Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ayıplı malın iadesi nasıl yapılır?

Ayıplı mal satın alan tüketici;
  1. Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönebilir.
  2. Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir.
  3. Aşırı bir masraf gerektirmediği durumda bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

Ayıplı malın iadesi nasıl olur?

Evet, satın alınan malın ayıplı çıkması durumunda malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tüketicilerin, bedel iadesi, malın ayıpsız misliyle değişimi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımı isteme hakları vardır. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kirikkale.gov.tr

Ayıplı Kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Ayıplı mal durumunda ne yapılmalı?

Bunlar; 1.Satılanı iade etmeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme. 2.Satılanı iade etmeyip ayıp oranında satış bedelinde indirim talebinde bulunma. 3.Aşırı bir masrafı gerektirmemek koşuluyla bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere malın ücretsiz tamirini isteme.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bascihukuk.com

Ayıplı mal için nereye başvurulur?

- Başvurulan dosya için, 0 ile 2320 TL arasındaki değerler için ikamet ettiğiniz Kaymakamlığa, 2320 TL ile 3480 TL arasındaki dosyalar için İl Ticaret Müdürlüğüne, 3480 TL ve üzeri dosyalar için Tüketici Mahkemesine gidilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bagcilar.gov.tr

Sürekli arızalanan veya ayıplı üründe iade hakkı | Tüketici Haklı

İlgili 39 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Ayıplı mal iade süresi kaç gün?

Tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda, bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Kural olarak açılacak her davada davacı tarafın yargılama harçlarını ödemesi gerekmektedir. Yargılama harçlarının bir kısmı dava açılırken ödenmesi gerekirken bir kısmı ise davanın devamı esnasında veya kanun yolları aşamasında mahkemeye ödenmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

Eğer maldaki ayıp alıcıya teslimat sırasında açıkça belli ise satıcıya 2 gün içerisinde bu ayıbın ihbar edilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu m.23/c bendi ile yasal olarak da güvence altına alınmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tekcan.av.tr

Ayıplı maldan kimler sorumludur?

MADDE 6 —Ayıplı bir malın, bir kişinin ölümüne veya yaralanmasına veya bir malın zarar görmesine sebep olması halinde imalatçı/üretici doğan zararı, kusuru aranmaksızın tazmin etmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Ayıplı ürün nereye şikayet edilir?

ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı

Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sanayi.gov.tr

2 el ürün aldım bozuk çıktı ne yapmalı?

Arızalı, bozuk, yırtık, kullanım tarihi geçmiş, defolu, özürlü mal ve hizmetlere (ayıplı mal ve hizmetler) karşı tüketici haklarını aramalı. Tüketici; arızalı veya bozuk malı iade edip parayı alabileceği gibi, bozuk ürünü verip yenisi ile değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Ayıplı mal için hangi dava açılır?

Ayıplı mal nedeniyle açılacak davalar, görev ve yetki açısından belirlenerek açılmalıdır. Burada tüketici söz konusu olduğu için, ayıplı mal sebebiyle alacak davası Tüketici Mahkemesinde açılacaktır. Tüketici Mahkemesi görevli mahkemedir. Yetkili mahkeme ise, davalı kişinin davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkayhukukburosu.com

Iade kabul etmeyen firma nereye şikayet edilir?

BTK Tüketici Sitesi. BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.btk.gov.tr

Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?

Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmamış olduğundan telefonla veya karşılıklı sözle-de yapılması mümkündür. Ayıp ihbarının yapılışı hiçbir şekle tabi tutulmayınca yapılıp yapılmadığının ispatı da şekle tabi değildir. Her türlü delil ile ispatı mümkündür. Ayıp ihbarı dava açmak suretiyle de yapılabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkiyehukuk.org

Ayıplı aracın iadesi mümkün mü?

Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yusufayik.com

Satıcı para iadesi yapmak zorunda mı?

Kanuna göre mağazaların satmış oldukları ürünleri sebepsiz yere iade alma zorunlulukları yoktur. Hal böyle olunca firmalar cayma hakkının sonucu olan iade süreçlerini, kendileri belirleme, (iade hakkı tanımamakta ya da iade süresini takdir etmekte) hakkına sahip bulunmaktadırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: legal85.com

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Satılan malın bazı özelliklere sahip olmasının ve bazı özelliklere de sahip olmamasının satıcı tarafından alıcıya bildirilmesi gerekmektedir. Malın; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve ilanlarında yer alan özelliklerinin olmaması veya malın lüzumlu vasıflarının yokluğu hallerinde mal ayıplı sayılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avharunrasitozdemir.com

Ayıplı mal satmanın cezası nedir?

Söz konusu yasal yükümlülüklerin ihlali halinde, her bir işlem başına, 615 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

Ayıpta kusur aranır mı?

İlk bakışta görülebilecek olan ayıplar mevcutsa, satıcının ayrıca bunu üstlenmesine gerek yoktur. Bu gibi durumlarda, sorumluluk aranmaz. Ayıptan doğan sorumluluğa dair sözleşmelerin yapılması mümkündür, ancak satıcının ağır kusurlu olması durumunda yapılan sözleşmeler geçersizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Ayıbı kim ispat eder?

Kanunda aksine bir düzenleme olmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür (TMK 6 m, HMK 190 m). Bu ilkeyi ayıbın varlığı ve kim tarafından giderildiğinin kanıtlanması bakımından değerlendirdiğimizde kural olarak ayıbın varlığını iş sahibi kanıtlamalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: or.av.tr

Ayıplı mal ihtarname nasıl çekilir?

Ayıplı Hizmet İhbar Süresi

Bildirim maldaki veya hizmetteki ayıbı içermelidir. Bildirim, yazılı veya sözlü yapılabilir. 6502 sayılı Tüketici Kanunu'nda ayıp ihbar süresi ile ilgili belirlenmiş bir süre yoktur. Ancak, ayıp ihbarı “uygun bir süre” içerisinde yapılmalıdır (BK m.223).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oner.av.tr

Ayıp ihbarı ne zaman yapılmalı?

6102 Sayılı TTK m.23/c hükmünde “malın ayıplı olduğu teslim sırasında açıkça belli ise alıcı iki gün içinde durumu satıcıya ihbar etmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Davayı kaybedersem ne kadar öderim?

Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zeynepyargic.av.tr

Tüketici mahkemesini kazandım şimdi ne yapmalıyım?

Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: korgan.gov.tr

Tüketici mahkemesi kaç liraya kadar?

2023 yılı için değeri 66.000 (altmışaltı bin) Türk Lirasının altında bulunan tüketici uyuşmazlıklarında, İl veya İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuketici.ticaret.gov.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT