Türkiye'de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana'da yetiştirilmektedir.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, çerezlik üretimi ise, çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılmaktadır.
Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Ayçiçek yağı fabrikaları Marmara ve Ege bölgelerinde kurulmuştur. En önemi neden iklimdir. Ayçiçekleri güneşi severler.Ege ve Marmara bölgelerinin ikliminde yetişmeye uygundur.
İlgili 21 soru bulundu
Trakya Bölgesi'nde yoğunluk gösterir. Ayçiçeğinin üstündeki çekirdekler fabrikalarda işlenerek satılır. Ayçiçeği dünyada ve Türkiye'de en önemli yağ bitkilerinden biri olup, Türkiye'de genelde yağlık olarak yetiştirilir. Yağlık olarak ekiminin % 70'inden fazlası Trakya ve Marmara bölgesindedir.
Ayçiçeği yağı üretimi Trakya (% 75), Tekirdağ(% 35), Edirne (% 22) yapılmaktadır.
Tekirdağ ili, Muratlı ilçesi Muratlı Organize Bölgesi sınırları içindedir 190.000 m² açık ve kapalı 50.000 m² kapalı alana sahiptir. 1400 ton yağlı tohum işletme, 1100 ton bitkisel yağ rafine, ve dolum kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük entegre fabrikasıdır.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Ülkemiz de en fazla olarak Tekirdağ da ayçiçeği yetişmektedir. Hemen sonrasında ise Edirne gelmektedir. Ayçiçeği Marmara bölgesinde yoğun olarak yetiştirilmekte olan bir bitkidir.
Ayçiçeği ithalatında Rusya'nın payı yüzde 51
Anadolu Ajansı'nın haberine göre Türkiye 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi. İki ülkenin ayçiçeği ithalatında toplam payı yüzde 65,2 oldu.
TÜRKİYE ÜRETİMİ
Ayçiçeği tarımı daha çok Trakya ve Marmara Bölgesi'nde yapılmakta olup, genelde hububat (buğday- arpa) ile münavebeli ekim nöbeti uygulanmaktadır. Ülkemizde en yoğun üretim alanına sahip illerimiz Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'dır.
2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirildi. Türkiye, 2021 itibarıyla 668 bin ton ayçiçeği tohumu ve 820 bin ton ayçiçeği ham yağı ithal ederken, 461 bin ton rafine ayçiçeği yağı ihraç etti.
Anavatanı Kuzey Amerika'dan önce Avrupa'ya daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. İçerdiği yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, vitaminler, minerallerden dolayı çok tercih edilen yemeklik yağ olarak kullanımının yanı sıra bol proteinli bir hayvan yemi olarak çiftliklerde de tercih edilir.
Ayçiçek yağının kullanılması bundan 300-400 yıl öncesine kadar Kuzey Amerikalılar'a dayanmaktadır. Tahminlere göre ayçiçeğinin Avrupa'ya gelmesi İspanyolların aracılığıyla olmuştur. İspanyollar yağı İtalya'ya Almanya'ya ve Fransa'ya getirmişlerdir.
Türkiye'de toplam 153 adet bitkisel yağ üretimi yapan firma bulunmaktadır.
Türkiye'de ayçiçeği yağı piyasasının büyük bir bölümünü Suudi bir şirket elinde tutuyor. Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine boykotuna da katılan şirketin bağlı olduğu Savola Group, Türkiye'de Yudum başta olmak üzere birçok yağ markasının sahibi ve sektörde birinci sırada bulunuyor.
"Ham ayçiçek yağı ithalatı"
Bu da özellikle ucuz ve daha uygun fiyata satacak firma veya marketlere tahsis edilecek. Burada amaç Ramazan ayında fiyatların aşırı yükselmemesi için bu ithalatın yapıldığı söyleniliyor. Türkiye kendi yağını üretmediği için bu ithalata başvuruyor.
Dünya ayçiçeği yağı üretimine baktığımızda, Ukrayna'nın 5.836.206 ton ile ilk sırada yer aldığı görülmektedir. Bu ülkeyi; 5.418.427 ton ile Rusya, 1.414.500 ton ile Arjantin, 1.099.900 ton ile de Türkiye izlemektedir.
Türkiye'de perakende sıvıyağ sektörünün lider ve en bilinen markası Yudum, 2008 yılından bu yana gıda sektöründe 15 farklı ülkede yaygın olarak faaliyet gösteren Savola Gıda San. Ve Tic.A.Ş.'nin bünyesinde yer almaktadır. Yudum İstanbul'daki ilk üretim tesisini 1974 yılında Ayvalık'a taşımıştır.
Savola Group, Suudi Arabistan ve Ortadoğu'nun en zengin isimlerinden biri olarak bilinen Prens El Velid Bin Talal'in şirketi olan Kingdom Holding bünyesinde yer alıyor. Yudum ve Sırma markalı yağların yanı sıra Egemden, Brillo, Cielo ve Afia markalı natürel sızma, natürel birinci ve organik zeytinyağları üretiyor.
Türkiye'nin yağ tedarikinde büyük pay sahibi olan Aves bünyesinde, en son teknolojiyle tam bütünleşik yapıda üretilen Safya, ihracatta da sektörünün en büyük üreticilerinden biri konumundadır.
2001 yılı değerlerine göre, Türkiye de üretilen yağlı tohumların %62,3'ü çiğitten, %30'u ise ayçiçeğinden elde edilmiştir. Ülkemizde ham yağ üretimi 2000 yılında 836.000 ton olarak gerçekleşmiştir. Buna karşın Türkiye ham yağ bakımından heryıl 600-700 bin ton, yağlı tohum olarak da 1,1-1,2 milyon ton açık vermektedir.
Tohumdan şişelemeye kadar tüm süreci son teknoloji fabrikasında, yüksek kaliteyle gerçekleştiriyor. Tüm fabrika en iyi, en sağlıklı, en lezzetli ayçiçek yağını üretmek için %100 yerli sermaye ile kuruldu. Ülkemizin gurur kaynağı bu fabrikada üretilen ayçiçek yağı, el değmeden şişeleniyor.
Abalıoğlu Yağ Hakkında
İzmir Aliağa'da Türkiye'nin en geniş kapasiteli ve en yüksek teknolojisine sahip bitkisel yağ tesislerinden birini kuran Abalıoğlu Yağ, bu tesiste Abalı Yağ markasıyla ürettiği başta Ayçiçek Yağı olmak üzere bitkisel sıvı yağlar ile yemeklere değer katıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri