Kardiyoloji bölümü, kalp ve kalp damar hastaları ile ilgilenir. Kardiyoloji, kalp ve kalp damarları ile ilgili rahatsızlıkların teşhisi, tedavisi ve takip edeni ile ilgilenen tıp dalına verilen isimdir.
Kalp ve kalp damarlarına ait hastalıkların teşhisi, tedavisi ve takibi ile ilgilenen tıp dalına "Kardiyoloji" adı verilir. Bu bölümde görev yapan uzman doktorlara ise "Kardiyolog" denilmektedir. Kardiyologlar kalp krizi, kalp ritim bozuklukları, kalp yetmezliği, tansiyon yüksekliği gibi hastalıkları tedavi eder.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir. Kalp ve damarı ilgilendiren tüm hastalıklar kalp ve damar cerrahisinin alanına girmektedir.
Kardiyoloji bölümü, kalp hastalıklarının tanı ve teşhisiyle ilgilenir, gerekli olan tedaviyi de planlar. Ancak kişide bulunan kalp hastalığının tedavisi için cerrahi bir işlem gerekiyorsa kalp damar cerrahisi bölümüne yönlendirilir ve gerekli işlem bu bölümlerde yer alan cerrahlar tarafından yapılmaktadır.
Kalp damar tıkanıklığında görülen belirtiler
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir.
İlgili 44 soru bulundu
EKG sonucunda damarın tıkalı olup olmadığı anlaşılır ve eğer tıkalıysa, tıkalı olan bölge görüntülenmiş olur. Bazı durumlarda doktor sizden efor testi de talep edebilir.
Ekokardiyografi, efor testi, koroner BT, kardiyak MR, koroner anjiyografi, el bileğinden anjiyografi gibi yöntemlerle kişinin kalp damar sağlığı ile ilgili bilgilere ulaşılır.
Kalp ve dolaşım sistemi ile ilgilenen uzmana kardiyolog denir. Kardiyoloji alanında uzman olan bu hekimler, kalp hastalıklarının tanısını, tedavisini, önlenmesini ve izlenmesini ele alır. Hastaların kalp ve dolaşım sistemlerindeki sorunları değerlendirir, teşhis eder ve en iyi tedavi planlarını belirlerler.
Kardiyoloji uzmanı; kalp ve kalp damarlarını etkileyen hastalıkların teşhisini yapan, gerekli yöntemlerle hastaları tedavi eden ve hastalığın önlenmesine ilişkin çalışmalar yapan uzman unvanı kazanmış tıbbi personeldir. Kardiyoloji uzmanı, kardiyovasküler sistem üzerinde yer alan hastalıkları tedavi eder.
Genel bir kardiyolojik muayenede de EKG mutlaka kullanılan bir tetkiktir. Kardiyoloji uzmanı duruma göre Eforlu EKG, Kalp ultrasonu (ECHO) veya stres ECHO, daha sonra Bilgisayarlı Anjiyografi (BT Anjiyografi) veya klasik koroner anjiyografi gibi ileri tetkikler isteyebilir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Bedeninizin herhangi bir noktasına kan pıhtılaşması belirtilerini fark ettiyseniz, olası bir rahatsızlığı önlemek için tıbbi destek almalısınız. Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekecektir. Kan pıhtılaşması şikayeti ile “Dahiliye, Hematoloji, Tıbbi Genetik” bölümlerine gidebilirsiniz.
Kalp damar cerrahı ile ilk görüşme ve muayene gerçekleştirilir. Anestezi uzmanı muayenesi ve gerekli tetkiklerin gerçekleştirilmesi sağlanır.
Kardiyolog hastanın muayenesini yapar, kalp seslerini ve kalpte üfürümlerin ve kalp atışlarında bir düzensizliğin olup olmadığını değerlendirerek bunlarla ilgili tetkikleri ister. Kalp krizi , kalp yetmezliği , yüksek kan basıncı tedavilerini düzenler.
Kalp ve damar cerrahisi, kalp ile ilgili erken tanı ve müdahale gerektirebilecek bütün şikayetleri kapsamaktadır. Bu nedenle birimin uzmanlık alanına giren hastalıklar da kalbin kendisi, kalbi besleyen koroner damarlar, kalp kapakçıkları ve birlikte çalıştığı dolaşım sistemine (atardamarla, toplardamarlar) yöneliktir.
Varis, kalp ve damarlar sağlığı ile ilişkili olduğundan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı doktoru ile tedavi süreci başlatmanızda yarar vardır.
1. Teste aç gelmeyiniz. Testten önce hafif bir şeyler yemelisiniz. Bu test tam dolu bir mideyle de yapılamaz.
Bu tetkikler içerisinde en sık kullanılanları kan tetkikleri, EKG, Ekokardiyografi (EKO), Efor testi, Akciğer rontgen filmi, Myokard Perfüzyon Sintigrafisi, Ritm ve Tansiyon holter, olay kaydedici, Kardiyak MR görüntülenmesi, Koroner BT anjiografi (Sanal anjiografi) ve Koroner anjiografi sayılabilir.
Ölüm riski, on binde bir gibi düşük olmasına rağmen diğer tetkiklerden daha risklidir. Bu nedenle göğüs ağrısı şikayeti olan bir kişide genellikle daha ucuz ve kolay olan efor, eko, sintigrafi gibi yöntemlerle başlanmaktadır.
Daha önce söylediğimiz gibi Eko çok önemli bilgiler verir ve hastalığın teşhisi ve tedavisini direk olarak etkiler. Eko 'nun tanı koyabileceği kalp hastalıklarına örnek verecek olursak kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı ve kalp kapak hastalıklarında ekokardiyografi olmazsa olmazdır.
Günümüzde kardiyolojinin bakmış olduğu hastalıklara eskiden dahiliye bölümü bakmaktaydı. Kardiyoloji dahiliyenin alt birimi iken, artık ana dal olmuştur. Dolayısıyla dolaşım sistemi veya kalp ile ilgili meydana gelen rahatsızlıklarda kardiyoloji bölümüne gidilmelidir.
Çocuk kardiyolojisi, anne karnında yer alan bebeğin kalbinden başlayarak 18 yaşındaki çocuklara kadar olan kişilerin kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır.
Kalp damar tıkanıklığının kesin tanısı için hastaya koroner anjiyografi yapılır. Koroner anjiyografi kalp damar tıkanıklığı teşhisinde altın standarttır.
MR inceleme, anjiyografik görüntüler ve koroner damarların da görüntülenmesini sağlıyor, aynı inceleme sırasında hem fonksiyonel ve fizyolojik, hem de histopatolojik değerlendirme yapabilmeye imkan veriyor.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri