Demir noksanlığının belirtisi yapraklarda sararma şeklinde görülür. Genç yapraklarda hafif sarılık şeklinde başlar. Yaprak damarları genellikle yeşildir, sarılık artınca damarlarda sararır. Toprak ve hava koşullarına bağlı olarak, genç yapraklarda başlayan sarılık belirtileri yaşlı yapraklarda hızla yayılır.
Sulanmayan ağaçlarda sürgünler az büyür, meyveler küçük kalır, meyve şekli bozulur, meyveler kuru, boğucu ve kekre olur. Bu nedenle, yeterli yağışın olmadığı bölgelerde, ayva ağaçları yaz mevsimi boyunca sulanmalıdır. İklim ve toprak koşullarına bağlı olarak, 8-20 gün aralıklarla bahçeler sulanmalıdır.
Ayva fazla suyu sevmez, özellikle de suyun gövdesine değmesini sevmez. Ayvalar toprak isteği yönünden fazla seçici değildir. Bununla birlikte organik maddece zengin, iyi direne edilmiş topraklarda iyi gelişir. Derin toprağa fazla ihtiyaç duymaz.
Ancak, sonbahar ve kış aylarında fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunmadığından yapraklardaki klorofil seviyesi azalır ve diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar. Bunlar; yapraklara sarı rengi veren ksantofil, turuncu rengi veren karotin ve kırmızı rengi veren antosiyanindir.
Demir noksanlığının belirtisi yapraklarda sararma şeklinde görülür. Genç yapraklarda hafif sarılık şeklinde başlar. Yaprak damarları genellikle yeşildir, sarılık artınca damarlarda sararır. Toprak ve hava koşullarına bağlı olarak, genç yapraklarda başlayan sarılık belirtileri yaşlı yapraklarda hızla yayılır.
İlgili 25 soru bulundu
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
İlaçlama zamanı
Ayva İç Kurdu ile mücadelede temmuz ayından itibaren ayva meyvelerinin renklenmeye başlaması yani meyvelere ben düşmesi ile mücadeleye başlanması gerekir.
Aşıladığı ayva ağacında muşmula, elma ve armut çeşitlerinin bulunduğunu belirten Koç, “Genelde ayva ağacını kaliteli verim olsun diye muşmula aşısı yapılır.
Ayva Ağacı Kaç Yıl Yaşar? Ayva fidanları çok yıllık bir ağaç olup ekonomik ömrü ise bakım şartlarına bağlı olarak değişmektedir. Bakım şartları sağlanan ayva fidanlarının ortalama ömrü 20-40 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir. Ağacın çatısını oluştururken ana dalların sağlam oluşmasına dikkat edilmelidir. Verim çağındaki ayva ağaçla- rında gerekli yerlerde seyreltme, uzun dal ve sürgünlerde kısaltma kesimleri yapılır. Toprak işlenirken derin sürümden kaçınılmalıdır.
Ayva ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Yazın ortalama 15-20 günce bir sulama, kışın ise iklim çok kurak giderse meyve gözü oluşumu için 1-2 defa sulama yapılmalıdır. Ayva fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Ağaç verimleri ise yıl ve çeĢitlere göre, sırasıyla 0,250 – 11,258 kg/ağaç (EĢme); 0,480 – 9,296 kg/ağaç (Limon) olarak belirlenmiĢtir. Güney bölgelerine ve Kuzey Afrika‟ya kadar geniĢler.
incelenebilirler. elma, armut gibi meyve türlerinin meyve gözleri karışık göz yapısındadır. Saf meyve gözleri sürdüğü zaman yalnız çiçekler, karışık meyve gözleri sürdüğünde ise yaprak ve çiçekler birlikte oluşur. Trabzon hurması, ayva, incir vb. meyve türlerinin gözleri de karışıktır.
Oluşan meyvelerin tohumlarında üretilen oksin düzeyleriyle da yakından ilgisi bulunmaktadır. Meyvelerin tohumları içinde bulunan embriyonun hızlı büyüdüğü dönemde oksin hormonu azaldığından meyve dökümü başlar, embriyo gelişiminin tamamlanmasından sonra ise oksin düzeyinin tekrar yükselmesiyle döküm son bulur.
Yeterli ve kaliteli meyve olumu için sulama şart. Özellikle kurak bölgelerde ayva yetiştirirken sulamaya dikkat etmelisiniz. Sulama yapmazsanız sürgünler az, meyveler küçük ve bozuk şekilli oluyor.
Eğer toprak durumu kötü ise gübre ile toprağı verimli hale getirmediğimiz takdirde çiçeklenme döneminde çiçekler meyve tutmadan dökülür. Ayva fidanı suyu seven bir bitki olduğu için iklim kurak gittiği dönemlerde çiçeklenme döneminde sulama yapılmalıdır yapılmadığı takdirde sıcaktan etkilenip dökülür.
Tahta kurtlarıyla mücadelenizde içiniz rahat bir şekilde çözüme ulaşmak ve bu problemden sonsuza dek kurtulmak istiyorsanız, Chrysamed Worm-Ex ile tanışmalısınız. Yüzeysel istilalarda tek seferde Chrysamed Worm-Ex ile çözüm sağlayabilirsiniz.
Hijyenia haşere ilacı içerisinde 0,15 oranında Lambda Cyhalothrin maddesi bulunur. Bununla birlikte aynı oranda Tetramethrin ve PBO maddeleri de ilaç içerisinde yer alır. Hijyenia güve - kelebek ilacı Tetracon ultra sprey 450 ml kullananlar ürünün etkili yapısından oldukça memnundur.
Küçük çocuklarda görülen belirti göstermeyen kıl kurdu enfeksiyonu, tüm aileye bulaşabilir. Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir.
Sararan yapraklar sadece hastalık durumunda kesilip atılmalıdır. Diğer durumlarda yaprağın kendiliğinden düşesi beklenmelidir. - Mevsimsel nedenlerden dolayı bir sararma görülüyorsa, bir müddet sulamayı azaltabilirsiniz.
Birçok ev bitkisi musluk suyundaki klor, tuz ve florür gibi maddelere karşı hassastır. Bu hassasiyetlerini de kimi zaman sararan yapraklarıyla belli ederler. Bu durumda en iyi çözüm bitkinizi sulayacağınız suyu bir gece öncesinden musluktan alıp bekletmeniz olacak.
Kloroz olarak bilinen sararma, bir şey bitkinizin klorofil pigmentine zarar verdiğinde meydana gelir. Bu pigment bitkinin güzel yeşil renginin sağlayan pigmenttir. İyi haber şu ki, sarı yapraklar bitkilerin yardıma ihtiyacı olduğunu size bildirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri