Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerine olumlu etkiler sağlıyor. Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz.
Ayva tüketmek dolaylı yollardan yan etkilere yol açabilir. Özellikle fazla tüketmek ishale neden olabilir. Bunun yanı sıra kilo almaya çalışan kişiler ayva tüketimi yerine başka meyveleri tercih etmelidir. Ayva lif yapısı ile tokluk hissi vereceği için kilo alımını yavaşlatacaktır.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
Yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkilidir. Ayrıca yine yüksek oranda çözünebilir bir lif olan pektin içeriği kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Ayva ise glisemik indeksinin düşük olma sebebi sayesinde kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip dengeleri bozan bir etkisi bulunmaz. Bu sayede özellikle diyet yapan ya da diyabet hastaları için ayva, tüketimi uygun olan bir meyvedir.
İlgili 45 soru bulundu
Ayrıca taze sıkılmış ayva suyu veya ayva çayı tüketildiğinde göğsü yumuşatarak öksürüğe iyi gelir. Yatmadan önce tüketmeniz özellikle büyük fayda sağlayacaktır.
Şeker içeriği yüksek olduğu için diyabet hastalarının ve kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin tüketmesi önerilmez.
“Rivayet edilmiştir ki, bir kavim / topluluk, çocuklarının çirkinliğini peygamberlerine şikâyet etmiştir. Bunun üzerine Allah o peygambere; 'Onlara; gebe olan hanımlarına ayva yedirmelerini tavsiye et, çünkü bu meyve çocuklara güzellik sağlar. ' diye vahiy etmiştir.”(İhya, IV/278).
Ayva meyveleri kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntıyı, çarpıntıyı ve ağız kokusunu giderir.
Meyve ve Sebzeler
LDL ve total kolesterolü düşürmede etkili bir tür çözünür lif olan pektini yüksek oranda içeren, dolayısıyla kolesterolü düşüren meyveler şu şekilde sıralanabilir: Ayva.
Haşlaması yapılmış ayva, ıhlamur, karanfil kombinazyonundan sabah ve akşam aç karnına 1 çay bardağı içilmesi kemiklerin gelişmesine katkı sağlar. Elde edilen Demirhindi ve Ayva suyu sabah ve akşam aç karnına 1 bardak içilmeye devam edilirse ince bağırsak iltihabını giderir ve tedavi eder.
Diyet lifleri, yüksek su oranı, C vitamini gibi tatmin edici özellikleri olan ayvayı eylül ile mart arasında sık sık tüketebilirsiniz. Kasım ayında meyve en yüksek lezzete ulaşır.
Ayva yüksek seviyede çözünür lif olan pektin ile kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. İdrar söktürücüdür.
İhtiyarlarınızdan bu sözleri çok duymuşsunuzdur; "Eğer incir ve ayva çok olursa kış sert ve uzun olur. İncir olmaz ayva olursa, kurak ama sert kışın habercisidir".
Ayvaya limon sıkarsanız; Ayva yenirken boğaza takılır kalır ve yiyen insanın yemesi zor olduğu gibi yutkunurken boğaza takılır kalır. Ayvaya limon döküp yemek kış aylarındaki hastalıklara karşı bağışıklık kazanmanızı ve boğazlarınızın yumuşamasını sağlar.
Değerinden fazla ödemek, kazıklanmak. Kötü bir duruma düşmek.
- İnce bağırsak iltihabını giderir. - Ayva, damar sertliğine, karaciğer tembelliğine iyi gelir. - Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe karşı yararlıdır.
Bunun yanı sıra ayva çekirdeğinin çayı demlenip içildiğinde öksürüğü de kısa sürede geçirecektir. Ayva çekirdeğinin çayı akciğer iltihaplanmasının giderilmesinde de doğal bir ilaç olarak bilinir.
Taşikardi olarak da bilinen kalp çarpıntısı genellikle yüksek oranda egzersiz, kafein, yüksek ateş, stres, panik atak veya bazı ilaçların yan etkilerinin sebep olması sonucu kalp atış hızının dakikada 140'ın üzerine çıkmasıyla meydana gelmektedir.
Elma, ayva ve nar Anadolu'da bolluk ve bereketin simgesidir. Bunlardan nar, Antik Yunan'dan İslamiyet'e kadar tüm yaşayan ve yok olmuş inanış ve toplumsal kültlerde yer alan bir meyvedir. Anadolu'da kullanıldığı her dönemde bolluk ve bereketi simgelemiştir.
Ayva, kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Öksürüğün azalmasına ve boğazların yumuşamasına yardımcı olur. Çekirdekleri kıvam artırıcı olup, çaylara eklendiğinde sakinleştirici özelliğe sahiptir.
Mide için çok faydalı olan lifler barındırır. Bakır, çinko, selenyum, potasyum, demir ve fosfor açısından zengindir. Ayva lif açısından zengindir, midenin daha uzun süre tok kalmasını sağlayarak kilo almanıza ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olan bir diyet maddesidir.
Hazır mevsimi de gelmişken uzmanlar her gün en az 2 adet ayva tüketmenizi öneriyorlar.
Ayvanın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık %25'ini karşılıyor. A, B, E, K vitaminleri ve fosfor, bakır, sodyum, potasyum, çinko, demir ve selenyum mineralleri yönünden de oldukça zengin.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri