Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır.
Ayvanızı Koroplast Kilitli Poşet içerisine koyun, ağzını sıkıca kapatın. Buzdolabına yerleştirin. Eğer dilimlenmiş ayva ise 2-3 gün içerisinde tüketilmelidir. Ayvanız bütün haldeyse 1 aya kadar tazeliğini koruyacaktır.
Hayvansal ürünlerin mutlaka soğuk hava depolarında saklanması gerekir. Buradaki amaç hayvansal ürün olan et ve et ürünlerinin bozulma, kokmasını önlemektir. Ürünlerin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların, fiziksel, kimyasal ve enzimatik faktörleri önleyip uzun süreli muhafaza edilebilir.
Kullanım amacına göre kestiğiniz ayvaları, limonlu su içine sokup, çıkartın. Kurumasını bekleyin. Ardından buzdolabı poşetlerine yerleştirin ve buzluğa kaldırın. Bu şekilde muhafaza ettiğinizde ayva buzlukta 8 aya kadar saklanabilir.
Ayva Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Yumuşak çekirdekli meyve kategorisinde yer alan ayva fidanını soğuklama ihtiyacı oldukça fazla olup maksimum -30 derece soğuklara kadar dayanıklı bir ağaçtır.
İlgili 29 soru bulundu
Kumlu-tınlı sıcak ve geçirgen topraklarda yetişir. Soğuğa dayanıklıdır 7 °C periyodundaki sıcaklık ayva için idealdir.
Ayva, soğuklara elma ve armuttan daha az dayanıklıdır.
Ayva sıcak ve nemli ortamlarda bozulur, hızlı bir şekilde çürümeye girer. Ayvanın bozulmasının önüne geçmek için belli saklama yöntemleri vardır. Ayva buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir.
Ayva en yüksek donma derecesi -2 °C'dir. Ayva depolamada en önemli unsur optimum depolama şartı 0/2 °C'de %90 bağıl nemde depolanmasıdır. Ayvaların depodaki gelişimleri elmalara benzer özellik göstermektedir. Depolama süresi 2-3 aydır ve işlenecek meyveler 20 °C'de olgunlaştırılır.
En uygun depolama sıcaklığı -1/0 °C'dir. Ortamın bağıl nem oranı %85-90 civarında olmalıdır. Donma sıcaklığı -2,7 °C olduğundan depo sıcaklığına dikkat edilmelidir.
5.15.Kuru depo sıcaklığı max 15-20 C, nem oranı max %60 olmalıdır. 5.16.Kuru depolarda tahıl ve tahıldan yapılan besinler, kuru baklagiller, kuru meyve ve kuruyemişler, şeker, sirke, baharat, reçel, bal, marmelat, patates, soğan, sarımsak gibi dayanıklı besinler depolanır.
tüketilebileceği gibi kurutularak da severek tüketilebilecek bir meyvedir. ayva hasreti çekmeyebilirsiniz.
Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir. Ayvalar genellikle goble şeklinde terbiye edilir. Ağacın çatısını oluştururken ana dalların sağlam oluşmasına dikkat edilmelidir.
Olmamış meyve kağıt torba içerisinde saklandığında meyvenin içindeki etilen gazı harekete geçer ve meyve daha hızlı olgunlaşır.
#19 Ayva Yemeği
Olgunlaşmamış ayvadan ne yapılır? Yanıt; ayva yemeği! Ayvadan yemek yapmak isteyip şekerli olmasından çekinenler için ise iyi bir öneri olabilir. Yeşil mercimek ve kemikli et ile oldukça doyurucu olan bu tarifi sizler de mutlaka deneyin, deriz.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Kendine has dokusu sebebi ile kolay yutulamasa da misler gibi lezzetli olan meyvemiz: Ayva. Yalnızca içimizi ısıtmakla kalmayan bir de sağlık veren bir kış meyvesidir ayrıca.
Ayvaların kabukları soyulur, ortadan ikiye bölünür ve bıçak yardımı ile çekirdekleri çıkarılır. Çıkan çekirdekler pişirme esnasında kullanılmak üzere kenarda bekletilir. Soyulan ayvalar, bir tencerenin içine yerleştirildikten sonra her bir ayvanın orta kısmına çıkarılan çekirdekler konur.
Larvaların açtıkları deliklerden saprofit funguslar girerek, meyvelerin çürümesine neden olur. Ayva İç Kurdu polifag bir zararlı olup ayva, elma, armut, erik, kayısı, vişne, nar, incir, asma, zeytin, ceviz vb. konukçuları arasındadır.
Taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Türkiye ayva üretiminde dünyada 1. sırada yer alır.
Ülkemizde ise Sakarya en çok ayva yetişen ilimizdir. Çin, Özbekistan ve Fas Türkiye'den sonra en çok ayva yetiştirilen coğrafyalardır. Türkiye'de ayvanın yetişme alanı çok geniş olduğundan, bu mucizevi besini birçok bölgedeki okurlarımız tadıp faydalarını görebilir.
Ayrıca günlük alınması gereken C vitamininin yüzde 15'i, tiaminin (B1 vitamini) yüzde 1.5'i B6 vitamininin yüzde 2'si, bakırın yüzde 13'ü, demirin yüzde 3.6'sı, potasyumun yüzde 4'ü, magnezyumun yüzde 2.6'sı bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri