Ayçiçek yağı ayçiçek bitkisinin tohumlarının prenslenmesi ile üretilmektedir. Öncelikle ayçiçek bitkisi pişirilerek özü alınır ve sonra prenslenerek yağı çıkartılır. Daha sonra çıkan yağ 48 ayrı bezden süzülerek yağ oluşturulur.
· 1 kilo ayçiçeğinden ne kadar yağ çıkar? Müşterinin getirdiği çekirdeği yaklaşık yarım saatte yağa dönüştürdüğünü kaydeden Sarıca, “3 kilo çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor. Ayçiçeği yağı oda sıcaklığında . . Kilogram bazında hesaplarsak 5 litre yağ 4,59 kilo eder.
Ayçiçeği tüm toprak türlerinde yetişebilmekte olan nadir bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak en yüksek verimin alınması için organik maddece zengin olan topraklarda yetiştirilmesi önerilmektedir. Hem dünyada hem ülkemizde genel olarak yağlık olarak yetiştirilmektedir. Nisan ayında ekimi yapılmalıdır.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Ayçiçeği yağı içerisinde; çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri, Omega 9, Omega 6 yağ asitlerinin yanı sıra A vitamini, D vitamini, E vitamini ve K vitamini bulunmaktadır. Günümüzde yemekler için kullanılan yağların; %20'si hayvanlardan %80'i ise bitkilerden elde edilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Çekirdek ve yağ fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan Sarıca, "Artık tonla çekirdek getiriyorlar. 3 kilogram çekirdekten 1 kilo yağ çıkıyor.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Evde ayçiçek yağı nasıl yapılır? 35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika boyunca karıştırılarak tohumlar kavrulur. Daha sonra soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Daha sonra parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma işlemi yapılır.
Ham Ayçiçek yağı nedir? Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Trakya Birlik tarafından yapılan açıklamada, "2022/2023 sezonunda üretici ortaklarımıza yüzde 40 yağlı baz ürün için 12 bin TL/Ton avans ödemesi yapılmasını karar altına alınmış olup, uluslararası sözleşme oranı olan yüzde 44 yağ oranlı ayçiçeği ürünü için avans ödemesi 12 bin 720 TL/Ton, yüzde 50 yağlı ürün için avans ...
Dekara verim 450,21 kg, 1 kg yağlık ayçiçeği satış fiyatı ise 2,39 TL olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde yağlık ayçiçeği üretim değeri 1074,50 TL/da, brüt kar 664,27 TL/da, net kar 308,96 TL/da olarak hesaplanmıştır. Brüt kar oranı %61,82, net kar oranı ise %28,75 olarak saptanmıştır.
Ayçiçek yağı elde edebilmek için öncelikle olgunlaşmış ayçiçeği bitkisinin tohumları toplanır. Bu tohumlar soyularak öğütülür. Ardından pek çok bitkisel yağ üretme yöntemi olan soğuk presleme kullanılır. Bu şekilde soyulmuş ve öğütülmüş tohumlardan yağ elde edilir.
Bu yağlarda hem fiziksel hem de kimyasal iki türlü rafinasyon işlemi uygulanmaktadır. Bu işlemler sırasıyla degumming, nötralizasyon, dewaxing ve vinterizasyon, ağartma, deodorizasyon'dur. İlk sırada degumming işlemi vardır. Bu işlemle yağın hidratlanması yapılır.
35 kilo ayçiçek tohumunu 5 dakika süresince karıştırılarak tohumlar kavrulur. Sonrasında soyulmuş ve öğütülmüş çekirdeklerden prenslenerek yağ elde edilir. Sonrasında parçacıklardan kurtulmak için süzme arıtma süreci yapılır. 3 kilo çekirdekten 1 litre yağ çıkabilmektedir.
Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ayçiçeği yağları hakkında kafamızda birçok soru işareti olabilir. Bu nedenle sık sorulan sorulardan biri olan "En iyi ayçiçeği yağı nasıl anlaşılır?" ile başlayalım. Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sını Ukrayna'dan, yüzde 11,5'ini Bulgaristan'dan, yüzde 7,5'ini Moldova'dan, yüzde 6,3'ünü Romanya'dan gerçekleştirdi. 2021-2022 yılında Rusya ve Ukrayna'nın payının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor.
Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilo gül yağı elde edilirken, 350 kilogram gül çiçeğinden 1 kilo gül konkreti elde ediliyor. Yaklaşık 1 milyon 400 bin gül tomurcuğunun işlenmesinden bir kilo gül yağı elde ediliyor. Gerçekten çok zahmetli, alın teri, emek isteyen bir iş. İğneyle kuyu kazmak gibi.
Ayçiçek yağı %66 oranında çoklu doymamış yağ içermektedir. Mısırözü yağı ise %56 oranında çoklu doymamış yağ içerir. Her iki yağ türü de bitkisel yağlardan olduğu için ölçülü miktarda tüketilmesi önerilir. Mısırözü yağı ve ayçiçek yağı omega yağ asitleri bakımından zengindir.
Yemeklerinizde rafine edilmiş zeytinyağı kullanmak ayçiçek yağına göre daha sağlıklıdır. Bu yağ hem daha sağlıklı hem de palm yağından sonra sıcaklığa en dayanıklı yağdır. Çünkü zeytinyağının özelliklerinin değişmeye başladığı dumanlanma noktası 210-230 derecedir.
Ayçiçeği yağı fiyatlarındaki zamlara ilişkin pandemide artan maliyetlere dikkat çekiliyor. Enerji fiyatlarının, artan tarımsal girdilerin ve kur farkının rafa yansıdığını belirtiliyor. Bunun yanı sıra yağın üretiminde kullanılan ham madde, ambalaj artışları gibi tüm bileşenlerde ciddi fiyat artışları yaşandı.
Sade yağ tuzsuz tereyağından, su ve yağsız kuru maddeleri uzaklaştırılarak elde ediliyor. Sonunda ise %99 oranında süt yağı barındıran sade yağ ortaya çıkıyor. 1 kg'lık tereyağından ortalama 900 gram sade yağ çıkıyor. Sade yağı makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz.
Sabit yağlar, genellikle soğuk sıkım yöntemi veya maserasyon yöntemi ile elde edilirler. Uçucu yağlar ise genellikle bitki dokularından distilasyon (damıtma) yoluyla elde edilirler ancak Narenciye yağları, Citrus (Narenciye) türlerinin meyve kabuklarından soğuk sıkım yoluyla üretilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri