Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
İlimizde en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; incir, kestane, zeytin, Kereviz(sap), Tiritikale (yeşil ot) üretiminde Türkiye'de 1. sırada, enginar, pamuk ve çilek üretiminde 2. sırada, yerfıstığı ve mandalina (king) üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Aydın özellikle “İncir” ile özdeşleşmiş ve markalaşmış bir ilimizdir. Fakat bunun yanında zeytin, kestane, kereviz, arpa ve pamuk üretiminde de ilk sıralardadır.
EGE BÖLGESİNDE TARIM
Bölgede yetiştirilen ürünlerin başında incir, zeytin, tütün, haşhaş, pamuk, üzüm ve anason gelir. İncir ve zeytin üretiminin % 70'ten fazlasını, tütünün yarısından fazlasını ve üzüm üretiminin yarıya yakınını bu bölge sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Güney Ege Bölgesi incir, kestane ve zeytin üretiminde ülkenin lider bölgesidir. Bu meyvelerin yanı sıra üzüm, nar, turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.
Bu fidan türü, özellikle de ılıman iklim tipine sahip bölgelerde kolayca yetişir. Kuzey Amerika menşeili olan yaban mersini, Türkiye'nin de belirli kesimlerinde iyi bir şekilde yetişmektedir. Özellikle de Giresun, Bursa, Rize, Trabzon, Aydın, İzmir ve Erzurum gibi yerlerde başarılı bir üretim gerçekleşmektedir.
Aydın'da kiraz ağaçları rahatlıkla yetişebilmektedir.
ile doğayı ve denizi ayağınıza getiren harika bir proje.
Aydın'ın en meşhur şeyleri ise genel olarak; zeytinyağı, incir, kestane, Ege yeşillikleri, zeytinyağlı ve sebzeli yemekleri ile üçetek, uladu örtü, şalvar ve çeki olarak bilinen hediyelik giysiler olmakta.
Aydın, genelde bir tarım ve turizm kenti olarak bilinmektedir. Ekonomik hayatın temelini oluşturan tarımın ağırlığı sanayi ve ticaret sektöründe yoğun olarak kendini hissettirmektedir. Nüfusunun %55'i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.
Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu tarımsal üretimlerin başında yer alan Aydın'ın milli meyvesi incir tezgahlarda yerini aldı. Aydın incirini kimisi tadı için tüketirken kimisi de hekim tavsiyesi üzerine şifa niyetiyle tüketiyor.
Ege'ye ve Aydın'a özgü bir lezzet olan zeytinyağlı börülce, Aydın'da yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biridir.
Bu ürün Türkiye ile aynı yörüngede olan İspanya'da yetişiyor. Biz de ülkemizde Aydın'da dahil Datça'dan Hatay'a kadar bu meyveyi üretebiliriz. Avrupa Birliğine dalında mango ihraç edebiliriz.
Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…
Yaban Mersini Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Tohumdan yetişen bir yaban mersini fidanı 4 ila 5 yaşlarına geldiğinde meyve vermeye başlamaktadır.
Türkiye'de en fazla yaban mersini üretilen illerden. Bursa'da yıllarca atıl kalan arazilerine yaban mersini. diken üreticiler, dönüm başı 50-60 bin lira kazanç sağlıyor.
Şili cevizi ayrıcalıklı bir ortamda yetişir. Doğal engellerinden dolayı Şili, bitki sağlığı açısından çok zengin bir ülke olarak kabul edilmektedir. Doğuda And Dağları, batıda Pasifik Okyanusu, kuzeyde Atacama çölü ve güneyde Antartika. Bunların hepsi tarımı zararlılardan ve dış hastalıklardan korumaktadır.
Ceviz üretimi; Türkiye'de 2020 yılında 287 bin ton ceviz üretimi gerçekleşmiştir. Üretim yaklaşık 19,3 bin ton ile en fazla Bursa ilinde gerçekleşmiştir. Bursa'yı 16,5 bin ton ile Mersin ve 13 bin ton ile de Kahramanmaraş illeri takip etmektedir.
Ceviz, ülkemizin hemen her yerinde yetişir. İklim ve toprak yapısı uygun olan coğrafyalarda ceviz yetiştiriciliğinden en yüksek verimin alınması mümkündür. Ceviz üretiminde öne çıkan bölgeler Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'dir.
Üzümün ana vatanı kabul edilen Manisa'da, Türkiye üretiminin % 85'i yetişir. Üzüm meyvesi de en önemli tarım ürünüdür. Manisa'da yetişen diğer meyveler ise şeftali, kiraz, kayısı,zeytin, badem, armut, ceviz, kestâne ve nardır. Manisa Meşhur kavun ve karpuzlarıyla Türkiye'de dördüncü sıradadır.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur. İlimizin Türkiye tarımsal üretimi içerisinde ağırlığı olan tarımsal ürünleri ve ülke üretimindeki yeri aşağıya çıkarılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri