Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Mevsiminde soğuk algınlığına, nezleye ve gribe karşı direnç sağlar. Cilde dost bir bitki çayıdır. Deride oluşan bazı yaraların iyileşmesi için kullanılır.
Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayrıca iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir. Ayva suyu, vücudu terletmek için çok etkilidir.
Yapılan bir Japon çalışmasında ayva kabuğundaki anti-viral maddelerin Hepatit A,B ve C'ye neden olan organizmaların büyümesini engellediği saptanmıştır. Ayvadaki vitamin ve minerallerin karaciğer fonksiyonlarını uyardığı ve pankreas yetersizliği tedavisinde de yardımcı rol oynadığı iddia edilmektedir.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır. Ayrıca kuru öksürük ve nezle gibi sorunları da hızlı bir şekilde çözecektir.
Sert olabildiği için birçok insanın kabuğunu soyarak tüketmesi aslında ayvadan alınacak yararları kısıtlıyor. Ayva kabuğu aslında vücudun ihtiyacı olan lifi alması için önemli bir kaynak. Üstelik çiğ olarak tüketmenin yanı sıra reçeli ve çayıda aynı değere sahip.
İlgili 23 soru bulundu
Ayvanın kendisi, kabuğu hatta çekirdeği bile solunum sistemi rahatsızlıkları için doğal bir iyileştiricidir. Bu kürün yanı sıra ayvayı dilimleyip, kabukları ile beraber kaynatırsanız öksürüğü hızla kesip, bronşlarınızı açar. Ayva kabuğu ve çekirdeği birlikte kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplanmasına iyi gelir.
İnce bağırsak iltihabını giderir. Ayva kabuğu veya ayva çekirdeği kaynatılıp içilirse, idrar yolu iltihaplarına iyi gelir. Ayva grip ve soğuk algınlığını giderir. Ayva suyu böbrek ve idrar torbası iltihaplarına iyi gelir.
Meyvenin etli kısmında kateşin epikateşin denilen ayvaya buruk tadını veren tanenler bulunur. Bu bileşenler kolonda kansere sebep olan toksinleri ve kimyasalları bağlayarak ve mukozayı koruyarak özellikle kolon kanseri gibi bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu rol oynar” dedi.
Soğuk algınlığı sırasında ayva çayı içmek kişileri oldukça rahatlatacaktır. Düzenli bir şekilde tüketmek faydalarını alabilmek için oldukça önemlidir. Bunun yanında çayı günde bir ya da iki fincan içmenizde bir sakınca bulunmaz. 10 dakikalık bir demlenme sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim.
AYVA VE IHLAMUR BOĞAZI RAHATLATIR
“Ayva meyvesi ve yaprakları da taşıdığı bileşenler nedeniyle öksürüğün giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ayva ve ıhlamur karışımından elde edilen çaya şeker yerine bal ilave edilebilir. Böylece öksürük ve soğuk algınlığı belirtileri daha etkili şekilde kontrol altında tutulabilir.”
Ayva kabukları ve çekirdekleri atmayın, çay yapın. Ayva çayının sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Cildi güzelleştiren ayva çayı aynı zamanda öksürüğü azaltarak boğazı da yumuşatıyor. Ayva kabukları, çekirdekleri ile birlikte karanfil, kakule ve kabuk tarçın birlikte kaynatılır.
Üzerine ayvanın çekirdeklerini ve 5 diş karanfil ekleyin. Ardından 1 adet çubuk tarçın koyun. Son olarak demliğin içine 1 litre su dökün. Daha sonra demliği ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Ayvanın kabuğunu soymamanız gerektiğini biliyor muydunuz? Kabuğu soyulan ayvanın faydaları azalıyor. Çünkü ayva kabuğu vücut için önemli bir lif kaynağı. Ayva kolon kanserini ve bağırsak hastalıklarını önlüyor.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
A ve B vitaminlerinden zengin olan ayva, afrodizyak etkisi göstererek cinsel isteği de artırıyor. Kan dolaşımını hızlandırarak iktidarsızlık sorununa çare oluyor. Sperm kalitesini yükselterek kısırlık tedavisine destek oluyor.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
Ayva yaprağı antioksidan maddeler içermektedir. Antioksidan maddeler sayesinde ödem problemini kısa sürede ortadan kaldırır. Ayva yaprağının bağırsakları düzenleme görevi vardır.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Ayva kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntının, çarpıntının geçmesine yardımcı olur.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Bir bardak kaynar suyun içerisine bir diş sarımsak ve 2 adet tarçın ilave edin. 5 dk demlendikten sonra için. Öksürüğü anında kestiği biliniyor. Limonlu karabiber yöntemi Yeni kesilmiş çeyrek limonun üzerine biraz karabiber ve tuz serperek limonu bu şekilde emebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri