Tuz içeren tüm yiyecekler,şeker,çikolata,sarımsak ve soğan,süt,alkol,yer fıstığı,limon,greyfurt gibi ürünler muhabbet kuşları için oldukça toksik olup kesinlikle muhabbet kuşunuza vermemeniz gerekir.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir. Tohumlar, kuşların ana besin maddesi değildir.
Muhabbet kuşları meyveleri de sever. Örneğin, çekirdeğini çıkardığınız sürece kuşunuza elma sunabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun olan meyveler arasında armut, erik, şeftali, papaya, kivi, üzüm, kavun, mango, çilek ve narenciye sayılabilir.
Her zaman verilmediklerinde ödül olarak da değerlendirildiklerinden eğitim sırasında büyük bir avantaj sundukları söylenebilir. Muhabbet kuşu ödül yemi, papağan krakeri ve kanarya krakeri gibi seçenekler bu nedenle kanatlı dostları olanlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Muhabbet kuşları kafes içi aktiviteleri çok severler. Çanlar, salıncaklar, aynalar ve oyuncaklar onlar için birer mutluluk kaynağıdır. Mutlu olan muhabbet kuşları stresten ve korkudan uzak olurlar. Bu da onların daha sağlıkla büyümesine, sahiplerine karşı sevgi ve güvenle davranmasına katkıda bulunur.
Finç, kanarya, paraket, muhabbet kuşu ve küçük papağanları gibi kuşlar sarı dal darı doğal ödülünü çok severler. Dal darı kuşların doğal ortamlarında sıkça tükettikleri bir besindir.
Kızıştırma sürecini hızlandırmak için ne yapabilirim? Muhabbet kuşlarının kızıştırma dönemini hızlandırmak amaçlı kuşlara nijer tohumu,*bal ve keten tohumu verilebilir. Ayrıca muhabbet kuşu kızıştırıcı mamayı deneyebilirsiniz. Kızıştırma, muhabbet kuşlarını çiftleşmeye hazır ve daha istekli hale getirme olayıdır.
Muhabbet kuşlarının en çok sevdiği oyunların başında aynalar gelmektedir. Muhabbet kuşları özel aparatlı ayna karşısında saatlerce kendisine bakarak konuşmaya bayılır. Bu nedenle ayna mutlaka olması gereken oyuncaklar arasında bulunmaktadır.
Muhabbet kuşlarının içme sularına vitamin koyabileceğiniz gibi doğal takviye olarak da birkaç damla limon damlatabilirsiniz. Limon, C vitamini bakımından oldukça kuvvetlidir ve kış mevsimlerinde olası hastalıklara karşı evcil hayvanınızı korur.
Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Ama ara da bir başlarının kaşınmasından da hoşlanırlar. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler.
Kafes içerisinde dostunuzun hem mental hem de fiziksel sağlığını koruyacak kuş ürünleri bulunmalıdır. Bu ürünler arasında su kabı, yem kabı, vitamin, tünek, kuş havuzu, ballı kraker, ayna, zil ve kuş oyuncağı çeşitleri yer alır.
Yaban hayatı uzmanı ve kuş gözlemcisi Emin Yoğurtcuoğlu, "Ekmek normalde hiçbir kuşa verilmez. O bizim büyük bir yanlışımız. Uzun vadede onlarda ciddi bir tehlike yaratıyor. Kesinlikle ekmek vermeyin." dedi.
MUHABBET KUŞU BULGUR YER Mİ? Muhabbet kuşu üreticileri ya da sahipleri muhabbet kuşlarının beslenmesine ek olarak ıslatılmış yumuşak tahılları dahil etmektedir. Örneğin, bulgur, çavdar, buğday, pirinç gibi besinler su ile hafifçe nemlendirilerek verilebilir.
Muhabbet kuşları ekmek yiyebilir ancak hazır olarak satılan ekmekler zararlı olabilmektedir. Muhabbet kuşlarının yedikleri ekmeklerin tuzsuz olması gerekmektedir. Sürekli olarak ekmek vermek doğru değildir. Ancak arada sırada verilmesinde sakınca bulunmamaktadır.
Bu şekilde verilen portakallar muhabbet kuşları için oldukça lezzetli bir besin kaynağı olmaktadır. Bunlar dışında armut, üzüm, mandalina, çilek, dut, şeftali ve kayısı gibi meyveler de muhabbet kuşlarına verilen meyve çeşitleri arasında yer almaktadır.
Muhabbet kuşlarının içinde “B, Ç, P, Ş ve K” harflerinin bulunduğu kelimeleri daha kolay bir şekilde telaffuz ettiği biliniyor. Çünkü muhabbet kuşlarının gaga yapıları bu harfleri söylemek için çok daha uygundur.
Bir muhabbet kuşunun kaç günde kelime öğreneceği de merak edilmektedir. İlgi seviyesine ve muhabbet kuşuna olan yaklaşıma göre yaklaşık 3 ile 5 gün içerisinde yeni bir kelime öğrenebilme hafızasına sahiplerdir.
Muhabbet kuşlarının en çok sevdiği ve rahatlıkla muhabbet kuşu telaffuz edebildiği kelimeler arasında; “cici, canım, minnoş, çapkın, koş, maviş, boncuk, aşkım, babacık, pişt, cici kuş gibi kelimeler yer almaktadır.
Konuşma eğitimine başlarken ana kural kuşa kısa cümleler yerine kelimeler öğretmektir. Mesela kafesin yanından geçerken merhaba maviş yerine sadece maviş demeniz daha yerinde olmaktadır. Kısa sözcükleri düzenli olarak tekrarlamalısınız. İlk kelimeleri öğrendikten sonra kelimeler yeni kelimeler ekleyebilirsiniz.
1. Yüksek ve ani sesler. Çoğu kuş aniden gelen beklenmedik yüksek sesler ile irkilir ve ürker. Örneğin biden yere düşen yüksek sesli bir cisim, Sessizlik içindeyken birden çalan telefonlar, Çarpan kapılar, sirenler, bağırışlar veya yangın alarmları gibi şeyler kuşunuzu korkutup strese sokabilir.
Dişi muhabbet kuşu, kızışma sürecinde gözlerini kısar, göz bebeği küçülür ve başını hafif yere eğerek tünekte durabilir. Bunun yanı sıra tüylerini kabartabilir. Tüm bu durumlar, dişi muhabbet kuşunuzun kızışma sürecinde olduğunu gösterebilir. Böylece dişi muhabbet kuşunuzun çiftleşme durumunu takip edebilirsiniz.
Kafeinli ve alkollü içkiler, çikolata kuşlar için oldukça zararlı yiyeceklerdir. Yeşil domates kuşlara verilmemelidir. Elma, kayısı, şeftali, armut gibi meyvelerin çekirdekleri, bu meyveler kuşlara verilmeden önce mutlaka çıkarılmalıdır. Kuşlarda Teflon tava zehirlenmesi ölümlere neden olmaktadır.
Kızıl dal darılar, sarı dal darılara göre 3 kat daha fazla besin değerine sahiptirler. Kırmızı dal darılar Muhabbet kuşları, finçler, kanaryalar, sultan papağanları, cennet papağanları, papağanlar gibi bir çok kuş tarafından sevilmektedir.
Muhabbet kuşu neden ısırır sorusu ise kullanıcılar tarafından merak edilmiştir. Muhabbet kuşları son derece hassastır ve özellikle yeni girdiği br ortamda korku ve strese girer. Bu nedenle kendisini savunmak için ısırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri