu düzenli kullanımda tedavi edecektir.
İngiltere kökenli ve belki de dünyadaki en popüler peynirlerden biri olan çedar peyniri, inek sütünden elde ediliyor. Parmesan gibi yıllanarak elde edilen bu peynir türünde laktoz oranı oldukça düşük. Ayrıca içerisinde kale, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde yoğun olarak bulunan K2 vitamini bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri