Türkçede aylak “işsiz, boş gezen, avare (kimse)” anlamındadır. Fransızca flâner “oyalanmak, aylaklık et- mek” fiilinden türetilen flanör (flâneur) ise 19. yy'da ortaya çıkan, “aylak aylak gezen aydın, kentli aylak, düşünür gezgin” anlamına gelen bir kavramdır.
Aylak kelimesinin içinde yer aldığı birçok deyim günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin yapacak hiçbir şey bulamayan ve canı sıkılan kişiler için aylak aylak dolaşmak deyimi kullanılır. ''Aylak adam işi'' deyimi ise herhangi bir neden ve amaç doğrultusunda gerçekleştirilmeyen eylem anlamına gelir.
Yaşanan bir olay karşısında çok fazla heyecanlanmak ve ne yapacağını bilmemek, eli ayağına dolaşmak deyimi üzerinden değerlendirilir.
[1] Korku, heyecan gibi nedenlerle ne yaptığını bilememek. [2] Sakar davranmak.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
[1] Kişinin bir işte küçük de olsa bir emeğinin olması.
Türk Edebiyatında yer alan deyimlerden birisi de yüreği ağzına gelmek deyimidir. Bu deyimin anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: - Birdenbire çok korkmak, kalbi yerinden fırlayacakmış gibi hızlı hızlı atmak.
[1] Çevresiyle ilgisini keserek yalnız başına yaşamak.
Ön ayak olmak Türkçede bir deyimdir ve cümle içinde uygun anlamda kullanılabilir. Ön ayak olmak deyiminin anlamı bir işin başlaması için öncü olmak ya da bir iş ilk yapan olmak demektir.
Deyim. [1] Bir süre şaşkın vaziyette kalmak. [2] Ne söyleyeceğini, ne diyeceğini bilememek.
Dolap çevirmek deyimi ile dalavere veya düzen üzerinden gizli işler çevirmek şeklinde ifade edilir. Herhangi bir durumu başka kişilerden gizleyerek ya da gizli şekilde tamamlayarak numara yapmaktır. Genelde dalavere veya hile kullanarak işler yapan kişiler için dolap çevirmek deyimi cümle içerisinde kullanılır.
Canı sıkılmak deyimi iki farklı duyguyu anlatmak için kullanılan bir deyimdir. Deyimin ilk anlamı bir meşgale ile uğraşmamak ve boş kalmaktır. Sinirlenmek ve hüzünlenmek anlamında da kullanılır.
AYLAKLIK. i. Aylak olma, boş gezme, işsizlik, âvârelik. ѻ Aylaklık etmek: Çalışmamak, tembellik etmek.
Aylak sözcüğüne Türkçe Sözlük'te “(sıfat) işsiz, boş gezen avare (kimse).” (2010: 206); Misalli Büyük Türkçe Sözlük'te “I. (sıfat) Boş gezen, işsiz güçsüz (kimse), avare.
22. Köpek nallama: Olmayacak veya olması imkânsız, boş işlerle uğraşmak. 23.
Ağzını Bıçak Açmamak Deyiminin Anlamı (TDK)
Kişiler bazı zamanlarda konuşamayacak, söz söyleyemeyecek durumda olurlar. Kişi ya da kişilerle konuşmaya bir süre ara verebilir. Ağzını bıçak açmamak deyimi de bu gibi durumlar için kullanılan bir deyimimizdir.
Elini çabuk tutmak deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
Kafa yormak deyimi, zihnin bir konu ya da iş hakkında fazlası ile meşgul olmasıdır. Yani bir konu, iş, düşünce üzerine uzun süre, enine boyuna her detayını ince ince düşünmektir. Genelde uzun zaman alan düşünme süreci için kafa yormak deyimi kullanılır.
Ağzından bal damlamak deyimi çok tatlı, çok güzel ve insanın içine okşayan cümleler kurmak anlamına gelir. Bu durum aynı zamanda karşılıklı olarak da gerçekleştirilebilir. Karşı tarafı etkileyecek kadar güzel cümleler kurmak ağzından bal damlamak deyimi ile beraber kullanılır.
Çok titizlik göstermek. 2. En küçük ayrıntısına değin titizlikle incelemek.” (Püsküllüoğlu 1998: 549), “Bir işi yaparken aşırı titizlik göstermek” (Demiray 1994: 481) anlamları verilmiştir.
Kafa ütülemek deyimi, sürekli şikayet ve veryansın etmek manasında da kullanılır. 1- Sınıf arkadaşım iki saat boyunca anlattığı saçma sapan hikayelerle kafamızı ütüledi. 2- Biraz daha kafamı ütülersen buradan çıkıp gideceğim.
kulak asmamak, Önem vermemek, dinlememek, ilgilenmemek, ciddiye almamak. kulak/kulaklarını tıkamak, Duymamazlıktan gelmek, aldırmamak.
Bir kişinin zor durumda kalması ile ilgili olarak ona bunu hissettirmeden içinden gülmek, içinden o kişiyle dalga geçmek anlamına gelen bir deyimdir. Bu tarz durumların anlatılmasında çoğunlukla bu deyimden faydalanılır.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri