Staj sonuçları staj komisyonunun staj defterlerini ön kontrolünden ve sözlü mülakattan sonra 1 ay içerisinde staj panosunda ve bölüm web sayfasında ilan edilir. Aynı fabrikada iki kere üst üste staj yapabilir miyim? Evet. Büyük işletmelerin farklı bölümlerinde olmak şartıyla yapılabilir.
Staj belgelerin hemen imzalanır ve birkaç gün içinde staj sicil belgesi alınabilir. Hem dönem içi staj hem de yaz stajı yapabilir miyim? Hayır. İki dönem boyunca devam eden dönem içi stajla birlikte zorunlu staj süresi dolmaktadır.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir. Kalan staj süresi olursa 4. yarıyıl sonunda tamamlanabilir.
Staj çalışmaları Ülkemizde meslek yüksekokullarından mezun olabilmek için ye- rine getirilmesi gereken şartlardan biridir. Mevcut durumda öğrenciler staj çalışma- larını en az otuz iş günü olmak üzere II. veya IV. dönemde yaz tatilinde yerine ge- tirmektedirler.
Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.
İlgili 34 soru bulundu
Stajların hepsini birden yapabilir miyim? Giriş yılına göre 2. sınıf sonunda sadece Staj I en fazla 30, Staj II en fazla 30 gün olmak üzere bir seferde yapılabilir.
-Staj yerinin değiştirilmesi mümkün olamamaktadır.
Öğrenciler 2. yarıyıldan sonra (birinci sınıfın sonunda) bir defada onbeş (15) yada otuz (30) iş günü staj yapabilir. Ayrı yapılan stajlar için ayrı başvuru ve defter doldurmak gerekmektedir.
Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Evet, staj sürecinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu 25. maddesi uyarınca stajyere yasal ücret ödenecektir.
2 stajınızı da ara dönem stajında yapmak istiyorsanız ikisini birleştirip yapabilirsiniz. Bunun için dekanlık tarafından ilan edilen staj dönemlerinden birinin başlangıç tarihinden itibaren 50 iş günü sayarak stajınızın başlangıç ve bitiş tarihlerini belirleyebilirsiniz.
KİMLER STAJ YAPAMAZ? Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 20…–20… Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar (Dönem Uzatanlar için), bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
* Staj, yukarıda belirlenen tarihler aralığında (24.07.2023-01.09.2023) ve 20 iş günü doldurulmak suretiyle yapılmalıdır.
Staj süresinin %30'undan fazlasına devam etmeyen öğrencinin stajı başarısız kabul edilir ve bu durumdaki öğrenci stajını tekrarlamak zorundadır.
Staj yaparken alacağınız izin ya da rapor süresi kadar staj gününüz uzar. Bu durumu öğrenci işlerine bildirip gerekli evrakları raporlu veya izinli olduğunuz zamanlarda göndermeniz gereklidir.
Gönüllü stajyerlere ise normal çalışan statüsünde değerlendirildikleri için en az asgari ücret ödenmesi gerekiyor. Zorunlu staj uygulamasında öğrencilere verilen stajyer maaşından herhangi bir kesinti yapılmıyor. Buna karşın gönüllü stajyerlerin almış olduğu maaş tüm yasal kesintilere tabi tutuluyor.
Zorunlu stajda 3308 Sayılı kanun kapsamına girmeyen ve de mesleki eğitim görmeyen bir öğrenciye ücret ödeme zorunluluğu yoktur, gönüllü stajda normal çalışan olarak göründüğünden en az asgari ücret ödemesi yapılması gerekir.
Gönüllü stajlar yazın ya da dönem içinde isteğe bağlı yapılan stajlardır. Öğrenciler, hangi kurumda hangi departmanda ne kadar süre ile staj yapacağına çalışmak istediği kurumla birlikte kendileri karar verir. Gönüllü stajlarda öğrencilerimizin SGK primleri okul tarafından karşılanır.
Evet, staj hareketliliğine öğrenci iken başvuru yapmak şartı ile hareketlilik mezun olduktan sonra 12 ay içinde gerçekleştirilebilir.
Staj yapmak isteyen öğrencilerin bölümlerine bir dilekçeyle müracaat ederek Bölüm Başkanlığının onayını almaları gerekmektedir. Onay sürecini takiben bölüm ile stajın yapılacağı işyeri arasında Bölümün yaptırılacak stajla ilgili olarak uygun göreceği bir protokol* imzalanmalıdır.
Zorunlu stajı bulunan programlarda okuyan öğrencilerden, ilgili alanlarda olmak koşulu ile çalışanlar ve daha önce staj yapmış olanlar staj muafiyetine başvurabilirler.
Eğer staj yapılan gün sayısı 30 günden az ise staj geçersiz sayılır.
Staja ne kadar ara verebilirim? Staj Yönetmeliği gereği stajın kesintisiz yapılması zorunludur. Odamıza zamanında bilgi verilmesi halinde, Yönetim Kurulu Kararı ile staja bütün staj süresi boyunca yalnızca 1 yıl ara verilebilir.
Asil adaylar, işveren tarafından öncelikli olarak staja uygun bulunan adaylardır. Yedek adaylar; staj hakkı kazanan asil adaylar arasında herhangi bir sebeple staja yerleşemeyenlerin olması durumunda, boş kalan kontenjan için işverenler tarafından tekrar değerlendirmeye alınacak adayları ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri