Devlet memurları, katıldıkları yarışma programlarında kamu görevleri hakkında açıklamada bulunamazlar. Devlet Memurları Kanunu'na göre; devlet memurları, kamu görevleri hakkında ba sına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler.
Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Memurları Kanunu'na tabiler. 657 Sayılı Kanun'un 28. dizilerde oyunculuk yapabilirsiniz. oynayabilmeleri konusunda olumlu görüş belirtmiştir. bulunarak bir engel olmadığını açıkça belirtmiştir.
MEMURLAR.NET'İN NOTU:
Devlet Personel Başkanlığı özetle, telif hakları kanunu kapsamında olması kaydıyla, bir memurun tiyatroda sanatçı olarak görev alabileceğine karar vermiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre memurlar ticari faaliyette bulunamazlar. Bu yasaklama, Kanunun 28' inci maddesinde yer almış ve bu hükme aykırı hareket eden memurlara 125'nci madde gereği kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verileceği belirlenmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Türk Ticaret Kanunu incelendiğinde Memur statüsünde çalışan kişilerin Tacir ya da Esnaf statüsünde bir iş yürütebilmesi mümkün değildir. Memurlar ticaret ve sanayi hizmetlerinde görev alamamaktadır.
Cevap: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre tacir veya esnaf sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamazlar. Sürekli gelir elde edecek faaliyetlerde de bulunamazlar.
Memurlar filmlerde oynayabilir mi, sahneye çıkabilir mi? Bu işi mesai saatleri dışında yapmak, görevini küçük düşürücü davranışlardan kaçınmak ve sosyal güvenlik ilişkisi kurmamak şartıyla memurlar dizi veya filmlerde ya da tiyatro oyunlarında rol alabiliyor.
Devlet memurları zirai faaliyette bulunabilmekte, kira geliri elde edebilmekte, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında gelir elde edebilmektedir. Youtube kanalı oluşturmanın başlı başına yasak kapsamında değerlendirilemez.
Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; Devlet memurlarının mesai saatleri dışında TV dizileri için senaryo yazmalarının, 5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun çerçevesinde mümkün bulunduğu ve telif ücreti alabilecekleri değerlendirilmektedir.
Devlet memurlarının yapabileceği ek iş sektörleri şu şekilde sıralanabilir: Zirai kazanç sağlayabilirler, Gayrimenkul ve menkulden kazanç elde edebilirler, bilirkişilik ve hakemlik yapabilirler. Aynı zamanda meslek saatleri dışında eğitim -öğretim ve sosyal ve mesleki nitelikteki kuruluşlarda görev üstlenebilirler.
Ayrıca sahneye çıkıp şarkı söyleyebilir, bir müzik şirketiyle telif sözleşmesi yaparak CD de çıkartabilir. 5846 sayılı fikri ve sanat eserleri kanunu kapsamında olmak üzere telif sözleşmesi yapabilirler. Memurlar yine bu koşullar dahilinde sahneye çıkıp şarkı söyleyebilir, stand-up tarzı gösteriler yapabilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi, memurlara “ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” getiriyor. İlgili maddenin bu konuda en açık ifadesi şu şekilde: “Memurlar Türk Ticaret Kanunu'na göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz.”
Bakan Tüfenkci, her önüne gelen artık araba satamayacak Polis, öğretmen veya diğer meslek gruplarında çalışan devlet memurları artık araba alıp internetten satamayacak.
Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz. Ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz.
Bilindiği üzere, devlet memurlarına ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı bulunmaktadır. Bununla birlikte, söz konusu yasak devlet memurunun memuriyet maaşı dışında herhangi bir gelir elde edemeyeceği şeklinde yorumlanabilmektedir.
Kişilerin sosyal medyadaki paylaşım ve yorumlarıyla ilgili olarak hukuki ve cezai sorumlulukları olmasına rağmen Devlet Memurları açısından sosyal medyadaki özgürlüğün ve bu özgürlüğün kullanımını düzenleyen yasal düzenlemeler bulunmamaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memurlarının ticaret yapması yasak olduğu için e-ticaret yapmaları da mümkün değildir.
Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, Verilen emirlere itiraz etmek, Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.
Memur Yol İzni Hakkı
Yol izni hakkı, yıllık izin ister bir defa da isterse parça parça kullanılsın her ihtimale karşı 4 gün olarak belirlenmiştir. Gidiş 2 gün dönüş 2 gün olmak üzere 4 gün belirlenen bu hakkı talebiniz doğrultusunda parça parça da kullanabilirsiniz.
“Kanun'da özürsüz ve kesintisiz 3-9 gün göreve gelmemek kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller arasında sayılmıştır.
Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı Devlet Memurunun sadece kendisini kapsamına almakta olup devlet memurunun eşinin veya çocuklarının yada diğer akrabalarının herhangi bir kazanç getirici faaliyette bulunmalarına engel bulunmamaktadır.
Bu itibarla, Devlet memurlarının herhangi bir görev almamaları kaydıyla genel olarak anonim şirketler ile halka açık anonim şirketlerde pay sahibi olmalarına yasal bir engel bulunmadığı mütalaa edilmektedir.
Buna göre, polisler, trafik polisleri, tüm memurlar mesai sonrasında ticari araçlarda sürücülük yapabilir ve bunlar adına SGK'ya prim ödenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri