Gelen yüksek ve düşük basınçlı buhar, buhar türbinine farklı kademelerden girerek türbin kanatlarının dönmesini sağlıyor. Bu şekilde üretilen kinetik enerji de jeneratörde elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Jeotermal rezervuarın akışkan sıcaklığına bağlı olarak JES tipi değişir. 180oC ve üstü sıcaklıklarda tek ve çift faz akışkanlı “flash” tipi santrallerde, sıvıdan ayrıştırılan buhar doğrudan buhar türbinine verilerek elektrik üretilir. Bu türe örnek 47,4 MW'lık Gürmat Germencik Santralı ile Zorlu Kızıldere JES'dir.
Galip Hoca Germencik Jeotermal Enerji Santrali Aydın'ın Germencik ilçesi Ömerbeyli bölgesindedir. Güriş Holding bağlı ortağı olan Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen santral 47,40 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 301. Aydın'ın ise 7. büyük enerji santralidir.
Bu şirket Türkiye'nin büyük ve verimli JES'ini işletmektedir; Gürmat-2 JES olarak anılan bu JES, Aydın'ın Germencik ilçesinde bulunmaktadır.
Üretim sırasında kullanılan çalışma sıvısı, buharlaşma aygıtı içerisinde yer alan eşanjörden geçen jeotermal akışkanının sıcaklığı ile ısınarak buharlaşmakta, elde edilen buhar ise türbine gönderilerek jeneratörleri çalıştırmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Jeotermal Enerji Santralleri (JES), yeraltı kaynaklarının sahip olduğu ısı enerjisinden yararlanılarak elektrik üretilen elektrik santrali türüdür. JES, doğrudan doğruya, yeraltı kaynaklı termik enerjiye başvurur. Yer çekirdeği, pratik bakımdan tükenmez bir enerji kaynağıdır.
Jeotermal Enerjisi Santrali (JES) Yatırımı
Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde elde edilen, su ve/veya buhar aracılığı ile yüzeye taşınan ısı enerjisidir. Jeotermal Enerjisi Santali (JES), yüzeye taşınan jeotermal enerjinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan sistemlerdir.
1984: Türkiye'nin ilk ve Avrupa'nın İtalya'dan sonra ikinci jeotermal enerji santrali (20.4 MWe kapasiteli) Kızıldere, Denizli'de hizmete açıldı. 1984: Oregon eyaletinde (ABD) mantar yetiştiriciliğinde jeotermalden yararlanıldı.
Jeotermal Enerji uygulamalarında ilk elektrik üretimi 1975 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından kurulan ve 0,5 Mwe güce sahip Kızıldere Santrali ile başlatılmıştır.
Bu da jeotermal enerji kaynağının ne kadar önemli bir noktada olduğunun göstergesidir. Türkiye'de elektrik üretimine uygun jeotermal sahalar şunlardır; Denizli - Kızıldere. Aydın - Germencik.
Santral için toplan 8 üretim kuyusundan 2530 ton/saat jeotermal akışkan üretimi yapılıyor. Santralden yaklaşık yılda 8200 saat elektrik üretimi öngörülmesi halinde, jeotermal rezervuardan yılda yaklaşık 20.8 milyon m3 jeotermal akışkan üretimi yapılacak.
Dünya çapında en fazla kömürlü termik santrali bulunan ülke ise Çin'dir. Çin'i Hindistan, ABD ve Japonya takip eder. Çin'de bulunan Tuoketuo Elektrik Santrali, 6,7 GW ile dünyanın en büyük aktif kömürlü termik santralidir.
Kısa adı : ÇATES
Türkiye'de Cumhuriyet döneminde inşa edilmiş ilk termik santraldir. Santralin bugünkü sahibi Elektrik Üretim A.Ş.'dir (EÜAŞ). Zonguldak iline 17 km mesafedeki Çatalağzı Beldesinde kurulmuştur. Santralin son sahibi EÜAŞ ise, T.C. Enerji Bakanlığına bağlı bir kamu iktisadi teşekkülüdür.
Çatalağzı Termik Santrali'nde, Çatalağzı ve Zonguldak lavuarlarından gelen miks, şlam, vehafif şist karışımı kömür yakılmaktadır.
Ovaakça Santral Mahallesi, Bursa ilinin Osmangazi ilçesine bağlı 52 sokaklı bir mahalledir. Türkiye'nin en büyük 3. doğalgaz elektrik üretim çevrim santrali burada yer almaktadır.
Ülkemizde yer alan jeotermal enerji santrallerinde ki kurulu gücün yaklaşık % 25 Denizli ilinde bulunan jeotermal enerji santrallerinde üretilmektedir.
Santral tam verimli çalıştığında günde 14 milyon, yılda 4-4,5 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretebilme kapasitesine sahiptir. İpraş, Ataş ve Aliağa rafinerilerinden sağlanan fuel-oil ile çalışmaktadır.
Tunçbilek Termik Santrali Türkiye'de kömür yakan bir termik santraldir.
Kızıldere Jeotermal Santrali, Denizli ili Sarayköy ilçesinde kuruludur. Kurulu gücü 6.85 MW, yıllık enerji üretim ortalaması 38 milyon kWh'dir. Santral, 2008 yılında işletmeye alınmıştır.
01.09.2008 Tarihi itibarıyla ZORLU A.Ş. tarafından işletilmektedir.
yılda ortalama 1750 milyar m3 doğal gaz kullanmaktadır. Hamitabat T.S. kullandığı doğal gaz bir miktar kükürt içermektedir. Doğal gazı yakma sıcaklığı 900 C0 olduğu için yanma odasına pompalanan havadaki azotun bir bölümü de yanmaktadır.
Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 0,14, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 33,59 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olmuştur.
Güneş enerjisi santralleri, güneş ışınları ile gelen enerjiyi kullanır ve elektrik enerjisine çevirir. Güneş enerjisi santrallerinde bulunan güneş panelleri aracılığıyla enerji elde edilir. GES olarak kısaltılan bu sistem, güneşten gelen ışınları elektrik enerjisini çevirir.
Temiz enerji kaynakları doğada tükenmez bir şekilde yer alırlar. Aynı zamanda, enerjiye dönüşümleri çevreyi kirletmez. Bu kaynaklar; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik ve dalga gücü olarak sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri