Uzmanlar, özellikle kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının önüne geçilebilmesi için ayva suyunun içilmesini öneriyor. Ayva suyu içeriğindeki C vitamini, kalsiyum, demir, protein ve karbonhidratlar ile birçok hastalığa karşı kalkan görevi görüyor.
Özellikle öksürüğü kesmekte, oldukça işe yarayan bu çay, soğuk kış aylarında en büyük desteğiniz olacaktır. Ayrıca sadece ayva yaprağı kaynatılıp içilirse ishali keser. Harareti ve ishali keser. Hazımsızlığı giderir, mideyi ve bağırsağı kuvvetlendirir, ince bağırsak iltihabını giderir.
Ayva çayı düzenli tüketildiği takdirde önemli faydaları bulunmaktadır. Ayva çayı genel olarak öksürüğü keser. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren bu çay kış mevsiminde grip ve soğuk algınlıklarından da korumaktadır.
Ayva suyunun püf noktası su ki düdüklü tencereyi soğuk bir yere koyuyoruz ağzını 1 gün boyunca açmıyoruz. Açtığımızda rengi kırmızı oluyor❤😊. Ben süzüp cam şişelere koyuyorum. AFİYET OLSUN.
Ayva ishal, mide ağrıları ve bulantılarında da olumlu etkilere sahiptir. Ayva suyunun gastrik ülserlerde yardımcı olduğu ve gastrointestinal sistemi rahatlattığı da bilinmektedir. Ayva kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolünü ve damar tıkanıklığı gibi koroner kalp hastalıklarına karşı da korur.
İlgili 33 soru bulundu
Şekersiz tüketildiği sürece ayva zayıflamaya da yardımcı olur. İçerdiği yüksek vitamin ve mineral değerleri sayesinde ayva, vücudun enerji ihtiyacını da doğal yoldan karşılar. Üstelik glisemik indeksi düşük olan ayva sayesinde kan şekeri, yavaş yükseldiğinden aniden açlık krizlerine girilmesini önler.
Ayvaları yıkayıp çekirdeklerini çıkarıp küp küp doğruyoruz orta ateşteki geniş tencereye ilave ediyoruz üzerine suyu ekleyip yumuşayıncaya kadar 30 dk kaynatıyoruz şekeri ilave edip daha sonra ılımaya bırakıyoruz ılıyınca parçalayıcı mikserle karıştıra karıştıra ayran yoğunluğuna getiriyoruz.Süzgeçten geçirip sürahiye ...
Ayva yaprağı antioksidan maddeler içermektedir. Antioksidan maddeler sayesinde ödem problemini kısa sürede ortadan kaldırır. Ayva yaprağının bağırsakları düzenleme görevi vardır.
Ayvalarınızın kabuklarını bir soyacak veya bıçak yardımıyla soyup limonlu suyun içerisinde bekletin. Bu sayede rengi kararmaz.
Sindirime yardımcı oluyor: Gaz problemlerini gidermek, sindirime yardımcı olmak için haşlanmış ayvayı tercih edebiliriz. Ayva kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerin önlenmesinde de kullanılabiliyor. İçerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.
Haşlanmış veya pişmiş ayva mide bulantısı ve kusmalara iyi gelir. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1 vitamini ve B2 vitamini gibi çok çeşitli vitaminler içerir. Ayrıca bol miktarda pektin içerir. Alerjik reaksiyonları önleyici etkisi vardır.
Soğuk algınlığı sırasında ayva çayı içmek kişileri oldukça rahatlatacaktır. Düzenli bir şekilde tüketmek faydalarını alabilmek için oldukça önemlidir. Bunun yanında çayı günde bir ya da iki fincan içmenizde bir sakınca bulunmaz. 10 dakikalık bir demlenme sonrasında rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde 10-15 dakika daha kaynatmaya devam edin. Ardından demliğin kapağını kapatıp, 5 dakika bu şekilde dinlenmeye bırakın. Hazırladığınız ayva çayını süzüp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Damak tadınıza göre içine bal ekleyebilirsiniz.
Ayvamızın 4de 1ini küçük parçalara ayırıp cezveye koyalım üzerine suyunu ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan sonra ılıması için 3 dk bekleyelim içeceğimiz bardağın içine balı ekleyelim ve ılımış olan ayvamıza süzgeçten geçirip bardağa dökelim. Karıştırıp bekletmeden içelim. Hepinize şifa olsun.
Ayva kalbe kuvvet verir ve rahatlatır. Kalpteki sıkıntının, çarpıntının geçmesine yardımcı olur.
Kötü kolesterolden, stresten korur
Ayrıca bu özelliği ile ayva bağışıklığı güçlendirir, mikroplar ve virüslerden koruyarak hastalıklara karşı koruyucu rol üstlenir” dedi.
Ayva suyu iştah açar, böbrek ve idrar torbası iltihaplarını iyileştirir.
Gribe soğuk algınlığına iyi gelen ayvanın akciğer temizleme özelliği de var. Ayvayı taze tüketmek dışında tatlı, şerbet reçel olarak da kullanılıyor. Yaprağı da kaynatılıp içiliyor. Ayva çekirdeği de doğal renklendiricidir.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
ÖDEM ATICI TARİF
Gece yatmadan önce 1 bardak suya,1 adet kuru hurma koyup bekletin. Sabah hem suyu hem hurmayı tüketin. Bağırsak hareketlerinin hızlanmasını ve ödemin atılmasını sağlar.
Oldukça az kalori içeren bir meyvedir. 100 gram ayva yaklaşık olarak 40 kaloridir. İçerdiği vitamin ve mineraller ile vücudun genel dengesini toparlar ve yağ yakımını hızlandırır.
Kan basıncını dengeler. Boğazı yumuşatıcı özelliği vardır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Mevsiminde soğuk algınlığına, nezleye ve gribe karşı direnç sağlar.
Ayvanın balgam söktürücü ve nefes açıcı bir etkisi de mevcuttur.
AYVA ÇEKİRDEKLERİNİ KAYNATIP SUYUNU İÇİN
Çekirdekleri de 10 dakika kadar sıcak suda demlenerek içilebilir. Demleme usulü yapılan ayva çayları metabolizmanın hızlanmasında etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri