Çilekleri dondurucuda saklamak, onları çok daha uzun süre bozulmadan tüketilebilecek şekilde korumanı sağlar. Çileği bu şekilde buzlukta saklayarak yaklaşık bir sene boyunca kullanabilirsin.
Muz tek başına lezzetli şekilde tüketilebilen bir meyve olması ile beraber, farklı salatalarda veya yiyeceklerde de kullanılmaktadır. Evdeki muzu korumak ve ömrünü uzatmak için derin dondurucu da saklayabilirsiniz.
Çileklerin zarar görmemesi için önce geniş bir tepsi içerisinde birbirine değmeyecek şekilde dondurun, daha sonra poşetleyip derin dondurucunuzun en üst kısımlarına yerleştirin.
Donmuş Çilek Nasıl Kullanılır? Dondurulmuş çilek, parfe ya da dondurma gibi soğuk reçetelerde kullanılacaksa çözünmelerini beklemeye gerek yoktur. Ancak başka reçetelerde kullanılacaksa, örneğin çilekli komposto, reçel, marmelat, pasta ya da bir tatlı hazırlanacaksa bu durumda çileğin çözdürülmesi gerekir.
İlgili 43 soru bulundu
Hava almayan kaplarınıza (ben tupperware antartika serisini kullanıyorum, buzluk kokusu içine giremiyor) çileklerinizi yerleştirin ve kapaklarını sıkıca kapatıp buzluğa kaldırın.
Geçelim tarife akşamdan buzluktan çıkardığımız çileğin üzerine buzluyken şekeri döküp, sabaha kadar bekletiyoruz. İyice sulanıyor. Sabah ocağa alıp 20 dakika yüksek ateşte kaynatıyoruz, dikkat edin taşabilir. İnmeye yakın limon tuzunu atıp, altını kapattın.
Taze çilekleri hava geçirmez bir cam kavanozda saklayabilirsiniz. Çilekleri güzelce yıkadıktan sonra doğrudan cam bir kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bu yöntemle meyveleri yaklaşık 2 hafta taze tutabilirsiniz. Hava almayacak şekilde sakladığınızdan meyvelerin de ömrünü uzatacaksınız.
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Derin dondurucuya kaldırılır. Dondurulmuş çilekler daha sonra çilek şurubu, komposto veya reçel yapımında kullanılabilir.
Bozulmaya yüz tutmuş böğürtlen, çilek, ahududu, ananas ya da kavun gibi meyveleri blender yardımıyla püre haline getirin. Böylece meyveli smoothie yaparken bu püreyi kullanabilirsiniz.
Meyveler: Ahududu meyvesi, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kuş üzümü, kızılcık gibi meyveler buzlukta muhafaza edilebilir. Bu meyveler ile birlikte; muz, mango, ananas, şeftali, yeşil erik, kırmızı erik ve kiraz gibi sert çekirdekleri olan meyveler de derin dondurucuda muhafaza edilebilir.
Meyveleri dondurmak için iyice yıkayıp kurulamak ve hava almadan poşetlemek yeterlidir. Elma, kivi, kayısı ve şeftali gibi daha büyük meyveleri ise kabuklarının soyulmasının ardından küçük parçalara ayırarak, iyice kurulayıp derin dondurucularda saklayabilirsiniz.
Taze sıkılmış limon suyunu ekleyin. Çilek karışımını mutfak robotuna alıp püre haline getirin. Özel dondurma kalıpları ya da kağıt bardaklara doldurduğunuz karışımın ortasına tahta dondurma çubukları saplayın. Derin dondurucuda en az 3-4 saat kadar soğutup kalıplarından çıkardıktan sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Farklı bir mevsimde de bu meyveyi tüketmek istiyorsanız, çileklerinizi mutlaka formu bozulmamış meyve halinde saklamak zorunda değilsiniz. Önce çilek püresi yapabilir ve sonra bu püreyi dondurucuda saklayabilirsiniz.
C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
Çilekleri ince dilimler halinde kesin. Çilek dilimlerini örtünün üzerine birbiriyle temas etmeyecek şekilde yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almayan ama hava sıcaklığının 20 derece ve üzeri olduğu bir yere yerleştirin. Ortalama 7 gün içinde çilekler kuruyacaktır.
Reçel derin dondurucuya konur mu? Reçellerinizi hazırladıktan veya satın aldıktan sonra kavanozun 3/4'ü kadar doldurup derin dondurucunuzda saklayabilirsiniz. Eğer kavanoz tam doldurulursa kavonozunuz genleşip patlıyacaktır. Reçellerinizi bu şekilde 16-18 ay tazeliğini koruyarak saklayabilirsiniz.
DONDURULMUŞ VİŞNE İLE REÇEL YAPIMI
Vişneleriniz buzlukta dondurulmuşsa reçel yapımına başlamadan önce vişnelerinizi çözdürmelisiniz. Derin bir kaba vişneleri döküp buzunun çözülmesini bekleyin. Çözülünce suyunu süzüp reçel yapımına başlayın.
1 kilo çilekten ne kadar reçel çıkar? Kavanozun büyüklüğüne göre değişir. Ticari bal kavanozları ile iki kavanoz çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri