Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
Ayçiçek yağının berrak olması ve dibinde tortu oluşmaması önemli. Yağın rengi ve kokusu, elde edilen bitkiye, işleme sekline, iklime, kullanılan teknolojiye göre değişebilir. Renk, koku ve tat yine saflık kriteri değildir, yani sadece bu özelliklere bakılarak hile yapılıp yapılmadığı anlaşılamaz.
HİLELİ KARIŞIM NASIL ANLAŞILIR? Büyükhelvacıgil, hileli karışım ayçiçek yağını tüketicinin de kullanırken anlayabileceğine işaret ederek, "Damak tadı hassas bir ev hanımı bunu anlayabilir. Ayçiçek yağı içerisine soya yağı karışınca balık kokusu veriyor. Kanola yağı karışınca metal kokusu gibi bir koku geliyor.
Özellikler. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş ayçiçek yağı genel itibarıyla açık sarı renginde olur. Bunun yanında sıcak presleme yoluyla elde edilmişi ise kırmızımsı renkte olur. Preslemeden sonra uygulanan Ekstraksiyon ve arıtma işlemlerin uygulanmasıyla yağın rengi tekrar sarımsı ve açık bir rengi alır.
Ayçiçek Yağının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir. Hiçbir şekilde tüketilmemelidir.
İlgili 24 soru bulundu
- Ayçiçek yağı kapağı açılmadan 12 aya kadar saklanabilir peki ya kapağı açıldıktan sonra? Kapağı açılan ayçiçek yağı 1-2 ay içinde tüketilmeli aksi takdirde zaman içerisinde ayçiçek yağında kanserojen maddeler açığa çıkabilir ve sağlığımızı tehlikeye atabilir.
Motor yağı bidonun kapağını açıp motor yağı çubuğunu çıkardığınıza motor yağı seviyesini fark edersiniz. Çubuk üzerinde minimum ve maksimum noktaları bulunur. Bu noktalar yağın ne durumda olduğunu net olarak ifade eder. Uzun yol öncesi araç kontrolünün bir parçası olarak araç motor yağı mutlaka kontrol edilmelidir.
Yağ alırken, etiketinde; üretim tarihi, son kullanma tarihi, başka yağlarla karışık olup olmadığına mutlaka bakılmalıdır. Fakat ne olursa olsun kilo almamak için, mümkün olduğu kadar az yağ kullanmak gereklidir.
AYÇİÇEK YAĞI NEDİR? Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Ayçiçek yağı kokusuz ve oldukça açık renklidir. Hatta renksize yakın bir açık sarıdır. Zeytinyağı ise daha koyu sarı hatta yeşile yakın rengi ve kokusu ile kolayca ayırt edilebilir.
Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Ayrı yazım yanlış kullanımdır. Doğru yazımı ise “ayçiçeği” şeklinde olmalıdır. Bu konuyu takip eden bir diğer soru işareti de “Ayçiçek yağı donar mı?” olacaktır. Yağ, 0 ile -6 derecede donabilir.
En iyi sıvı yağ markası denilince karşınıza çıkan Komili, Ayvalık Sıvı Yağ, Vakıfbirlik Sıvı Yağ, Yudum, Hasya ve Tarım Kredi Birlik Sıvı Yağ markalarının ürünlerini inceleyebilirsiniz.
Teneke şişeler dışarıdan gelen ışıkların ambalajın içine geçmesini engellediği için yağı uzun süre istenilen kıvamda tutar. Pet şişeler ise tenekelerle kıyaslandığında genellikle daha küçük ebatlarda satılır.
Nötralizasyon aşamasında, ham yağda olan serbest yağ asitleri sodyum hidroksit maharetiyle sabunlaştırılmakta ve uzaklaştırılmaktadır. Ayçiçek yağında oda sıcaklığında çözünmeyen waks molekülleri bulunur ve bu moleküller yağda çökerek bulanıklığa sebep olur.
ZEYTİNYAĞI. Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Yudum 5 lt Teneke Ayçiçek Yağı Özellikleri
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından preslenerek ya da özütlenerek rafine edilen, berrak ve sıvı bir yağdır. Yudum 5 litre teneke ayçiçek yağı mekanik çıkartma işlemi uygulanarak çıkartılan rafine bir yağ olarak dikkat çekiyor.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Açıldıktan bir süre sonra boya kokusuna benzer bir kokuya sahip olan yağların bozulduğunu anlayabilirsiniz. - Zeytinyağının durdukça bulanıklaşan bir görünümü vardır. Fakat bu bulanık görünüm alındığından çok kısa bir süre sonra gerçekleştiyse hakiki bir zeytinyağı olmadığını ve bozulduğunu anlayabilirsiniz.
Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın. Yağ değişimi için önerilen süreler her araçta farklılık gösterir. Ortalama 5.000 km'de bir motor yağının değiştirilmesi önemlidir.
AYÇİÇEK YAĞI BOZULUR MU? Güneşe maruz kalan tüm besinlerin bozulma ihtimali vardır. Ayçiçeği yağınızın ömrünün uzun olması için koyu renklerde bir cam şişe içinde muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Uzun ömürlü olması için ve lezzetini kaybetmemesi için, ayçiçeği yağı serin yerde saklanabilir.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri