Çiğ köfteye başlamadan en az bir iki saat önce yarım kilo sinirsiz ,yağsız iki kere çekilmiş kıyma ile 1 çay bardağı zeytinyağı 5 kaşık isot ve 3 kaşık acı pul biberi iyice yoğuruyoruz bu bir kenarda beklesin.
İçi çıkan limonların kabukları alınır. Sonra yeşillikler eklenir 10 dakika kadar yine yoğurulur. Bu arada tavaya sıvı yağ katılır iyice ısıtılır.
İsot ve zeytinyağı karıştırılıp kenara alınır. Bulgur, soğan, salça ve et yoğurma kabına alınıp eşit miktarda dağılacak şekilde yoğurulur. Domateslerin kabukları soyulup minik minik doğrandıktan sonra karışıma eklenir ve iyice yoğurulur.
Beşer yemek kaşığı zeytinyağı ve nar ekşisi, üç yemek kaşığı isot, yarım yemek kaşığı pul biber, bir tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğurmaya devam edilir.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
İlgili 44 soru bulundu
Bulgur ve domates salçasını tepsiye alıp iyice yoğurun. Yumuşadıktan sonra damla damla su ilave ederek yoğurmaya devam edin. Bulgurların rengi salça gibi kırmızıya döndüğü noktada karışıma tuz, pul biber, sıvı yağ, isot ve biber salçasını ekleyip karıştırarak yeniden yoğurmaya başlayın.
Güneydoğu'da oldukça fazla tüketilen besin çiğ köfteye buz konmasının nedeni içerdiği bulgurun şişmemesi içindir. Özellikle yaz aylarında çiğ köfte yapımında kullanılan buz çiğ köfteye bulgurun şişmemesi için konulur.
Harcın içine kıyma miktarıyla orantılı olarak 1-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve yumuşak tutması için süt ekleyebilirsiniz.
Çiğ köfteye başlamadan en az bir iki saat önce yarım kilo sinirsiz ,yağsız iki kere çekilmiş kıyma ile 1 çay bardağı zeytinyağı 5 kaşık isot ve 3 kaşık acı pul biberi iyice yoğuruyoruz bu bir kenarda beklesin.
Bulgur karışımı hazır olunca kıyma tepsiye alınır ve kıvamlası adına buzla yoğurulur. Kıyma, sonrasında bulgur karışımına yoğurarak yedirilir. Bu esnada domatesin kalan yarısı da eklenir.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Uygun bir yoğurma kabı içerisine kıymamızı alalım. Üzerine rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, küçük küçük kesilmiş sarımsak, yumurta, galeta unu, sıvı yağ, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu alalım ve malzemelerimiz güzelce karışana kadar yoğuralım.
Eğer köftenizi pişirirken dağılmasını istemiyorsanız kıymayı en az %20 yağlı almalısınız. Eğer kıymanızın yağı yeterliyse köfte harcınızı yaklaşık 15 dakika iyice yoğurmalısınız. Ayrıca köfte harcına galeta unu, yumurta ve ekmek içi koymak köftenizin dağılmasını engelleyecektir.
Köfte harcını yoğururken de bir miktar su ile yoğrulmalıdır. Bu sayede malzemeler birbirine daha iyi tutulur, harcın dağılmasına engel olunur. Dağılmayan köfteler için dikkat edilecek bir diğer durumda köfte yoğrulup şekil verildikten sonra en az bir kaç saat dinlendirilmesidir.
Ekmeğin kabuğu köftenin sert olmasına yol açar. Anne köftesinin en önemli püf noktası bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Bayat ekmek içiniz yeterli gelmezse eğer biraz galeta unu ekleyebilirsiniz.
Kızartma yaparken zeytinyağı kullanmak, yapılan bir araştırmaya göre kanola ya da ayçiçek yağı kullanmaktan çok daha sağlıklı ve faydalı. Özellikle zeytinyağının asidik seviyesi ne kadar artarsa o kadar dayanıklı bir hale geliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Zeytinyağı ile köfte kızartılır mı? Zeytinyağı ile kızartma yapılabilir. Zeytinyağının yanma derecesi diğer yağlardan yüksektir.
Çiğ köfte cıvık olursa ne yapılır? Eğer çiğ köfte harcınız cıvık olduysa öncelikle yoğurma sürecini uzatmanızı tavsiye ederim. Sonra biraz bekletip tekrar kontrol et, eğer hala cıvıksa biraz bulgur ekleyebilirsin ama bunu yaparken çok dikkatli olmak lazım. Çünkü bulgur şişeceğinden fazla eklemek riskli olabilir.
Köfteyi yaklaşık 20-25 dakika aralıksız yoğuruyoruz, daha sonar köftenin içine 21 çeşit baharat karıştırıyoruz. Baharatın ardından köfteye son olarak doğranmış maydanoz ekliyoruz. Maydanozu da eklendikten sonar çiğ köftemiz yemeğe hazır.
Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gündür. Sağlıklı olanı ise günlük tüketilmesidir. Süre uzadıkça köfte bayatlar. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmaz.
Çiğ Köfte Dürümün Yapılışı
Öncelikle dürümlerinize eklemek için iceberg veya kıvırcık marul, maydanoz, taze nane, sıkılmaya hazır dilimlenmiş limon ve dilimlenmiş domatesleri ayrı bir kapta hazır bekletin. Servis tabaklarınıza lavaş ekmeklerini açık şekilde yerleştirin.
Ev yapımı etsiz çiğ köfte yapmak için tatlı toz kırmızı biber, karabiber, tuz ve isot baharatları mutlaka eklenmeli. Arzuya göre çiğ köfte için kimyon ve yenibahar da eklenebilir.
Çiğ Köfte Malzemeler:
2,5 su bardağı ince bulgur. 1,5 su bardağı sıcak su.
Teflon tavaya 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ koyup ısıtıyoruz. Köfteleri kısık ateşte iki taraflı pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri