Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Ayçiçeği yağı; %66 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %21 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %13 oranında doymuş yağ içermektedir. Ay çiçeği yağı, ay çekirdeklerinden elde edilmektedir. Çoklu doymamış yağ asidi oranı oldukça yüksektir. Ayrıca yüksek E vitamini içeriği, diğer bitkisel yağlara göre daha fazladır.
Ayçiçek yağı E vitamini bakımından zengindir ve vücutta bir antioksidan görevi görür. Kalp hastalığını önlemeye ve bağışıklık sisteminizi arttırmaya doğrudan etki eder. E vitamini bakımından zengin ayçiçeği yağı; özellikle cilt sağlığının iyileştirilmesi ve yenilenen cilt hücrelerine katkısı ile bilinmektedir.
Ayçiçeği tohumları %45 oranına kadar ayçiçek yağı randımanı verebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Ayçiçeği Yağının En Çok Üretildiği Bölgeler Nerelerdir? Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Ülkemizde üretilen ayçiçeği yağları oldukça kaliteli ve verimlidir.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Ayçekirdeği kalori kavrulmuş ve tuzsuz çeşidi için 100 gramında 582 kcal kalori içermektedir. Bir avuçluk yani 25 gramlık porsiyonunda ise 146 kcal kalori bulunmaktadır. ayçekirdeği yüksek miktarda protein, E ve B vitaminleri, yağ, potasyum, bakır, çinko, fosfor ve magnezyum içermektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından alınan kararla ayçiçeği yağının yanı sıra birçok gıda ürününe de ihracat yasağı geldi. Ticaret Bakanlığı'nın 27 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımladığı 'Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ'i kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı'nca ayçiçeği ve diğer yağ ihracatı yasaklandı.
Ayçiçeği tohumlarından doğal olarak çıkarılır ve hafif bir tada sahiptir. Bitkisel ve bitkisel bazlı yağlar kolesterol içermez, doymuş yağ oranı düşük ve çoklu doymamış yağ bakımından zengindir. Özellikle ayçiçek yağı, E vitamini ve omega 6 yağları açısından zengindir, bu da onu sağlıklı bir seçim haline getirir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
tohumu (çiğit), susam, haşhaş, kanola (kolza), keten, soya, badem, ceviz, fındık ve mısır ruşeymi gibi pek çok yağ hammaddesi üretimi yapılabilmektedir.
Ayçiçeği kelimesi TDK güncel yazım kılavuzuna göre bitişik bir şekilde yazılması gereken kelimeler arasında yer alır. Bu kelimenin “ay çiçeği” şeklinde ayrı yazılması ise yanlıştır.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Helal ve Sağlıklı Gıda - Kıvılcım Ayçiçek Yağı Gimdes helal belgelidir, sahiplerini helal hassasiyeti için tebrik ederiz. | Facebook.
Ayçiçeği Çekirdeği Alerjisinin Belirtileri
Yaygın gıda alerjisi belirtileri arasında döküntü, kurdeşen, kaşıntı, öksürük, hırıltılı solunum, boğazda sıkışma, mide bulantısı, kusma, ishal ve baş dönmesi bulunur. Şiddetli alerjisi olan kişiler, ölümcül olabilen anafilaksi yaşayabilir.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Çekirdeğin kavrulduğunda yağ miktarı arttığı için çiğ olarak tüketilmesi öneren Gençyürek, “Ayçekirdeğinin yağ oranı diğer kuruyemişlere göre daha yüksektir. Bir avuç (25 gr) ayçekirdeğinde 12.45 gr. yağ bulunuyor.
1 kilo ayçiçek yağı kaç kilo ayçiçeğinden çıkar? Pişirme ile birlikte ay çekirdeğinin özünü alıyoruz. Daha sonra pres yaparak ilk yağı çıkartıyorum. Çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek, hazneye düşüyor ve yağ oluşuyor. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Yüksek miktarda betain içeren ay çekirdeği yüksek tansiyonu önlemeye de yardımcı olur. Ay çekirdeği tüketimi ile kan kolesterolü uygun seviyelerde tutulur. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler düzenli bir şekilde ay çekirdeği tüketebilirler.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Gün içerisinde tükettiğiniz hayvansal besinleri göz önünde bulundurarak sadece besinlerden aldığınız doymuş yağlar ile günlük öneriyi oldukça karşılayacağınız için, yemek hazırlarken doymamış yağlara yönelmenizi öneririz. Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri