Ayıklanmış ceviz nasıl muhafaza edilir? Kabuğu kırılmış ve ayıklanmış iç cevizler hava geçirmez saklama kaplarında ve buzdolabında 6 ay süreyle saklanabilir. Buzdolabında saklamak istemezseniz serin ve karanlık bir ortamda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene saklayabilirsiniz.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizleri ayıklayıp yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine koyup 15 dak 100 derecede fırında biraz kuruttum. Daha sonra robotta çekip tekrar 20 dak kadar fırınladım. 100 derecede pişmeden kurutuyor. Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım.
Kabuksuz cevizleri güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 ay, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
İlgili 37 soru bulundu
Sindirim sistemi için büyük bir destekçidir. Kabızlığı giderir. Gaz problemleri ve şişkinlik gibi rahatsızlıkları da önler.Adet dönemi düzensiz olan ve sancılı geçen kadınların, bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Emziren kadınlar ya da hamileler için de ceviz suyu önerilir.
Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Şayet kabuğunu kırdıysanız, cevizi hava geçirmez bir saklama kabına koyarak mutfakta güneş görmeyen bir yerde veya buzdolabında 6 aya kadar, derin dondurucuda ise 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Ceviz iç kurduna karşı Elma iç kurdu için kullanılan ilaçlar da uygundur. İkinci iç kurdu ilaçlaması 40 gün sonra tekrar edilecek. Eğer bahçeniz 600 rakımın altında sıcak bir bölgedeyse 2.ilaçlamadan 35 gün sonra 3.ilaçlama yapılmalıdır.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Ayıklanmış ceviz nasıl muhafaza edilir? Kabuğu kırılmış ve ayıklanmış iç cevizler hava geçirmez saklama kaplarında ve buzdolabında 6 ay süreyle saklanabilir. Buzdolabında saklamak istemezseniz serin ve karanlık bir ortamda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene saklayabilirsiniz.
- Bütün cevizleri ayıklayıp yıkadıktan sonra gölgelik güneş görmeyen bir yere örtü serip cevizleri üzerine koyun. Cevizleri güzelce yaydıktan sonra kurumaya bırakın. - Eğer tel ızgaranız varsa tel ızgaranın üzerinde kurutma işlemini yapmanız cevizlerin daha hızlı kurutmanıza yardımcı olur.
Cevizinizin hemen bozulmaması için karanlık ve serin bir ortam içerisinde, hava almayan kavanoz veya saklama kabında muhafaza etmeye dikkat etmelisiniz.
Avuç içi kadar ceviz yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise üzerine oda sıcaklığında temiz içme suyu ilave edin. Bu su ve ceviz suyu karışımını bir gece boyunca, yani yaklaşık 8 ila 12 saat arasında dinlenmeye bırakın. Sabah uyandığınızda ceviz suyunuz hazır!
* İç oranı yüksektir. *1 Kg kabuklu cevizde yaklaşık 460 Gr. kadar iç ceviz çıkar.
Cevizde en önemli zararlılardan biri ceviz iç kurdu(cydla pomonella) dır.Bu zararlı ülkemizde genellikle 2-3 döl verir.Larvaları meyvede zarar yapar. Yumurtadan çıkan larvalar meyveyi delerek içeri girer,galeri açarak beslenir.Sonuçta meyveler dökülür.Mücadelesi yapılmazsa önemli zararlar verir.
Cevizin insan sağlığına faydası olduğu kadar iç kabukları yani perdeleri de hem akciğere yararlı hem de öksürüğe karşı etkili. Cevizi kırdıktan sonra içinden çıkan perde görünümlü kabuklar görünüm itibari ile zaten akciğere benziyor ve ceviz zarı da denilen bu kısımdan elde edilen kür akciğeri temizliyor.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
Kabuklu cevizler oda sıcaklığında ne kadar süre dayanır? Düzgün bir şekilde depolanmış, kabuklu cevizler normal oda sıcaklığında yaklaşık 6 ila 8 ay dayanır.
Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.
Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı.
Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir. İşte Toroslar'a has bu söz oradan geliyor.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Gluten, inek sütü proteinleri, çikolata, tarçın, ceviz, badem, domates, incir, limon ve çileğin ağız içinde aft çıkmasında katkısının olduğu belirtilir. Histamin salgılanması sonucu ağızda hücre ve dokular zarar görebilir ve alerjik semptomlardan biri olarak, ağız yaraları ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri