Aynalı cam filmi sizin içerisinde bulunduğunuz yerden dışarıyı gözlemleyebilmenizi ancak dışarıdaki kişilerin içeriyi görmemesini sağlar. Bu özelliği sebebiyle sıkça tercih edilmektedir. Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır.
Aynalı cam filmi güneş kontrol cam filmi gibi olmakla beraber içeriden dışarının görünmesini fakat dışarıdan içerinin görünmemesini sağlar.
Reflekte Cam Balkon
Isı yalıtımını sağlar ve ayrıca içeriyi de göstermeyen özelliği ile de işlevsel bir tasarım oluşturmaktadır. Reflekte camlar iç mekanlarda ve dış mekanlarda tercih edilmektedir. Evlerde, ofislerde, korkuluk camları vb. yerlerde kullanım alanı bulunmaktadır.
cam filmi ışık oyunudur. Baktığınız tarafta ışık ne kadar güçlü olursa diğer tarafı görüşünüz o kadar zorlaşır. Gündüzleri gün ışığı her zaman daha fazla olduğu için ev, ofis, bina, işyeri, dükkan, villa, yazlık, otel, mağza, vitrin, hastane, fabrika gibi mekanlarda ışık yandığında bile içeriyi göremezler.
Cam filmi uygulanan araçlarda gece sürüşlerinde sürücüler görüşün azalması nedeniyle zorluk yaşayabilirler. Sürüş güvenliğinin tehlikeye atılmasının açısından cam filmi tercihlerinde araç sahiplerinin koyu tonları tercih etmemeleri gerekecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Işık geçirgenliği en az %70 olduğu için 2 numara cam filmi gece yolculuklarında oldukça kullanışlıdır.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir. Emniyet çıkış camlarına herhangi bir film uygulaması yapılması yasaktır.
Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
Kısacası aynalı cam filmleri yüksek güneş ışığı ve diğer benzeri ışıklarının etkilerini en alt seviyede tutan, ultra viole ışınlarının zararlarının azaltan güvenlik kontrol cam filmidir. Güneş ışığını %80'e varan oranda kesmesi nedeniyle ev, işyeri ve benzer alanlarda kullanılır.
Arka camlarda da bu cam filmi seviyeleri değerlendirilebilir. 2 numara cam filminde ise %70 görüş durumu söz konusudur. Sınırda olmasının yanında kullanımında da herhangi bir sakınca yoktur. 3 numaralı cam filminde ise %55 görme durumu tespiti vardır.
Cam filminin ön cama uygulanması bazı araçlarda yasaktır. Bunun yanı sıra aracın herhangi bir camına %70 ışık geçirgenliği oranının altında geçirgenliğe sahip olan bir cam filmi yapıştırılması ayrıca yasaktır.
Ev, iş yeri, oda kapıları, banyo ve tuvalet gibi cam kullanılan daha birçok alanlarda buzlu cam folyo çeşitleri kullanılabilir. İçeriden dışarıyı, dışarıdan içerisinin görünmesini önleyen ürünler, özellikle ofislerde sıklıkla kullanılır.
Aynı zamanda araçlarda renkli cam filmi uygulaması da cezai işlem gerektirir. Buna ek olarak kurallara uygun olmayan oto cam filmi takan araçlar periyodik muayeneyi de geçemezler. Yan ve arka camlara cam filmi takabilirsiniz.
Güneş çok güçlü bir ışık kaynağıdır. Bu nedenle gündüz dışarıdaki ışık yoğunluğu camın iç kısmındaki ışık yoğunluğundan çok daha yüksektir. Dolayısıyla camın yüzeyinden yansıyan güneş ışınlarının miktarı, camın iç kısmındaki cisimlerden yansıyan ışık miktarından fazladır.
Siyah renkli cam balkonlar güneş ışığını çok daha az içeri almakta olup camın bulunduğu odalar diğer odalara göre daha az ışık alacaktır. Yani içeriyi karartır mı sorusuna verilecek cevap belirli bir oranda evettir. Açık havalarda dışardan görünüm ile kapalı havalarda görünüm de farklılık gösterecektir.
Kullanılan filme bağlı olarak, cam filmi ışığı %12 den %93 e kadar kesebilme özelliğine sahip, kumaş ve halıların korunması amacıyla zararlı ultraviole ışınlarının %99unu engeller, parlak ışığın %92sini keser ve camın yalıttığı güneş ısısının %76;sına kadar engeller.
Bu yazımızda size, Araç Cam Filmi Yasak mı ve Cam Filmi Kullanmanın Cezası sorularına cevap vereceğiz. Araç cam filmi; sürücüye dışarıyı net bir şekilde gösteren fakat dışarıdan arabanın içerisini göstermeyen kaplamalardır. Araç cam filmi özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının yansımaması için tasarlanmıştır.
Öncelikle sprey ile cam üzerindeki filmin her tarafına 1/3 oranında amonyak içeren su sıkılır. Daha sonra alta serilen poşet cama yapıştırılır ve araç arka camı güneş gören bir yere bırakılarak 3 saat kadar beklenir. Bu şekilde iyice ısınan ve yumuşayan film rezistansa zarar verilmeden kolaylıkla sökülebilir.
Cam filminin camla bir bütün haline gelip tam kuruması için bizim önerdiğimiz süre 30 gündür. Film uygulandıktan bir süre sonra su ve hava kabarcıkları kalabilir,ancak kuruma süresi sonunda bu lekeler kaybolacaktır. Yukarıda verilen süre tamamen hava şartlarına bağlıdır.Bu süre 10-15 gün de olabilir 45 gün de.
Cam film kalınlığına bakıldığında ise araç muayenesi için en çok 80 um olmalıdır. %98 UV korumalı yapıya sahip olması da cam filmi özelliklerinden arasındadır. Sürücünün arka görüşünde bulunan camlarda ise geçirgenlik durumunun %20 sınırının üstünde olup olmadığı da kontrol edilir.
2023 Cam Filmi Cezası Ne Kadar? Cam filmi cezası 2023 yılında her yıl olduğu gibi yeniden düzenlendi. 30/1-b kapsamında cam filmi ile ilgili kurallara uymayan sürücülere uygulanan para cezası 951 TL'dir. Cam filmi sebebiyle ceza alan sürücülerin 7 iş günü içerisinde cam filmini çıkarttırması gerekir.
Bu sebeple sadece 1 ve 2 numara cam filmi kullanılmasına izin veriliyor. 1 numara cam filmi %85, 2 numara cam filmi ise %70 oranında ışık geçirgenliği sağlıyor. Ayrıca cam filminin ön cama uygulanması yasak. Ön camında film bulunan arabaların muayeneden geçemeyeceğini belirtmek gerekiyor.
Filmleri söktürmek araç sahibinin işidir. Görevlinin müdahalesi söz konusu değil.
Son uygulamaya göre aracınıza cam filmi taktırmak yasak değil. Ancak sadece arka ve yan camlarda… Ayrıntılandırılan cam filmi yönetmeliğine göre ön camda kesinlikle film kullanmak yasak. Bu yasağa uymayanlar ve otomobilin ön camına ısrarla cam filmi yaptıranlar araç muayenesinden geçemiyor.
Dış ışık yansıtma oranı %15 üzerinde olan cam filmleri kullanılmamalı. Sürücünün sağ ve solunda kalan yan emniyet camlarına uygulanan cam filmlerinin ışık geçirgenliği en az %70 olmalı. Sürücünün arka görüşünde kalan emniyet camlarına uygulanan cam filmlerinin ışık geçirgenliği en az %20 olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri