Mezgit balığı, 1 adet mezgit 200-250 gramdır. Protein, demir, potasyum, fosfor, folik asit açısından zengindir. Mezgit yağlı bir balık değildir bu nedenle yağlı balıklara oranla daha az omega 3 içerir.
Bu türdeki balık birçok hastalık konusunda da yiyenlere şifa verir. Folik asit açısından zengin olması sayesinde kalp hastalıkları ve diyabet hastalıkları alanında faydalıdır. Balıkta bulunan iyot, tiroid hormonlarının düzenlenmesine de yardımcı olur.
Mezgit balığı lezzetli ve ekonomik değeri yüksek bir balıktır. İşte mezgit balığının sağlık açısından fayları: İçerisindeki Omega 3 yağ asitleri ile kardiyovasküler sistemin korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda Omega 3 beyin işlevlerinin gelişimine katkıda bulunur.
Balık zekâ gelişiminde fayda sağlar; omega-3 ün aktif maddesi olan DHA beyin sağlığı ve sinir sistemi gelişimi için gereklidir. Kalp sağlığını korur; balığın içerisinde bulunan omega-3 yağ asitleri kandaki trigliserid (serbest yağ) seviyelerini düşürürken ve iyi kolesterol yani HDL kolesterolü artırır.
100 g içinde 87 kadar kalori mevcut.
İlgili 33 soru bulundu
İçerisinde trans yağ barındırmaması ve yüksek protein kaynağı olmasıyla tavuk fileto diyet yapmak isteyenlerin ve sağlıklı beslenmek isteyenler için vazgeçilmez bir besindir.
Mezgit balığının 100 gramı 15.27 gram protein, 0.97 gram yağ içermektedir.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Mezgit balığı vücuttaki protein ve potasyum ihtiyacını karşılayan harika bir besin kaynağı. A vitamini, D vitamini, B12 vitamini ve B6 vitamini açısından da zengin olan mezgit balığı, ayrıca folik asit ve çinko içeriğiyle bağışıklık sistemine, kalsiyumla da kemik sağlığına yardımcı oluyor.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıkları mart ayının lezzetli ve bol bulunan balıklarındandır. Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır. Bu balıklar aynı zamanda iyi birer kalsiyum ve D vitamini kaynağı olarak değerlendirilir.
Tavuk balığı olarak da bilinen mezgit bütün denizlerimizde bulunmakla beraber en çok Karadeniz'de bulunur. Yaz hariç devamlı yumurtalı durumdadır.
Mezgit balığını pişirmek için kızartma, ızgara ve fırınlama yöntemleri kullanılır. Farklı balık sosları ile marine edildiğinde daha lezzetli bir hale getirilir. Mezgiti pişirmeden önce güzelce temizlemek de gerekir. Uğraşmak istemiyorsanız, balıkçıdan mezgit alırken, filetosunu çıkarmasını isteyebilirsiniz.
Mezgit sürüler halinde dolaşır. Yaşamını 30-40m'den daha derin diplerde gezinip, besin arayarak geçirir. Balıktan çok kabuklu, yumuşakça, deniz kestanesi, solucanlar ve balık yumurtalarıyla beslenir.
Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir. İyot deposu da olan bu balıklar, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Balığın kılçığı, kafası ve kuyruğu kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Özellikle hamilelikte ve kemik erimesinde bunlar çok faydalıdır." dedi.
Barbunya, dil balığı gibi dip balıklarının; sardalya, hamsi gibi orta su balıklarına göre daha fazla metal içerdiğini tüm analizlerde görüyoruz. Avcı balıklar da örneğin lüfer gibi balıklar, beslendiği balık grubuna göre daha fazla metal içeriyor.
Mısır ununun içine tuzu karıştırıp temizlenmiş mezgit balıklarının her tarafını una bulayın. Kızgın yağda unlanmış mezgitleri pişirin. Balıkların her bir tarafını en fazla 4 dk kadar ateşte tutun. Kızarmış balıkları roka, maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.
8. aydan itibaren haftada iki kez kılçıksız buğulama ya da ızgara balık verilebilir. Ağır metal yoğunluğu açısından dip balıkları ( barbun, mezgit, kefal, dil balığı, kalkan, lüfer, levrek vb.) önerilmemektedir. Hamsi, istavrit, uskumru, ve palamut gibi yüzeye daha yakın olan balıklar tercih edilebilir.
Mezgit Balığı içeriğinde 30,54 Protein(g), 1,94 yağ(g), 248,00 Sodyum(mg), 526,00 potasyum(mg), 122,00 Kalsiyum(mg), 30,00 A Vitamini(ui), 3,00 C Vitamini(mg), 0,96 ve Demir barındırır.
Tavada ve Izgarada Mezgit Balığı Pişirme
Hazırlanan marine sosuna batırılan mezgit balığı, ızgarada 4-5 dakika içerisinde pişmektedir. Balıklar pişince üzerine tereyağı sürülerek lezzeti artırılabilmektedir. Beyaz etiyle diğer balıklara oranla farklı olan mezgit, ne şekilde pişirilirse pişirilsin sofraya yakışmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri